Így változik az életed 2014-től

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Keremyucel -
nyugdíj család adótörvény minimálbér változás kismama adókedvezmény 2014
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Origo összegyűjtötte, milyen újdonságok lépnek életbe jövő januártól és hogyan hatnak ezek a mindennapjainkra.

Kiszélesítik a családi adókedvezményt – ennek a változásnak körülbelül 250 ezer család örülhet, jórészt azok, akik keveset keresnek. Tucatnyi kisebb módosítás is lesz az adótörvényekben. Az első lakáshoz jutást könnyítik meg azzal, hogy már nemcsak a 35 évnél fiatalabbak kérhetik az illetékre a 12 havi pótlékmentes részletfizetést, hanem mindenki.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Keremyucel

A minimálbér és a szakképzetteket megillető garantált bérminimum is nő. Előbbi havi 98 ezer forintról bruttó 101 500 forintra, utóbbi 114 ezerről 118 ezer forintra. Többet kapnak a nyugdíjasok is. Új büntetőjogszabályok lépnek hatályba január 1-jétől. Önálló bűncselekmény lesz a bundázás és három, bizonyos esetekben pedig öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Új szabálysértési tényállás, ha valaki a kutyáját - a vadász- és a szarvasgomba-kereső kutya kivételével - természeti, védett természeti területen vagy vadászterületen póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja. Örülhetnek a kismamák. Eddig a gyed ideje alatt nem lehetett dolgozni, a gyes mellett pedig - a gyermek egyéves kora után - legfeljebb heti harminc órát. Ezentúl szabad a munkavállalás a gyermek egyéves korától. További részletek az Origo cikkében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.