örökbefogadás fagyasztás orvostudomány embrió embriók genetika család szülők gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azoknak a pároknak, akiknek nem lehet természetes úton gyerekük, de szeretnének családot, a lombikbébiprogram nyújthat egyfajta segítséget. A nők petesejtjeinek leszívása és megtermékenyítése során létrejött embriókat beültetik a méhbe – de mivel a női szervezet gyakran több petesejtet is termel, akár több embrió is lefagyasztásra kerülhet. De vajon mi történik ezekkel az embriókkal később?

Dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, a Róbert Károly Magánklinika meddőségi specialistája szerint minden olyan esetben szóba jön az embrió-mélyhűtés, ha a lombikeljárás végén több életképesnek tűnő embrió áll rendelkezésre, mint amennyi beültetésre kerül. Ennek fő előnye, hogy amennyiben ismételt beültetés válik szükségessé - például eredménytelen beültetést követően, vagy akár évekkel később a testvér érdekében -, műtét nélkül beültethető a mélyhűtésből felengedett embrió.

Forrás: Thinkstock

A döntés pillanata:

A jogszabály az alábbi négy lehetőséget nevesíti, azaz számfeletti, beültetésre alkalmas embrió(k) esetén a pár az alábbiak szerint tud rendelkezni: saját, későbbi felhasználás céljára történő fagyasztás; embrióadományozás céljából történő mélyhűtés; kutatási célra történő felajánlás az intézet felé; illetve azok megsemmisítése.

Mi történik akkor, ha a pár útjai időközben külön válnak?

Dr. Gaál Edina jogász, családjogi ügyvéd szerint néha az élet úgy hozza, hogy a párnak vannak ugyan lefagyasztott embriói, de személyes, esetleg családi ok miatt, például az egyikük halála, vagy a házasság, illetve élettársi kapcsolat felbomlása miatt nem kerül sor felhasználásukra, ezért is szükséges előre nyilatkozniuk arról, hogy mit tesznek ebben az esetben. Rendkívül nehéz érzelmi kérdés ez a feleknek, különösen, hogy a döntésre még értelemszerűen a sajnálatosan bekövetkező családi esemény előtt kerül sor. Azért sem könnyű ez a választás, hiszen a párnak már a lombikprogram során kialakul egy bizonyos kötődése az embriókhoz. Ha a pár férfi tagja életében nem zárja ki, akkor az egyedülállóvá vált nő a párja sajnálatosan bekövetkezett halála esetén is felhasználhatja az embriót. A párok csak közösen rendelkezhetnek az embrióval, akkor is, ha elválnak. Ez alól csak akkor van kivétel, ha a pár egyik tagja kifejezetten lemond a rendelkezési jogáról.

Hogyan jöhet létre az embrióadományozás?

Az embrióadományozás nem gyakori - hiszen a petesejt- illetve spermadonációval szemben a párok sokkal inkább sajátjukénak érzik az embriókat, ezért sokkal nehezebben válnak meg tőlük -, de nem is extrém ritka. Leginkább akkor kerül rá sor, ha a párnak a friss embrióbeültetésből már gyermeke született, és többet nem szeretnének. Az embrióadományozás hasonló feltételek között lehetséges, mint az ivarsejtadományozás: térítés nélkül, írásbeli nyilatkozat alapján történik. Az embriókat legfeljebb két másik pár veheti igénybe. Az adományozók anonimek maradnak, a külső jegyeiket és egészségi állapotukat azonban az örökbe fogadók megismerhetik” - mondja dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász.

Forrás: Thinkstock

Az embrióadományozás nem visszavonható, végleges - később nem gondolhatják meg magukat az adományozók, vagyis semmilyen módon nem formálhatnak jogot a gyermekre. Az adományozó nyilatkozattal az embriók feletti rendelkezési jog az intézetre száll át, az adományozó párnak innentől kezdve nincs lehetősége az embrió(k) sorsát befolyásolni. Ennek biztosítására kétoldalú anonimitást ír elő a törvény, sem az adományozó pár nem ismerheti meg a leendő szülők személyes adatait, sem az embriót fogadó pár nem tudhatja meg az adományozók azonosítására alkalmas adatokat.

Mi lesz a fel nem használt embriókkal?

Az embriók tárolása alapesetben maximum öt évig történhet, majd ismételt megerősítő nyilatkozattal további öt évre meghosszabbítható, ezt követően a felhasználásra nem került embrió(ka)t meg kell semmisíteni. A tárolást a kezelést végző intézet végzi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.