szelektív hulladékgyujtés kuka szemét szemetes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hazánkban is egyre többen gyűjtik a hulladékot szelektíven, ám még mindig sokaknak kérdés lehet, hogy pontosan mit hova kéne dobni, és hogyan. 

A szándék nem hiányzik, a tudás viszont igen

Bár a környezetvédelem fontosságával mindenki egyetért, a szelektív hulladékgyűjtésnek hazánkban még nincs évtizedekre visszanyúló kultúrája. Ennek több oka van, az egyik például a tudatlanság: a rosszindulatú híresztelésekkel szemben a színes gyűjtőkből származó hulladékot nem öntik össze a kukásautókban, hanem elkülönítve dolgozzák fel, és ebből valóban környezeti és anyagi haszon származik. Egy kevés plusz energia és tudás segíthet a hezitálóknak is: jó tudni, mi az, amit külön gyűjtsünk, és melyik hulladékot melyik kukába tegyük.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Papírt a kék kukába

A kék színű konténer a papírhulladéknak van fenntartva, ide kerülnek az újságok, füzetek, könyvek, a csomagolópapír, a kartondobozok. A tejes- és gyümölcsleves papírdobozoknak is helye van ebben a részlegben, de kimosva és laposra taposva. Azok a papírhulladékok, melyek olajosak, zsírosak, vagy műanyaggal kombináltan készültek, nem dobhatók a kék kukába – figyelj a műanyag mappák, füzetborítók, ragasztószalagok külön gyűjtésére is!

Fehér üveg a fehér, a színes a zöld kukába

Az üvegeket a fehér illetve a zöld konténerekben tárolják. Az átlátszó üvegből készült hulladékok a fehér kukába valók, ide dobhatjuk az üres konzerves vagy parfümös üvegeket, de a tükör vagy a villanykörte például már nem ide való. A zöld vagy barna üvegek a zöld kukába kerülhetnek - előtte ne felejtsd el levenni a fémkupakokat!

Műanyagnak a sárga gyűjtőben a helye

Mivel rengetegen isznak ásványvizet, nagy problémát jelent a kiürült műanyag palackok tárolása és feldolgozása. Ahelyett, hogy a környezetet szennyeznéd az évtizedek alatt sem bomló műanyagokkal, inkább vidd laposra taposva a sárga konténerekbe. Otthon sokan rendszeresítenek egy nagyobb szatyrot erre a célra, melybe a kiürült üvegeket lehet gyűjteni – így a lakás sem lesz tele velük. A palackok mellett a sárga kukába kerülhetnek a kiöblített háztartási és tisztálkodószeres flakonok és a műanyag szatyrok.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A fémeket szürkével jelölik

A fém csomagolódobozok, melyekből a sört, az üdítőitalt isszuk, vagy a konzervet esszük, a szürke gyűjtőbe valók, ide dobhatod a nem használt háztartási kis fémhulladékokat, például az evőeszközöket is. A szintén gyakorta felgyűlő állateledeles fémdobozok is ide kerülhetnek, de előtte jobb elmosni, vagy legalább elöblíteni őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.