A nagy babakocsikörkép

Forrás: Mamas & Papas -
szempont választás család babakocsi gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kicsi érkezése előtt az egyik legnehezebb feladat a babakocsi kiválasztása. Figyelembe kell venned a saját igényeidet, az üzletek kínálatát, ahol ráadásul többféle besorolás alapján osztályozzák a modelleket.

A legfontosabb szempontok

A kiválasztásnál a legfőbb szempont ne a babakocsi színe vagy külleme legyen, hanem a használható funkciók. Fontos a stabilitás, a kerekek fékezhetősége és a jól párnázott fekvő- vagy ülőrész. Nem feledkezhetsz meg az ötpontos biztonsági övről, és arról sem, hogy a babakocsi - és annak oldalfala - ne legyen sem túl alacsony, sem túl magas. A napfénytől és az esőtől is védeni kell a babát, azt pedig jó előre le kell mérned, hogy mekkora babakocsi fér be az ajtón, a tárolóban vagy a liftben. Nagyon jó szolgálatot tesz még az átfordítható tolókar, hiszen így mindig láthatod, mi történik a babával. Mindezek mellett persze még jó pár szempont van, amit figyelembe kell venned, lássuk ezeket.

Forrás: Mamas & Papas

Súly és kerekek

Ha emeletes házban laktok, vagy sokat utaztok – pláne tömegközlekedéssel –, akkor mindenképpen alumíniumvázas, könnyű babakocsit válassz, amit nem túl nehéz cipelni. Ha tudod, hogy nem fogod sokat emelgetni a járművet, akkor jó az acélvázas, nehezebb változat is. Az is fontos szempont, hogy hány kereke legyen a kocsinak: manapság nagyon divatosak a háromkerekű modellek, és általában a látszat ellenére stabilak is a könnyű irányíthatóság mellett – viszont drágábbak. A kerekeknél nemcsak a szám fontos, hanem az is, milyen típusú: a nagy, felfújható kerék rossz útviszonyoknál jön jól, a tömör kerekek kisebbek, nem kell őket felfújni soha, ám a kocsi gyakrabban rázkódik.

Fekve vagy ülve?

A hagyományos babakocsit újszülött kortól ajánlják, ebben általában csak feküdni tud a pici. A falai általában jól védenek a széltől és a kieséstől, ám a kocsi nehéz, nagy helyet foglal, és gyakran nehezebben irányítható. Ezt a modellt váltotta régebben egyéves kor körül az ernyős babakocsi, melyben viszont gyakran csak ültetni lehet a kicsit. Cserébe könnyű szállíthatóság és összecsukhatóság jellemzi őket, tehát helytakarékosak – a hevedereket viszont minden esetben ellenőrizned kell, hogy jól tartsanak.

Forrás: Mamas & Papas

A legjobb a többfunkciós babakocsi

A fenti problémát egyszerűen megoldhatod, ha eleve többfunkciós babakocsit veszel. Ebben feküdni és ülni is tud a pici, hiszen a kosár állítható, s így csak egy babakocsit kell megvenned, ami akár három évet is jól kiszolgál. Ha kétfunkciós modellt választasz, figyelj a rugózásra és az irányíthatóságra, s ha nem találsz megfelelőt, akkor lépj egy szintet feljebb, és nézz körül a három- és négyfunkciós darabok között. Ezek persze drágábbak, de cserébe újszülött korban használható mózeskosarat is kapsz, mely könnyen felcsatolható a vázra, illetve a négyfunkciós kocsiknál autósülés is jár a szetthez – vagy a mózeskosár olyan, hogy az autós biztonsági szabályoknak is megfelel.

Speciális igények

A sportos szülők számára, akik szeretnek szabadban edzeni járni a babával, már kifejlesztettek több jó rugózású, könnyen irányítható, nagy kerekű sportbabakocsi modellt is, melyek úgy vannak kialakítva, hogy bátran futhatsz is velük. Azok az anyukák, akik így szeretnének megszabadulni a fölös kilóktól, vagy aktívan töltik az első időszakot is, gyakran választják ezt a verziót. Ha pedig ikrekkel áldott meg a természet, vagy kicsi a korkülönbség a gyerekek között, akkor ikerbabakocsit kell vásárolnod. Két verzió között választhatsz: az egymás mögött elhelyezett ülések esetén a kocsi nem szélesebb a hagyományosnál, viszont jóval hosszabb, ha az üléseket egymás mellé tették, akkor pedig pont fordítva alakulnak a méretek. Ez utóbbit csak akkor válaszd, ha előtte meggyőződtél arról, hogy a lift, a bolt és a lakás ajtaja is elég széles – bár a legtöbb ikerbabakocsi nem haladja meg a hagyományos nyolcvan centiméteres ajtóméretet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.