Panelből palotát – így csináld

Forrás: Thinkstock -
palota otthon család lakásfelújítás panel álomotthon lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hazánkban több mint félmillió panellakás található. Mivel majdhogynem egy kaptafára készültek, kell néhány egyedi ötlet ahhoz, hogy a megunt panellakásból palotát varázsolj.

Praktikus megoldások

Panellakás esetében az első és legfontosabb a lakás szigetelése és a nyílászárók rendbetétele, hiszen ezzel meglehetősen nagy összeget spórolsz a fűtésen, illetve nyáron is kint tudod tartani a néha kibírhatatlan hőséget. Ha anyagilag megengedheted magadnak, érdemes megbeszélni egy szakemberrel a lakás szigetelését és az ablakok cseréjét - így máris télen melegebb, nyáron hűvösebb otthonod lesz. Ha ezekre nincs lehetőséged, akkor az ablakok fóliás illetve szivacsos hőszigetelését érdemes megcsináltatni, hiszen nem kerül sokba, de a hatása azért érezhető.

Forrás: Thinkstock

A falakat jobb a helyükön hagyni

Ha lakásfelújításról van szó, akkor falak áthelyezése, ajtók kivágása is szóba kerülhet. A formába öntött vasbeton szerkezetű panelek esetében viszont jobb vigyázni az ennyire nagyra törő tervekkel: a legtöbb panelben az összes fal teherhordónak számít, és nem feltétlenül jó ötlet megbontani. Persze már vannak erre szakosodott cégek, akik a vasbetont is átvágják, de ilyen változtatások előtt mindig konzultálj egy statikussal. Ugyanígy a villany- és gázvezetékek felújításánál is légy óvatos – bár ha megteheted, mindenképpen újíttasd fel a régi rendszert, de például a gázvezeték elhelyezésének módosításához sok helyen hivatalos engedélyre van szükség.

Poros hangulat helyett modern ötletek

Megszokott látványként máris beugrik a paneles linóleum, padlószőnyeg, régi mintázatú tapéta és a lógó vezetékek? Mindezen nagyon egyszerű változtatni, és egy modernebb összhatást kialakítani. A régi parkettát, linóleumot szedesd fel, és cseréld le járólapokra, vagy a nappaliban modern parkettára - a padlószőnyeget már csak egészségügyi okok miatt is tudd magadtól minél távolabb. A falakon nagyon sokat segít, ha a régi tapéta helyett egy izgalmas színnel kifesteted őket, vagy csak egy új tapétát helyezel a falra – ma már rengeteg letisztult forma és szín között lehet választani.

Forrás: Thinkstock

A gipszkarton csodái

Mivel a panellakásokban nehéz – vagy lehetetlen - bevésni a vezetékeket a falba, a gipszkarton álmennyezet és falborítás egyszerűen és szépen oldja meg a feladatot. Bármelyik helyiséget feldobja, ha gondoskodsz a hangulatvilágításról, de panelben ehhez is gipszkarton borításra lesz szükség a vezetékek elrejtéséhez. A gipszkartont viszont nemcsak erre használhatod, hanem térelválasztók, vagy látványos, modern polcok építéséhez is – az elemeket falszínűre festheted, a polcok jól pakolhatók, de nem nyomják össze a sokszor amúgy sem tágas teret.

A fürdőszoba átalakítása

Unod már a kis lyukat, melyet teljesen kitölt a kád és a mosógép? Ha zuhanyfülkére cseréled a kádat, máris rengeteg helyet nyertél, a falakon pedig ytong tégla borítás segíthet a vezetékek elrejtésében – így az is megoldható, hogy a mosógép kivezető csöve ne a kádban vagy a mosdóban kössön ki. A régi csempét is érdemes lecserélni egy izgalmas színűre, s máris teljesen más fürdőszobába léphetsz be minden nap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.