Mit csináljak a használt étolajjal? Íme, a megoldás!

Forrás: Thinkstock -
zsír veszélyes hulladék gyűjtés olaj állomás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A használt sütőolaj hulladék, egy cseppje akár 1000 liter vizet is elszennyezhet, ezért nem tanácsos sem a lefolyóba önteni, sem a földbe ásni. Már csak azért sem, mert a fáradt olaj újrahasznosítható!

A legjobb megoldás az, ha használat után megvárod, míg az olaj kihűl, műanyag flakonokba vagy kannába töltöd, és elsétálsz vele a legközelebbi hulladékudvarba és oda vidd el a kiürült olajos flakont, azaz a göngyöleget is. Gyűjtőszigeteken pedig csak az erre a célra fenntartott edénybe dobd ki!

A használt olaj a háztartásokban talán legnagyobb mennyiségben keletkező (különleges kezelést igénylő) hulladék. A túlhevült, sütéshez-főzéshez már nem használható – növényi eredetű - olaj, zsiradék a fáradt olajhoz hasonlóan elsősorban azért veszélyes, mert az élő szervezeteket elzárja az oxigéntől, illetve a túlhevítés következtében rákkeltő anyagok keletkezhetnek benne.

Forrás: Thinkstock

Speciális megoldások

Egyes erre szakosodott vállalatok, mint a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. a hulladéknak minősülő elhasznált sütőzsiradék begyűjtésével és feldolgozásával foglalkoznak. A Biofilter szerződéses partnereinek (ezek többnyire vendéglátó egységek) 60 literes, zárható gyűjtőedényeket biztosít, amelyeket megegyezés szerinti gyakorisággal szállít el, illetve telefonon egyeztetett időpontban cseréli a megtelt hordókat üresre. A szolgáltatás ingyenes és egész Magyarország területét lefedi.

Ezen kívül a MOL országszerte 107 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő. Ha van kedved és lehetőséged, nagyobb ház esetén szervezhetsz te magad is gyűjtőpontot!

Miért érdemes gyűjteni az elhasznált olajat?

A fáradt sütőolajat elsősorban a biodízel iparág hasznosítja, kisebb mértékben az aszfaltgyártás, gipszgyártás, asztalos üzemek és a festékgyártás. Grazban például 2005 óta az összes autóbusz használt olajból újrahasznosított biodízellel jár! A vendéglők és a lakosság által leadott évi több százezer liter étolajat erre szakosodott üzemekben dolgozzák fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.