Otthonról dolgozni jó! – És lehet is!

Forrás: Thinkstock -
dolgozószoba otthon család munka lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az otthon végezhető munkának kétségkívül sok előnye és sok hátránya is van – persze attól függően, hogy a munkavállaló vagy a munkáltató szemével nézzük a dolgot. A Life.hu ezeket gyűjtötte össze.

Tegye fel a kezét, akinek munkavállalóként még soha nem fordult meg a fejében az, hogy milyen jó is lenne otthonról dolgozni. Reggel szép nyugodtan felkelni, meginni a jó erős feketét, és smink nélkül, akár pizsamában leülni a gép elé, miközben a háttérben szól a tévé. Ha megéhezünk, egy karnyújtásnyira van a hűtő és ha baj van az iskolában vagy éppen nevelés nélküli munkanap van az oviban, akkor sem kell senkitől elkéredzkedni. Idilli állapot.

Forrás: Thinkstock

Persze ezt a munkáltatók nem igazán nézik jó szemmel – legalábbis Magyarországon: a munkavállaló ugyanis minden esetben megbízhatatlan, akire két szemmel kell odafigyelni – és sokszor még akkor sem dolgozik. Tény, hogy az otthoni munka nem mindenkinek való – sokan egészen egyszerűen ellustulnak, és mivel nincs állandó kontroll, akár abba is hagyják nap közben a munkát.

Ha azonban kialakítunk otthon egy munkasarkot vagy egy külön dolgozószobát, azzal mindjárt megkönnyítjük a saját életünket – és persze a főnökünk életét is. Egy dolgozósarokban - vagy szobában - ugyanis minden a munkáról szól, jó esetben nincs ott semmi, ami elvonhatná a figyelmünket a feladatról. Ettől persze még lehet hangulatos, bájos, hovatovább szerethető az otthoni munkaállomás – érdemes megtalálni a saját stílusunknak, lehetőségeinknek a leginkább megfelelőt.

Lehet ez modern vagy éppen klasszikus berendezésű, egy kinyitható szekreter, ami a munkaidő végeztével komóddá alakul át vagy éppen egy DIY típusú gyorsmegoldás – a lényeg, hogy jól érezzük magunkat benne, és akkor a munka is könnyebben fog menni. Íme, néhány inspiráló példa:

/1405/Diz_j201451094411

Dolgozz Otthonról Nap május 10-én!

A Telenor és a Microsoft kezdeményezéséhez, a május 10-ére kitűzött Dolgozz Otthonról Nap-hoz most csatlakozó Slow Budapest arra emlékeztet, hogy a kiegyensúlyozott munkahely a munkáltatónak és a dolgozónak egyaránt előnyös. Ha a munkavállalók alkalmanként a megszokott munkahelyükön kívül, a számukra ideális körülményeket biztosító helyszínen láthatják el feladataikat, az növeli a motivációt, a munka hatékonyságát, és erősíti a bizalmat. A munkába való utazás megspórolása ráadásul plusz szabadidőt jelent a dolgozónak – amit akár inspiráló tevékenységekre fordíthat, például sportolásra, feltöltődésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.