Finnországban a legjobb, Szomáliában a legrosszabb anyának lenni

Forrás: Thinkstock -
halálozás Szomália anyaság gyermekhalandóság Magyaroroszág tanulmány Finnország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világon Finnországban élnek az anyák a legjobb, Szomáliában pedig a legrosszabb körülmények között. Hazánk az 55. helyen végzett.

A Save The Children gyermekvédelmi szervezet idei nemzetközi összehasonlító tanulmánya szerint 178 vizsgált ország közül a tavalyi listához hasonlóan Finnország áll az első helyen, ezt követi Norvégia, Svédország, Izland és Hollandia. Az utolsó helyre a Bissau-Guineai Köztársaság, Mali, Niger, a Kongói Demokratikus Köztársaság, végül Szomália került - a tíz sereghajtó mind afrikai ország – tudósít az MTI.

Forrás: Thinkstock

Különösen a Szaharától délre fekvő országokban magas az anyák halandósága. Egy 15 éves fiatal nő esélye arra, hogy a szülés előtt vagy után meghal, egy a 40-hez, míg Európában ennek kockázata csak egy a 3300-hoz.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte egyre kevesebb nő hal meg terhességi vagy szülési komplikáció következtében. Az elmúlt évben 289 ezer nő halt meg szülés előtt vagy röviddel utána, 1990-ben még 523 ezer anya halt így meg.

Az országokat az anyák egészsége, a gyermekhalandóság, az iskolai képzés és a jövedelmek alapján osztályozták. Magyarország az 55. helyre került, három hellyel csúszva vissza a múlt évi helyezéshez képest.

A nemzetek között hatalmas szakadékok vannak. Míg például a harmadik helyezett Svédországban a statisztika szerint 14 ezer anyából egy hal meg a szülés következtében, addig a 170. helyen álló Csádban minden tizenötödik. Sierra Leonéban minden ötödik gyermek meghal ötödik születésnapja előtt, Izlandon azonban ez a veszély 435 gyerekből mindössze egyet fenyeget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.