Íme, 5 dolog, amire használhatod az isteni bodzát

virág lekvár bogyó méz pezsgő bodza sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kétségkívül az egyik legfinomabb szörpöt a bodzából készítheted, most azonban megtudhatod, mi mindenre lehet még jó ez az ízletes fehér virág.

A szeszélyes tavasz legízletesebb ajándéka a bodzafa virága és termése, amellyel bármikor formába lendítheted magad. A megszokott és isteni finom bodzaszörp-receptek után most úgy döntöttünk, utánajárunk, mi mindenre jó még a pezsgőszínű, fanyar ízű virág.

Bodzalekvár

Ha lemaradtál a bodzaszörp készítéséről, mert elnyíltak a bokor virágai, akkor sem kell elkeseredned, mert a terméséből lekvárt készíthetsz. A bodza fekete bogyójából készült lekvár remek köhögéscsillapításra és az immunrendszer erősítésére.

Forrás: Thinkstock

Bodzás süti

A bodzabogyót sütemények ízesítéséhez is felhasználhatod. Süthetsz bodzás muffint, amelynek tésztájába keverheted a bogyókat, vagy akár a virágjából is készíthetsz különleges ínyencséget. Utóbbinál csak annyi a dolgod, hogy a fehér virágokat szórd be fahéjjal, panírozd be liszttel, tojással és mandulával, majd forró olajban süsd ki.

Bodzaméz

A bodza virágából készíthetsz mézet, ami különleges ízének köszönhetően eltér a megszokott édesítőszerek ízétől. A virágokat a30 percen át főzd vízben, majd szűrd át, add hozzá a cukrot, citromlevet és főzd további 45 percig.

Bodzatea

Meleg teát is készíthetsz a bodza virágából, amely megfázásos betegségekben remek gyógyír. 2-4 fej bodzavirágot tégy teáskannába és öntsd le forrásban lévő vízzel. Fedd le és hagyd 10 percig ázni. Ezután szűrd le, és ha kihűlt, élved az elkészült tea természetes édes ízét.

Forrás: Thinkstock

Bodzapezsgő

A legkülönlegesebb élményt kétségkívül a bodzapezsgő tartogatja, ha veszed a fáradtságot és elkészíted ezt a csodás nedűt. A virágokat jól mosd meg és tedd egy nagy uborkásüvegbe. Dobj rá felszeletelt citromot, cukrot, öntsd le vízzel és borecettel. Ruhával letakarva 2 napig hagyd érni. Majd szűrd le és csavaros kupakkal ellátott üvegekben hideg helyen tárold.

Tudtad?

A bodza erős illatú levele távol tartja az egereket és permetként használva megvédi a fákat, bokrokat a kártevőktől. A biokertészetekben előszeretettel alkalmazzák a bodzapermetet.
Tanulj, szórakozz, vásárolj ingyen! – Használd okosan az internetet!http://www.life.hu/csalad/20140513-tanulj-szorakozz-vasarolj-ingyen-az-interneten.htmlHa ügyesen keresgélsz az interneten, rengeteg olyan dologhoz juthatsz hozzá ingyen, amiért máshol tízezreket fizetnél. Tanulhatsz, játszhatsz, vásárolhatsz – mindezt egy fillér nélkül. Íme, a leghasznosabb, ingyenes szolgáltatást nyújtó oldalak.CsaládOrigoÜbercuki baba volt Madonnahttp://www.life.hu/csalad/20140514-madonna-enekesno-az-instagramra-posztolta-ki-babakori-fotojat.htmlInstagramjára posztolt szüleivel közös, babakori fotót Madonna. CsaládOrigoA hely, ahol a gyerekek 5 évig élnekhttp://www.life.hu/csalad/20140507-az-afrikai-csadban-minden-hetedik-gyerek-oteves-kora-elott-meghal-hogy-mi-ennek-az-oka-ennek.htmlAz afrikai Csádban minden hetedik gyerek ötéves kora előtt meghal. Hogy mi ennek az oka, ennek jártunk utána - Pep Bonet megdöbbentő fotósorozata és kisfilmje segítségével pedig meg is mutatjuk. Figyelem! A tartalom a nyugalom megzavarására alkalmas képeket és videoanyagot tartalmaz! Kizárólag erős idegzetűek számára ajánljuk a megtekintését.CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.