látványosság búvár Földközi-tenger tengerfenék elhagyott helyek szobor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az olaszországi San Fruttuoso tengeröbölben, Liguriában, a Földközi-tenger közepén található az a két és fél méteres szoboróriás, amit 1954-ben helyeztek el a víz alatt, 17 méteres mélységben. A Crist degli Abissi, vagy a Mélység Krisztusa nevű műalkotást egy Daria Gonzatti nevű búvár emlékére állították fel. Elhagyatott helyek című sorozatunk újabb részében a tengerfenékre kalauzoljuk olvasóinkat.

Az idén 60 éves, bronzból készült szobor a tengerrel kapcsolatba lépőket, fürdőzőket, halászokat, tengerészeket, hobbibúvárokat oltalmazza – erre utal a vízfelszín felé emelt feje és kitárt karjai is. Minden év július utolsó szombatjának éjjelén víz alatti szertartás zajlik az alkotásnál: egy pap megáldja a tengert, a helyi búvárok pedig zseblámpák segítségével koszorút fonnak belőlük a Krisztus-szobor feje köré.

Elkészítéséhez hajóelemeket, érmeket, templomharangokat olvasztottak be. 2003-ban kiemelték restaurálásra, teljesen elrozsdásodott és egy karját is pótolni kellett, mert egy elővigyázatlan hajós a horgonyával letörte. A munka végeztével új talapzatra állították és visszaengedték a tengerfenékre.

Ahol a lakásokban bokrok nőnekhttp://www.life.hu/csalad/20140416-a-csernobili-atomeromu-mellett-epult-egyhagyatott-varos-pripyat.html1986. április 26-án, ma éppen 28 évvel ezelőtt robbant fel emberi mulasztás miatt a csernobili atomerőmű. Az erőmű egy Pripyat nevű város közvetlen közelében található, ahol 50 000 ember élt a katasztrófa bekövetkeztekor. Ezek jórészt az erőműben dolgozók és családjaik voltak, a várost eredetileg erre a célra húzták fel 1970-ben. Pripyat egy dinamikusan fejlődő, a szovjet életszínvonal felett álló város volt egészen az eset napjáig. Azóta egy kihalt panelrengeteg, egy igazi szellemváros… Elhagyatott helyek című sorozatunk hetedik része következik.Család--Szellemkórház: ahol egykor Hitlert is ápoltákhttp://www.life.hu/csalad/20140304-szellemkorhaz-ahol-egykor-hitlert-is-apoltak-a-beelitz-heilst-tten-nevu-korhaz-egy-resz-meg-ma-is.htmlRozsdás ágyak, növényekkel befutott, omladozó falak – így néz ki a hatalmas Beelitz-Heilstätten-i kórházkomplexum, ahol korábban tuberkulózisban szenvedő betegeket ápoltak és ahol egykoron Adolf Hitlert is kezelték. A komplexum egy része még jelenleg is üzemel, de az épületek javarésze már elhagyatott. Most induló Elhagyatott helyek elnevezésű sorozatunk első részét olvashatjátok. Család--A horror laboratóriuma: állatkísérletek egykori színhelyehttp://www.life.hu/csalad/20140428-az-anderlechti-allatorvosi-iskolat-a-horror-laboratoriumanak-is-nevezik-allatkiserletek-egykori.htmlAz anderlechti állatorvosi iskolát 1903-tól 1909-ig építették. 1910-től folyt itt oktatás, ám 1969-től az oktatást kísérletezéssel is fűszerezték. Végül 1990-ben az iskola elhagyta a romos épületet. Az épületek felújítása közben találtak rá a horror laboratóriumaként híressé vált helyiségre. Elhagyatott helyek című sorozatunk nyolcadik része következik, amelyben már megmutattuk többek között Hitler egykori kórházát, egy homokkal teli szellemvárost, egy elhagyott színházat, egy groteszk alakokkal teli vidámparkot és a csernobili katasztrófa színhelyét is. Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.