Félrelépett a párod? Így mentsd meg a házasságod!

Forrás: Thinkstock -
terápia házasság család félrelépés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor még nagyon fiatal az ember, könnyen mondja, hogy egy megcsalás azonnali szakításhoz vezet, nincs apelláta. Később viszont már kétszer is meggondolja, hogy kilépjen-e egy kapcsolatból. De mit tehetünk annak érdekében, hogy ne csaljanak meg? És mi a helyzet akkor, ha mindez egy többgyerekes családban történik?

Az a tény, hogy becsaptak, ráadásul lehet, hogy nemcsak testi, de érzelmi szinten is, igencsak aláássa az ember önbecsülését. Ilyenkor természetes a fenti reakció, s inkább lelép az ember kicsit nyalogatni a sebeit. Érzelmileg nem, de összességében mégis más a helyzet, ha egy több éve fennálló, gyermekekkel is megáldott kapcsolatban üti fel a fejét a megcsalás ténye.

Forrás: Thinkstock

Ha gyerek is van, más a helyzet

Abban a pillanatban, amikor két ember szerelemtársból szülőtársi helyzetbe is kerül, jelentősen megváltozik körülöttük a világ. A gyermek képbe kerülése azt is jelenti, hogy az immár szülők tudat alatt egy kicsit hátrébb is sorolják magukat. Ez persze nem jelenti azt, hogy a megcsalás mint fájdalmas tényező már ne vezethetne szakításhoz, de biztos, hogy a gyermek jövője érdekében sokkal többet tesznek azért, hogy a kapcsolat egy kiegyensúlyozott szintre kerüljön ismét.

Így mentheted meg a kapcsolatod

Ahhoz, hogy két ember ne csak köztes megoldást találjon a megcsalás utáni helyzetre, hanem meg is mentse a kapcsolatot, sok dolognak kell egyszerre jelen lennie. Szükséges hozzá egyfajta ősszeretet a másik iránt – ami persze ebben a fájdalmas időszakban nagyon mélyre kerül -, fontos a másik tisztelete, hinnie kell még a házasság intézményében és a megcsalt félnek le kell gyűrnie magában a félelmet, hogy bárki nemet mondhat rá. A megcsalt fél soha nem fogja elfelejteni a tényt, hogy párja félrelépett, de képes lehet azt megbocsátani. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a fentieken túl szükséges megvizsgálnia, hogy ő mit nem tett meg a kapcsolatban. Nagyon könnyű a megcsalót egyből rossznak beállítani, ez tény. Azt azonban a megcsaltnak mindenképp meg kell vizsgálnia magában, hogy miként szerette eddig a társát: úgy, ahogy neki, vagy úgy ahogy a társának jó? A kettő ugyanis nagyon más” – mondja Deáki Tímea, párterapeuta.

Hajlamosak vagyunk a saját megéléseinket a másikra vetíteni. Ha valami nekünk jó vagy nem jó, feltételezzük, hogy ez a másikkal is pont így van. Pedig nem! Minden ember más és más. A gondolatolvasás helyett arra kell törekednünk, hogy valódi válaszokat kapjunk, s ehhez az is kell, hogy el is fogadjuk a másik fél tőlünk akár ellentétes válaszát is. A megbocsátás és az érzelmi feldolgozás valahonnan innen indul. Ha már bekövetkezett az egyik legrosszabbnak vélt forgatókönyv, mert az egyik felet megcsalták, ha a szíve mélyén szeretné a folytatást, el kell kezdenie egy, az eddigitől teljesen új utat járni. Nagyon nehéz, de épp most kell önbizalom-építő tevékenységeket folytatnia és megmutatni párjának – de elsősorban önmagának –, hogy igenis ő egy remek ember. Abból is ki lehet indulni, hogy a megcsaló végül is vele szeretne lenni a jövőben is” – folytatja a szakértő.

Andrea, 33 éves

Tíz éve vagyunk házasok a férjemmel, van egy nyolcéves fiúnk is. Nemrég kiderült, hogy a férjem félrelépett. Napokig bizonygatta sírva, hogy mennyire szeret és hogy soha többé nem fordul elő. Nem hittem neki. Akkor eljátszottam a gondolattal, hogy összcsomagolok, fogom a gyereket és elköltözünk. Ekkor arra gondoltam, hogy milyen lesz Daninak apa nélkül felnőni, hogy ki lesz majd a példaképe, és láttam magam előtt, ahogyan esténként sírva alszik el, hogy hiányzik neki az apja. Végül úgy döntöttem, megbocsátok. Azóta minden a régi, habár az én fejemben mindig ott vannak a "rémképek", amikor a férjem hosszabb időre elmegy otthonról. Nem tudom, hogy lehet-e így élni, vagy hogy érdemes-e, de azt tudom, ha nem lenne gyerekünk, már faképnél hagytam volna.

Ami biztos, hogy nem visz előre!

Persze most felmerülhet a kérdés, hogy miért az változzon, akit megcsaltak? Jogos a kérdés. Nem is erről van szó vegytisztán. Ha a megcsaló nem bonyolódott bele érzelmileg a másik viszonyba – vagy már kijött belőle –, és folytatni akarja a kapcsolatát párjával, valószínűsíthető, hogy ő is kész a változásra. Sőt, azzal, hogy a megcsalt új alapra helyezi a kapcsolatot, a megcsaló is belekényszerül ebbe a változó helyzetbe. Biztos, hogy nem visz előre a folyamatos vádaskodás, az, ha minden pillanatban visszavág a megcsalt fél. Az önbecsülés egy nagyon kényes terület.

Forrás: Thinkstock

Persze nem állíthatjuk, hogy nem érdemel a megcsaló büntetést. De ha a megcsalt fél egy új emberként, kellő magabiztosságot sugallva áll ki önmagáért, a megcsaló lelkifurdalása csak tovább nő, s mindent meg fog azért tenni, hogy a lehető legjobb szintre állítsa vissza a békét a kapcsolatban. Ahhoz persze idő kell, hogy újra olyan szépnek, okosnak lássák egymást a párok, mint előtte, de apró lépsekkel elérhető a szeretettel és tisztelettel teli, vádaskodásmentes légkör.

Ki a szerelmesebb típus?

Vannak olyan emberek, akik a szerelembe szerelmesek, nekik mindegy, hogy van-e gyerek a kapcsolatban, ha menniük kell, mennek. De nem ez a többség. Aki elkötelezte magát és nagyon nagy gondok nincsenek a kapcsolatban, általában nem kockáztatja azt még egy kis kalanddal sem. Ha mégis megteszi, akkor feltételezhető, hogy olyan problémák vannak a háttérben, amit valahogy eddig nem tudtak orvosolni. Ennek lehet, hogy csak a félrekommunikálás az oka, és persze lehet egészen más is. Az nem jelenthető ki, hogy egyik vagy a másik fél a szerelmesebb típus. Tény azonban, hogy a férfiakra inkább jellemző, de nem azért, mert egy nő ne tenné meg ugyanúgy. A nő sokkal jobban mérlegel egy adott helyzetben, lejátssza előre az összes lehetséges forgatókönyvet, majd ezek alapján belemegy vagy nem megy bele egy viszonyba. A férfiak nem gondolnak bele a hosszú távú következményekbe szerelemérzéskor, valahol remélik, hogy fent tudják tartani mindkét kapcsolatot. Persze ez a legtöbbször nem jön össze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.