gyilkosság tinédzser internet gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden idők legmegdöbbentőbb pere zajlik jelenleg Amerikában – két 12 éves lány megpróbálta meggyilkolni a barátnőjüket csak azért, mert egy internetes karakterrel szerettek volna találkozni, aki persze nem is létezik. Az internet hatalmas felelősség – oda kell figyelni arra, hogy a gyerekek mire használják. Íme, a leghátborzongatóbb gyilkosságok, amelyeket fiatalok követtek el az internet miatt vagy annak segítségével. 

Amiről mindenki beszél: jelenleg is folyik a tárgyalása annak a két 12 éves kislánynak, akik megpróbálták megölni a barátnőjüket – egy számítógépes játék miatt

Május 31-én került sor arra a gyilkossági kísérletre, amelynek elkövetői, két 12 éves lány – Morgan Geyser és Anissa Weier - meg akarták ölni velük egykorú barátnőjüket. Talán ez az eset világít rá legjobban arra, mennyire veszélyes lehet az internet. A két lány ugyanis azért próbált végezni az áldozattal, mert találkozni szerettek volna kedvenc online karakterükkel, Slender Mannel – az oldalon pedig azt mondták nekik, hogy ez csakis akkor lehetséges, ha megölnek valakit. A karakter természetesen kitalált, a valóságban nem is létezik.

Morgan E. Geysert vezetik a tárgyalásra Forrás: NORTHFOTO

A két lány bújócskázni hívta a barátnőjüket a közeli erdőbe, ahol 19 késszúrással terítették őt le, majd elfutottak. A kislány csodával határos módon túlélte a támadást, levegő után kapkodva el tudott kúszni a közeli út széléhez, ahol egy biciklis észrevette a haldokló lányt és azonnal segítséget hívott – a halál karmai közül menekült gyerek azóta is lábadozik. A két kamasz tárgyalása jelenleg is zajlik.

A Craiglist néven elhíresült sorozatgyilkosról nemrég film is készült

Philip Markoff a bostoni egyetem ígéretes hallgatója volt. A fiatalember orvosi karrier előtt állt, és boldog életre készült a menyasszonyával. A barátai, évfolyamtársai és tanárai csak jót tudtak mondani róla, nem is sejtették, hogy valójában Philip kettős életet él. A titkos életét, az erőszakos dühkitöréseit csak ő és az áldozatai ismerik. A gyilkosságok egy erotikus masszázst hirdető lány megölésével kezdődtek. Később a rendőrség rájött, hogy több brutális gyilkosság is összefüggésben áll más nők elleni támadással. A közös pont, hogy valamennyien hirdetést adtak fel az interneten. A nyomozásnak köszönhetően Markoffot elkapták és börtönbe zárták. 2010-ben a büntetés letöltése közben öngyilkos lett. Történetéből filmet is készítettek, The Craiglist Killer címmel – a teljes film angol nyelven a YouTube-on ingyenesen megtekinthető.

A MySpace-ről tudta meg, hogy megcsalják – megölte riválisát a tinédzser

Három floridai tinédzser szerelmi háromszögéről szól a történet, amelynek egy brutális gyilkosság vetett véget. A 18 éves Sarah Lüdemann rájött, hogy barátja, Josh Camacho annak exbarátnőjével, a 19 éves Rachel Wade-del továbbra is intim viszonyt tart fent. A megcsalt lány a MySpace-en kezdett el nyomozni, ahol számos üzenetet talált barátja és annak szeretője között, amelyet jobb lett volna nem megtalálni. A féltékeny lány fogott egy kést és azzal indult el barátjának szeretőjéhez, ahol addig hadonászott, míg életveszélyesen megsebesítette – vállon és szíven szúrta Rachelt, aki egy órán belül életét vesztette. A dühös tinédzser önvédelemre hivatkozott, de a bíróság 22 év börtönbüntetésre ítélte.

Az interneten kereste a módját a gyilkolásnak

Alyssa Bustamante mindössze 15 éves volt, amikor átgyalogolt a szomszédba és megölte az ott lakó, 9 éves gyermeket – látszólag minden ok nélkül. A nyomozás során kiderült, hogy a tinédzser mentálisan zavart volt: rendszeresen töltött fel a Facebook-oldalára olyan képeket, amelyeken fegyverrel hadonászik, és a hobbijai között is szerepelt az „embert ölni” kifejezés. A YouTube-on pedig többször keresett rá a „gyilkosság” szóra. Ha komolyabban odafigyeltek volna a hatóságok, vagy akár a szülők ezekre a jelekre, talán megelőzhető lett volna ez a szörnyű gyilkosság, amelyért a lányt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Ki a felelős?

Hogy egy ilyen esetben ki a felelős, nehéz megmondani. Természetesen felelőssége van a szülőnek - már egészen kiskorban arra kellene nevelni a gyerekeket, hogy alkalomadtán képesek legyenek eldönteni, mi a jó és mi a rossz. Ennek hiánya alapvető szülői felelősség. De nem lehet csupán a szülőket okolni: azok a számítógépes játékok, amelyek gyűlöletre uszítanak, az adott játékkészítő felnőttek felelőtlenségére írhatók. Ugyanígy alaposan végig kell gondolni, hogy mikor mit töltünk fel az internetre, mert soha nem tudhatjuk, hogy az a világ mely részén, kiben, milyen reakciókat indít el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.