5 nő, aki nem tudta, hogy sorozatgyilkoshoz ment férjhez

Forrás: Thinkstock -
gyilkosság család férj sorozatgyilkos brutalitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha valaki vonzódik egy veszélyes emberhez, így például egy sorozatgyilkoshoz, az egy diagnosztizált betegség. A neve: hybristophilia. Ez a betegség leggyakrabban nőknél fordul elő, de a diagnózist felállítani ebben az esetben nem könnyű.

Léteznek ugyanis nyilvánvaló esetek, mint például az a nő, aki a hírhedt Ted Bundyba szeretett bele, miközben a férfi a rácsok mögött töltötte megérdemelt büntetését. Sokan viszont azt állítják, nem is sejtették, hogy férjeik sorozatgyilkosok. Íme, 5 ekképpen járt nő története.

Forrás: Thinkstock

Paula Rader: Egy 10 emberrel végző gyilkoshoz ment feleségül

Paula 1971-ben ment feleségül Dennis Raderhez. Kevesebb mint három év elteltével Dennis végzett első áldozataival – az Otero családot mészárolta le különös kegyetlenséggel, az édesanyát, az édesapát és két gyermeküket. Ettől a pillanattól kezdve nem volt megállás: a férfi rendszeresen szemelt ki magának különböző áldozatokat, miközben gúnyos leveleket küldözgetett a rendőrségnek. Ekkor nevezték el Radert BTK gyilkosnak, ami egy, a bind, torture, kill szavakból álló mozaikszó, mely szavak jelentése: kötözés, kínzás, gyilkolás. Ezek a szavak jellemezték ugyanis leginkább a módszerét.

Dennis Rader

2005-ben aztán végre letartóztatták, és tízszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Paula még ebben az évben beadta a válókeresetet. Vajon Paula a több mint harminc év alatt egyszer sem gyanakodott? Még akkor sem, amikor 1977-ben megtalálta férje egyik versét, amelyben brutális részletességgel ír egy nő fuldoklásának folyamatáról…?

Linda Yates: A 16 áldozatot maga mögött hagyó Robert Lee Yates Jr. felesége

2000 áprilisában, 16 ember megölésének alapos gyanúja miatt tartóztatták le Robert Lee Yatest, aki az első áldozatával 1975-ben, míg az utolsóval 1998-ban végzett. Linda, a felesége tagadta, hogy tudott volna férje másik énjéről, ő végig azt gondolta, férje azért van távol olyan sokszor, mert szeretője van. Ezt az elméletet támasztotta alá az a rengeteg bankszámlakivonat, amit a férfi hónapról hónapról rendszeresen elégetett.

Linda Yates és Robert Lee Yates Jr.

Linda még akkor sem gyanakodott gyilkosságra, amikor észrevette, hogy férje egy, a falba fúrt lyukon keresztül kukkolja szomszédait szex közben. Ő volt a legjobban megdöbbenve, amikor a rendőrök végre elvitték Robertet. De akkor döbbent csak meg igazán, amikor a rendőrségtől azzal az információval hívták, hogy az egyik áldozatot a saját hálószobájuk ablaka alatt találták meg elásva. Robert Lee Yates jelenleg siralomházban van.

Julie Baumeister: Hivatalosan 11, de a gyanú szerint 20 áldozattal végzett férje, Herb Baumeister

Julie Baumeister igencsak meglepődött akkor, amikor kisfia 1994-ben egy emberi koponyát mutatott fel neki, amit a családi házuk kertjében talált játék közben. A gyerek aztán odavezette anyukáját arra a helyre, ahol a koponyát találta és ott további csontok kerültek elő. Miután férje, akivel ekkor már 23 éve voltak házasok, hazatért a munkából, Julie faggatni kezdte. Ő azzal intézte el a történteket, hogy ez egy emlék édesapjától, aki orvos volt – és miután édesapja meghalt, ide temette a ráhagyott csontvázat. Julie ugyan furcsállta a magyarázatot, de tudomásul vette azt és hosszú évekig nem is beszélt erről senkinek. A csontoknak – érdekes módon – ezt követően nyomuk veszett.

Herb Baumeister és családja

Később, 1996-ban a rendőrség beállított a házaspárhoz és eltűnt, homoszexuális férfiakkal kapcsolatban kérdezősködött. Miután elmentek, Herb összecsomagolt és egy külföldi útra indult munkaügyben. Az otthonmaradt Julie-t azonban nem hagyta nyugodni az évekkel korábban fellelt csontváz és engedélyt adott a rendőrségnek arra, hogy felássák az egész kertjüket. 11 homoszexuális férfi csontvázát találták meg a ház körül, de a rendőrség további 9 ember eltűnését is Herb számlájára írta. A férfi soha többé nem tért haza külföldi útjáról, és később Kanadában öngyilkos lett, miközben még folyt a nyomozás az ügyben.

Carole Hoff: Férjének, John Wayne Gacy-nek 33 áldozata ismert

Carole-nak sikerült feleségül mennie az Egyesült Államok egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosához anélkül, hogy bármit is sejtett volna. Mindössze négy évig voltak házasok – 1976-ban elváltak -, ez alatt az idő alatt nyilvánvalóvá vált, hogy a férfinek durva dühkitörései vannak és elismerte, hogy egyébként homoszexuális. A szomszédok azonban felfigyeltek a házat körüllengő szörnyű bűzre, amiről eleinte a férfi azt állította, hogy egy döglött állat, ám később kiderült, hogy Tim McCoy bomló teste volt az, amit a ház kertjében temetett el, de éppenséggel John Butkovich holtteste is lehetett volna, ami pedig a garázsfeljáró alatt kapott helyet.

John Wayne Gacy és Carole Hoff

Miután elfogták a férfit, beismerte, hogy ezt a két áldozatát azért ölte meg, mert nem tudta elviselni, hogy felesége elhagyta őt. Ezt a két gyilkosságot még 31 másik követte. 1978-ban fogták el Johnt 33 fiatal férfi megerőszakolása és meggyilkolása miatt. 1994-ben kivégezték Illinois államban.

Judith Mawson: A zöld folyó gyilkosa fantázianévvel elhíresült sorozatgyilkos felesége volt

Judith Mawson 1985-ben hozzáment Gary Ridgway-hez. 2002-ben a rendőrségtől tudta meg, hogy a férfi ekkor már házas volt és hogy ő Amerika egyik legtermékenyebb sorozatgyilkosának felesége – a férfi ugyanis az ezt megelőző 13 évben összesen 49 emberrel végzett. Judith a tárgyalás utolsó pillanatáig kitartott amellett az álláspontja mellett, hogy nem tudott férje másik életéről, ő egy tökéletes férjet ismert meg Gary személyében.

Gary Ridgway és Judith Mawson

Igaz, furcsállott néhány dolgot az évek során, de ő vakon hitt kedvesének, akkor is, amikor az azt mondta neki, hogy azért kellett a szőnyeget egyik napról a másikra lecserélni, mert azt a gyerekek tönkretették. És akkor is szentül hitte, hogy a férje igazat mond, amikor a hitvesi ágyuknak is lába kélt – John állítólag elajándékozta azt egy barátjának, mert annak nagyobb szüksége volt rá, mint nekik… Amikor a rendőrség letartóztatta Ridgway-t 49 prostituált meggyilkolásának vádjával, Judith még mindig nem akarta elhinni, hogy ezt a férje tette – a férfi azt állította, csak azért tartóztatták le, mert hasonlít valakire. Végül Ridgway bevallotta az összes gyilkosságot. Jelenleg negyvenkilencszeres életfogytiglani börtönbüntetését tölti Washingtonban.

A szakértő véleménye

Egy sorozatgyilkos nem rendszeresen öl. Évek is eltelhetnek két gyilkosság közt, ami azt jelenti, hogy a feleségek életében a furcsa dolgok nem mindennaposak. Mindemellett egy sorozatgyilkos a gyermekkorból hoz rengeteg rossz élményt és mintát, ami egy felnőtt kapcsolatban elő sem kerül, mint téma. Vannak bizonyos tényezők, amik jellemzőek a sorozatgyilkosokra, mint például a gyerekkori bántalmazás, gyermekkorban szexuális erőszak szemtanúja vagy elszenvedője, ágybavizelés, izoláció, állatkínzások, gyújtogatások, szélsőséges fantáziák. Felnőttkorban a túlzott autoerotika, a voyeurizmus és a fetisizmus lehetnek prediktorok, de ezek megint csak olyan tevékenységek, amiket ügyesen titokban lehet tartani. Illetve ezek sem mindenkinél vannak jelen. A gyilkolásnál például sokkal gyakoribb a félrelépés egy párkapcsolatban, de sok nő a megcsalásra utaló jeleket sem veszik észre, vagy nem is akarják észrevenni és abban a hitben élnek, hogy ’ez velem nem történhet meg’. Nem lehet hát könnyű dolga egy gyilkos feleségének. A sorozatgyilkosok idővel úgy érzik, hogy sosem fogják őket elkapni, így azt sem hiszik, hogy feleségük bármi veszélyt jelenthetne rájuk. Van, aki azért házasodik, mert szüksége van a szeretetre, hiszen agresszív, bántalmazó szülők gyermekei. De olyan sorozatgyilkosok is vannak, akik házasságkötés után kezdenek gyilkolni.” – osztja meg velünk véleményét Győri Szilvia szexuálpszichológus.

Gyerekek verik egymást félholtra legálisan – ketrecharc 18 év alatthttp://www.life.hu/csalad/20140624-gyerekek-verik-egymast-felholtra-legalisan-ketrecharc-18-ev-alatt.htmlNemrég három gyereket szállítottak súlyos sérüléssel kórházba - egyes hírek szerint szegény sorsú gyerekeket ketrecharcban versenyeztettek profi versenyzők ellen, ráadásul fejvédő nélkül. Korábban pedig egy 16 éves fiúnak a tüdeje szakadt le egy viadal alkalmával. Utánajártunk a gyerekek körében egyre népszerűbb ketrecharc-jelenségnek.CsaládBrutális bántalmazás szavakkal, amik véres nyomot is hagynakhttp://www.life.hu/csalad/20140616-nem-csak-utesekkel-bantjuk-a-szeretteinket-a-szavakkal-is-seruleseket-okozunk.htmlFutótűzként terjed az interneten Richard Johnson fotósorozata, melyet Weapon of Choice, azaz Választott fegyvernem címmel készített. A fotográfus célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra: szavakkal is lehet verni, azaz a lélekben igen komoly károkat tud okozni a verbális agresszió. Talán még nagyobbat, mint a fizikai erőszak.Család--Nászutak, amik véres gyilkosságba torkolltakhttp://www.life.hu/csalad/20140605-naszutak-amik-veres-gyilkossagba-torkolltak.htmlA nászutak romantikusak, hangulatosak, a párok szerelmesen andalognak szebbnél szebb helyeken. Ám vannak olyan nászutak is, amelyek gyilkossággal végződnek. De ki gyilkol és miért? Íme, az elmúlt évek legrejtélyesebb esetei. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.