Menzakörkép, avagy mit eszik a gyerek az iskolában?

Forrás: Thinkstock -
iskola iskolakezdés cukor család főzés egészség menza étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába próbálkozunk egészséges életre nevelni a gyereket, ha végül kénytelenek vagyunk igénybe venni a menzát az iskolában. De szerencsére már az oktatási intézmények is fejlődnek e tekintetben – egyre kevesebb az egészségtelen, rágós, rossz ízű étel. 

Ahogyan már 2014-ben is, a 2015-ös tanévben is tilos lesz többek között a szénsavas vagy cukrozott üdítőital, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek a konyhai dolgozók só- és cukortartót az asztalokra. Előírták továbbá, hogy a közétkeztetésben fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét. A jogszabály rögzíti az étrendtervezés szabályait, például, hogy egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő. Továbbá, hogy állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.

Forrás: Thinkstock

Miért hoznak új rendeleteket?

Az iskolai étkeztetés 2014/2015-ös programja értelmében megfelelő táplálkozás szükségeltetik az egészséges testsúlyhoz, hiszen a jelenlegi gyerekek a jövő generációi, és nélkülözhetetlen lenne a fejlődésükhöz a megfelelő alapanyagból álló táplálkozás.

A jogszabály értelmében egész napos étkeztetés esetén egy embernek biztosítandó: legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék, négy adag zöldség (ide nem értve a burgonyát) vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában, három adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

Folytatódik az iskolagyümölcs-program

Ennek keretében több mint 45 millió adag, közvetlenül a hazai termelőktől származó gyümölcsöt és százszázalékos gyümölcslevet osztanak szét a hazai általános iskolák 1-6. osztályos diákjai között - jelnetette ki korábban Bittsánszky Márton, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

A felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak szerint az italként kínált tejhez nem adhatnak cukrot, és a tea is legfeljebb az úgynevezett nyersanyag-kiszabati előírás szerint megengedett mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz adható.

Mennyibe kerül?

Az iskolai étkeztetés 2014/2015-ben is lehetőséget kínál a rászoruló családoknak, hogy olcsóbban, esetleg ingyen juthasson gyerekük élelemhez. Ez alól kivételt képeznek az olyan egyedülálló szülők, akiknek a " társuk" nem ad semmiféle pénzbeni támogatást, elesik a gyerekkel egyedül maradt szülő a magasabb családi pótléktól és hasonló segítségtől, ide sorolható az iskolai étkeztetés is.
Forrás: Thinkstock

Nem lehet felhasználni: sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémet, pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra, 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú, a 15 évesnél fiatalabbak számára 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítményt, szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt, gyümölcslén kívül más gyümölcs- vagy zöldségitalt.

Megdöbbentő adatok

Az OÉTI és az ÁNTSZ közösen megvizsgálta az iskolai étkeztetés keretein belül néhány helyen az élelem minőségét. A vizsgálatok eredményei: csupán minden második iskolában van büfé, minden harmadik iskolában található italautomata, ételautomata minden tizedik iskolában fordul elő, vízautomata jóformán sehol sem található, vidéki iskolákban előfordul a tornaterem hiánya is, rengeteg helyen használnak túl sok sót és zsírt, hal szinte sehol sem fordul elő, a zöldség és a gyümölcs is elvétve található meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.