Zsebpénz – mikor, mennyit és miért?

Forrás: Thinkstock -
költés zsebpénz költekezés család gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mikor adjunk a gyereknek zsebpénzt és beleszóljunk-e abba, hogy mire költse? Miért jár zsebpénz és mi az, amiért semmiképpen ne fizessünk? 

Általánosan elfogadott tény, hogy óvodában még nem szükséges a gyereket takarékosságra ösztönözni és zsebpénzt sem érdemes neki adni – könnyen lehet ugyanis, hogy elajándékozza, elhagyja vagy egyszerre elkölti az egészet. Első osztályos korban, vagyis 6-7 évesen azonban már elkezdhetjük a takarékosságra, beosztásra, gyűjtögetésre való felkészítést, vagyis a pénzügyi nevelést. Ebben a korban a legjobb dolog, amit ajándékba adhatunk a gyereknek, az egy malacpersely – az ebbe gyűjtögetett pénzt zömében elköltésre használja apróbb dolgok megvásárlására, de alkalmas már arra is, hogy takarékoskodjon belőle valami nagyobb dologra.

Forrás: Thinkstock

Miért adjunk és miért ne zsebpénzt?

Himer Csilla pénzpedagógus szerint házimunkáért soha ne adjunk pénzt a gyereknek, de ugyanígy a tanulásért sem járhat extra juttatás. Fontos továbbá, hogy a gyerek dönthessen a saját pénzének sorsáról, arról, hogy elkölti-e a pénzt, vagy félreteszi, megtartja. Érdemes átbeszélni a gyerekkel, hogy melyik megoldás milyen következményekkel jár. Talán meglepő, de a szülőnek is van feladata akkor, ha egy gyerek zsebpénzt gyűjtöget: „hetente egyszer a gyerek a szülőkkel közösen nézzen rá a pénzre, hogy hol tart, mérjék, hogy áll a gyerek, az előrehaladást pedig ünnepeljék meg közösen” – mondja a szakértő.

Judit, 39 éves

A lányaim havi 3000 forintot kapnak évek óta. Ez gyakorlatilag a váratlan kiadások fedezésére szolgál – ha éppen meglátnak egy olyan ruhát vagy cipőt, amit mindenképpen szeretnének megvenni maguknak. Persze, ez nem minden hónapban van így, sokszor igen tetemes összeg gyűlik össze, mire bekövetkezik a költés. Persze, a nagyszülőktől is kapnak születésnapokra, névnapokra, nagyobb ünnepekre pénzt. Amikor bulizni mennek, az általában külön kasszából megy, egyedi elbírálás alapján. A nagyobbik lányom idén nyáron már bébiszitterkedik, amiért pénzt is kap, így ő most már ez utóbbi kiadásokat is maga fedezi.

A nagyobbaknál már más helyzet: a zsebpénzük több részből tevődik össze – egyrészt a szüleiktől kapnak költőpénzt, amivel szabadon rendelkezhetnek, nyári munkából is származhat bevételük, illetve sokszor a nagyszülőktől ajándékba is pénzt kapnak. Ez esetben sem szabad elengedni a gyerek kezét, érdemes a nagyobbak esetében szabályokat alkotni. „Legyen szabály, hogy az ajándékpénzeket félre kell tenni, a költőpénzt pedig beosztani. Így már párhuzamosan halad a beosztás és a takarékosság szokásának kialakítása” – javasolja a pénzpedagógus. A nagyobbaknál fontos, hogy a szülők ne vegyenek nagy értékű ajándékokat a gyereknek, legyen a minimum az, hogy ő is beszáll az árba, vagy akár az egészet is ő állhatja.

Forrás: Thinkstock

Miért jó a zsebpénz?

A zsebpénz lemodellezi a gyerek számára a bevétel, a kiadások, a megtakarítások háromszögét. A gyerek megtanul beosztani, takarékoskodni.

Mire figyeljen a szülő?

A zsebpénznek rendszeresnek kell lennie időben és összegben. Ha a gyerek kifogy a pénzből, és kölcsön szeretne kérni, ne hagyjuk meghatni magunkat krokodilkönnyekkel: az nem vezet semmi jóra. Sőt, teljesen alááshatja az addigi erőfeszítéseinket és soha nem fogja megtanulni, mit jelent pontosan takarékoskodni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.