Vigyázz, mit posztolsz nyaralás alatt! A 3 legjobb tanács, hogy elkerüld a bajt

Forrás: Thinkstock -
betörés adatvédelem barátok óvintézkedés közösségi oldalak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan a közösségi oldalakon – Facebookon, Twitteren, Instagramon – osztják meg nyaralásuk pontos időpontját, helyszínét, ez azonban kifejezetten veszélyes lehet a betörések miatt. Sok betörő ugyanis pontosan ezt figyeli, és az innen szerzett információk alapján szemelik ki a következő áldozatukat.

Biztosan te magad is büszkén osztod meg barátaiddal, ismerőseiddel, hogy hamarosan nyaralni indulsz – ez azonban sokkal több veszélyt rejt magában, mint azt valaha is gondoltad volna. Egyetlenegy mondatból, megosztott képből vagy a Foursquare-en való becsekkolásból ugyanis a betörők pontosan tudják, hogy üresen áll a lakásod.

Forrás: Thinkstock

Így dolgoznak a bűnözők

Míg korábban maximum a levelesláda telítettségéből olvasták ki, hogy valaki hosszabb ideje távol van otthonától, addig manapság az információs technológia korában élő, rossz útra tért embereknek elég mindössze néhány kattintás és pontosan tudják, hol laksz, milyen értékeket tartasz odahaza és melyik a legalkalmasabb időpont arra, hogy kiraboljanak. Tegyük fel, hogy korábban egy GPS technológiával ellátott mobiltelefon segítségével feltöltöttél egy fotót a nappalidról, mert éppen meg akartad osztani a barátaiddal, hogy az újonnan vásárolt szőnyeg milyen jól mutat a szobában. Egy hozzáértő ember ebből az egyetlen feltöltött képből azonnal meg tudja mondani, hogy pontosan hol laksz, a feltöltött fotón pedig jól látható, hogy milyen körülmények között élsz. Hogy a te baráti körödben nincsenek bűnözők? Egyrészt ebben soha nem lehetsz biztos, másrészt pedig elég néhány, kedves barátodtól származó lájk vagy megosztás, és máris több száz illetéktelen ember képernyőjén jelenik meg az aktuális állapotod. A lakcímeddel és az értékeid mennyiségével tehát máris tisztába kerülnek azok, akik erre külön figyelnek, ettől kezdve pedig elég csupán egy „Irány Mexikó!” vagy „Nyaralni mentem” bejegyzés és máris prédává válhatsz.

Íme, a három leghasznosabb tanács a Tisztelt Vásárló Program mögött álló Direkt és Interaktív Marketing Szövetségtől a közösségi portálok megfelelő használatához a nyaralás alatt (is):

1. A posztokkal várj addig, amíg haza nem értél! Ne tölts fel képeket, videókat a nyaralás ideje alatt, mert ezzel elárulod, hogy hol vagy és mennyi időre mentél el.

2. A profilod soha ne legyen nyilvános!

3. Beszélj a barátaiddal, akikkel együtt nyaralsz, és kérd meg őket, hogy ne tageljenek be a bejegyzéseikben! A legegyszerűbb megoldás azonban, ha te magad tiltod le a tagelési lehetőséget, vagy beállítod, hogy minden egyes tag-et egyenként kell jóváhagynod, mielőtt az megjelenik.

"Jogi szempontból az ismerősökről, barátokról készült képek feltöltésével kapcsolatban érdemes még tudnod, hogy önmagában már a kép elkészítése is akkor jogszerű, ha ahhoz a rajta szereplő személy előzetesen hozzájárult. A kép felhasználásához, például a képnek valamely közösségi oldalra történő feltöltéséhez is szükséges előzetesen a rajta szereplő személyek hozzájárulását beszerezned” – erősítette meg jogi szakértő partnerünk, a Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda.
Gyerekkatonák itthon – autóégetés és valódi fegyver használata legálisanhttp://www.life.hu/csalad/20140618-gyerekkatonakat-nevelnek-mogyorodon-a-military-taborban.htmlVan, aki imádja a háborúsdit, és olyan is, akit a szülei visznek, hogy egy kis fegyelmet tanuljon. A mogyoródi Military tábor résztvevői igazi kiképzést kapnak, igazi fegyvereket forgatnak, csak épp vaktölténnyel lőnek. Ám amikor az eldörren, olyan, mintha igazi háborúban lennének a gyerekek…CsaládOrigoMinden napra egy Rolex – így szórják a pénzt a dúsgazdag apukák gyerekeihttp://www.life.hu/csalad/20140707-elit-maganiskolak-gyerekei-verlazito-fotokat-posztolnak-az-internetre.htmlVérlázító fotókat posztolnak a közösségi oldalakra azok a gyerekek, akik jó dolgukban már nem igazán tudnak mit csinálni. Család--Nyereményjátékokkal bombáznak? Erre figyelj oda!http://www.life.hu/csalad/20140702-ha-nyeremenyjatekokkal-bombaznak-erre-figyelj-oda-a-tisztelt-vasarlo-program-segit.htmlEgy belvárosi teraszon üldögélsz a barátaiddal finom koktélok és jéghideg sörök társaságában. Egyszer csak ott terem melletted egy csinos lánycsapat vagy jóképű fiúkból álló társaság, és a fiatalok arra buzdítanak, hogy tölts ki egy papírlapot, mert azzal a nyereményjátékkal, amiben most kiváltságosként részt vehetsz, értékesnél értékesebb ajándékokhoz juthatsz. Mindössze egy pillanat az egész. De mi történik ezután az adataiddal? Mire használják fel őket? És egyáltalán, milyen adatok azok, amiket soha, semmiképpen ne adj ki idegeneknek?Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.