Figyelj, ha interneten keresztül foglalsz utazást – ne hagyd, hogy átverjenek!

Forrás: Thinkstock -
átverés online utazás internet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a nyár, itt az ideje a jól megérdemelt pihenésnek, utazásnak. Sokan az internet segítségével foglalják le útjukat, hiszen a fotelből mindössze néhány kattintással letudhatjuk a repülőjegy-vásárlást és szobafoglalást is. Érdemes azonban körültekintően nézelődni, foglalni és fizetni az online oldalakon keresztül, mert ha nem figyelünk, akár csapdába is sétálhatunk. Mutatjuk a leggyakoribb buktatókat. 

Készülj fel előre a bajra!

Az interneten történő szállásfoglalás, nyaralási csomag megvásárlása mindig kicsit több odafigyelést igényel. Nagyon sokszor előfordul, hogy az adott termékre vagy szolgáltatásra vonatkozó általános szerződési feltételeket a fogyasztók nem olvassák el, csak kipipálják, hogy elfogadták azokat. A fogyasztóvédők azt javasolják, hogy mielőtt az utazó véglegesíti szándékát, mentse el az adott szálláshelyre vonatkozó fényképeket, leírást, az akciós ajánlat részleteit, az általános szerződési feltételeket, hogy egy esetleges vita során megfelelően alá tudja támasztani a panasz indokoltságát.

Forrás: Thinkstock

A túl olcsó gyanús!

A feltűnően kedvező, nagyon alacsony árú ajánlatoktól érdemes tartózkodni, vagy legalábbis körültekintően megnézni, hogy ki szolgáltatja az utat. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan utazásszervezőről van szó, akinek nincsen erre engedélye. Az utazás előtt - különösen, ha az interneten foglalunk - minden apró részletre kérdezzünk rá, milyen szolgáltatásokat tartalmaz a csomag, amelyet meg kívánunk vásárolni, valamint hogy teljeskörűek-e az árak, vagy lehet-e még számítani járulékos költségekre.

Mi a teendő, ha nem azt kaptad, amit vártál?

Ha a weboldalon közzétett ajánlat nem egyezik azzal, mint amiben részesültél, először is egyeztess közvetlenül a helyszínen, vedd fel a kapcsolatot az ajánlatot kínáló weboldallal is. Sokszor már ezeken a fórumokon kielégítően rendezésre kerül a problémád. Ha mégsem, akkor attól függően, hogy mi a panasz oka és jellege, fordulhatsz az ún. békéltető testülethez, fogyasztóvédelmi hatósághoz, illetve bírósághoz.

Ha csak szállást foglalunk interneten keresztül és autóval vágunk neki az akár többezer kilométeres útnak, a foglalt szállodába érkezéskor előfordulhat - ugyan nem gyakori -, hogy a fogalásról nem tudnak. Mi ilyenkor a teendő? Először is az utazásközvetítővel kell egyeztetni a dolgokat, de segíthet, ha a levelezés vagy a visszaigazoló levelek nálunk vannak kinyomtatva. Ha valamiért mégis félreértés van, akkor az NFH az illetékes szerv.

Mire figyeljünk foglalásnál, regisztrációnál a személyes adataink védelme érdekében?

Már egyszeri foglaláshoz is szükséges, hogy az adatainkat megadjuk, de sok oldalon létrehozhatunk saját fiókot is annak érdekében, hogy később egyszerűbben, gyorsabban foglalhassunk, vagy megtekinthessük korábbi foglalásainkat. Vannak olyan oldalak, ahová a Facebook-profilunkkal tudunk regisztrálni, ilyenkor a Facebook-fiókunkban tárolt adatokhoz való hozzáférést engedélyezzük az oldalnak, illetve azt is, hogy a szállásfoglaló oldal információkat tegyen közzé az idővonalunkon.

Forrás: Thinkstock

Általában milyen adatokat kérnek az oldalak?

Egy szállás, repülőjegy vagy csomagban kínált utazás foglalásakor sok adat megadását kérhetik: így a neved, a címed, a telefonszámod, az e-mail címed, a várható vendégek nevét, a tartózkodásra vonatkozó preferenciákat és a fizetésre vonatkozó információkat egyaránt.

Milyen célból kezelik az oldalak az adatainkat?

A legfontosabb a foglalás lebonyolítása – ehhez számos adatra szüksége van az oldalnak. Ezen felül felmerülhetnek marketingcélok, mint például hírlevelek küldése vagy piackutatás. Amire pedig talán nem gondolnál: egy utazásszervezőnek, szálláshelynek fontos a vendégek visszajelzése: utazásunkat követően az oldal küldhet nekünk egy felkérést, hogy értékeljük az adott szálláshelyet. A vendégértékelések rögzítéséhez, közzétételéhez szintén személyes adatainkat kezeli az oldal.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni

Mielőtt az adatainkat megadjuk, olvassuk el az adott oldalon közzétett adatkezelési tájékoztatót, amelyből többek között a következőket tudhatjuk meg: az adatkezelés célját, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyét, az adatkezelés időtartamát, illetve azt, hogy kik ismerhetik meg az adatainkat. A tájékoztatásnak ki kell terjednie továbbá az adatkezeléssel kapcsolatos jogainkra és jogorvoslati lehetőségeinkre is, ennek keretében arra, hogy hol, milyen elérhetőségeken kérhetünk tájékoztatást az adataink kezeléséről, hol kérhetjük azok törlését. Személyes adataink jogszerű kezelésének pedig legalapvetőbb feltétele, hogy az oldal beszerezze az adatkezelésre vonatkozó előzetes, megfelelő tájékoztatáson alapuló hozzájárulásunkat – erősítette meg adatvédelmi és fogyasztóvédelmi jogi partnerünk, a Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda.
Forrás: Thinkstock

Kik ismerhetik meg az adatainkat?

Egy foglalás teljesítéséhez az oldal szükségképpen továbbadja az adatainkat az adott szálláshelynek. Ezzel kapcsolatban az kell tudnunk, hogy adataink továbbítására jogszerűen szintén a hozzájárulásunk alapján kerülhet sor. Nagyobb oldalaknál szokásos, hogy az adatkezelési hozzájárulásunkat már az első alkalommal úgy adhatjuk meg, hogy az kiterjedjen arra is, hogy az oldal üzemeltetője továbbadhassa adatainkat az általa üzemeltetett társoldalaknak is, illetve további üzleti partnereknek. Ha pontosan tudni szeretnénk, hogy a weboldalon megadott adataink kihez kerülnek, kerülhetnek, mindenképp olvassuk el az oldal adatkezelési tájékoztatóját vagy kérjünk tájékoztatást az adatkezelőtől. Egy jogilag megfelelő adatkezelési tájékoztatóból pontosan ki kell derülnie, hogy adataink kezelésével kapcsolatban hol és milyen formában érdeklődhetünk.

Tudtad? A hírlevélre történő automatikus feliratkozás jogellenes!

Mint sok más típusú oldalnál is, a szállásfoglaló oldalaknál is gyakran találkozhatunk azzal a jogellenes jelenséggel, hogy a foglalással, felhasználói fiók létrehozatalával automatikusan feliratkozunk az oldal hírlevelére. Holott a hírlevél kapcsán a törvény nem ismeri el megfelelőnek az automatikus feliratkozást. A leginkább megfelelőnek az tekinthető, ha nevünk és e-mail címünk megadásával külön iratkozunk fel a hírlevélre, vagy ha a regisztrációs felület alján található külön bepipálható opció, amely a hírlevélfeliratkozásra vonatkozik.

Az adatkezelés, illetve a nyereményjátékok kapcsán gyakran felmerülő kérdéseket és az ezekre adott válaszokat a Direkt és Interaktív Marketing Szövetséghez köthető Tisztelt Vásárló Program weboldalán találsz.
Nyereményjátékokkal bombáznak? Erre figyelj oda!http://www.life.hu/csalad/20140702-ha-nyeremenyjatekokkal-bombaznak-erre-figyelj-oda-a-tisztelt-vasarlo-program-segit.htmlEgy belvárosi teraszon üldögélsz a barátaiddal finom koktélok és jéghideg sörök társaságában. Egyszer csak ott terem melletted egy csinos lánycsapat vagy jóképű fiúkból álló társaság, és a fiatalok arra buzdítanak, hogy tölts ki egy papírlapot, mert azzal a nyereményjátékkal, amiben most kiváltságosként részt vehetsz, értékesnél értékesebb ajándékokhoz juthatsz. Mindössze egy pillanat az egész. De mi történik ezután az adataiddal? Mire használják fel őket? És egyáltalán, milyen adatok azok, amiket soha, semmiképpen ne adj ki idegeneknek?Család--Vigyázz, mit posztolsz nyaralás alatt! A 3 legjobb tanács, hogy elkerüld a bajthttp://www.life.hu/csalad/20140710-vigyazz-mit-posztolsz-nem-csak-a-barataid-a-betorok-is-figyelnek.htmlSokan a közösségi oldalakon – Facebookon, Twitteren, Instagramon – osztják meg nyaralásuk pontos időpontját, helyszínét, ez azonban kifejezetten veszélyes lehet a betörések miatt. Sok betörő ugyanis pontosan ezt figyeli, és az innen szerzett információk alapján szemelik ki a következő áldozatukat.Család--Neked mennyire biztonságos a lakásod?http://www.life.hu/csalad/20140414-neked-mennyire-biztonsagos-a-lakasod.htmlBár a betörők elleni védekezés is nagyon fontos, nélkülük is keletkezhet kár a lakásban – vagy akár benned -, ha nem iktatod ki a legfőbb veszélyforrásokat.Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.