Elhagyatott helyek: a bázis, ahol egykor szovjet tengeralattjárókat javítottak

Szevasztopol tengeralattjáró szovjet bázis elhagyott helyek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szevasztopoltól mindössze 10 kilométerre található az az egykor szigorúan őrzött, titkos földalatti bázis, ahol a szovjetek a meghibásodott tengeralattjáróikat javították. Elhagyatott helyek sorozatunk következő része. 

Az úgynevezett „825 GTS Objektum” néven számon tartott bázist - ami Balaklava városában található, a Krím-félszigeten – 1993-ban zárták be, azóta múzeumként üzemel. A helyet úgy tervezték és kezdték el 1957-ben építeni, hogy az gyakorlatilag elpusztíthatatlan legyen, sőt, akár egy közvetlen nukleáris támadást is kibírjon.

A sziklába vájt objektumot 56 centiméteres vastagságú vasbeton falak tartották, az egyes ajtók súlya pedig meghaladta a 120 tonnát – egy esetleges támadás során ezek az automata ajtók hermetikusan zárták volna le a területet. A helyiségben így 50 ezer ember 3 évig tudott volna élni úgy, hogy semmiben nem szenvedtek volna hiányt. Üzemelt itt saját kórház, pékség és hatalmas raktárak álltak rendelkezésre a megfelelő mennyiségű élelmiszer és üzemanyag tárolására. A bázis egyszerre hét tengeralattjárót tudott befogadni és javítani.

/1409/A_b_z2014915111613

Az objektumot - a föld feletti 5000 és a föld alatti 3000 négyzetméternyi területet - több mint 50 katona és számos civil védte, akik itt is éltek, és csak külön engedéllyel hagyhatták el lakó- illetve munkahelyüket. Erre azért volt szükség, mert a kormány minden körülmények között titokban akarta tartani a bázis létezését. Attól sem riadtak vissza, hogy a munkavállalók túlságosan tájékozott rokonait eltegyék láb alól – érthető hát, hogy a legtöbb alkalmazott tartotta magát a hallgatás íratlan szabályaihoz. A személyzetre, akik a tengeralattjárók javításán dolgoztak, sokszor fegyveres őrök vigyázták és követték minden lépésüket. Egy egykori munkás, Szergej Peregorodov szerint sokan elveszítették látásukat a sötét alagutakban, ketten meeghaltak a föld alatt, míg egy ember megbolondult, miután egy ólommal és füsttel teli tartályt javított.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.