Foglalj szállást a mobiloddal! - Tudnivalók az online utazásközvetítőkről

Forrás: Thinkstock -
applikáció online szállásfoglalás utazás telefon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Utazási katalógusok helyett napjainkban leginkább online utazásközvetítők oldaláról foglalunk szállást. A Life.hu összegyűjtötte az online foglalással kapcsolatos tudnivalókat, amelyekkel neked is fel kell vértezned magad, mielőtt egyetlen applikációt is letöltesz.

Az online utazásközvetítők nem csak a kényelmedet szolgálják, ennél sokkal fontosabb, hogy így egy időben több típusú ajánlatot nézhetsz át, és ami a legfontosabb, értékelést is kaphatsz a szálláshelyről vagy a kiválasztott szolgáltatásról. A pontos és naprakész információk pedig több élményhez segíthetnek hozzá, miközben költséghatékonyabbá is varázsolják az utazást.

Forrás: Thinkstock

Az utóbbi időszakban azonban még elterjedtebb, hogy nem egyedül szállásunkat keressük az interneten, hanem az egész foglalást applikáció segítségével végezzük. Léteznek már olyan mobilalkalmazások, melyek segítségével a közelben angolul beszélő orvost találhatsz, szállodai szobákra licitálhatsz és még a last minute ár alatt is megszerezhetsz egy felkapott szálláshelyet. Az applikációk segítségével értékeléseket olvashatsz más utazóktól, és rögtön meg is oszthatod a véleményedet.

Néhány applikáció, melyek az utazásunkat segíthetik:

Tripadvisor – Az alkalmazás tökéletes arra, hogy a kiválasztott városról információkat szerezz be, térképhez juthatsz, amely segíthet eligazodni egy település zegzugos utcáin, de megtudhatod azt is, hol találsz orvost, éppen nyitva tartó fodrászüzletet, élelmiszerboltot vagy postát a nyaralóhelyen. Esetleg azt is, hol kapható a legfinomabb halleves az egész városban, hol a legkedvesebbek a pincérek vagy melyik az a kávézó, ahol hajnalok hajnalán is kávét, friss péksütit szerezhetsz be. E mellett folyamatosan frissülő, naprakész időjárás jelentéshez juthatsz, hozzáférhetsz olyan repüléssel kapcsolatos információkhoz, amellyel pénzt takaríthatsz meg, vagy éppen asztalt foglalhatsz a legmenőbb étteremben.

MasterCard Úti tippek alkalmazás – Nyilván mindenkinek fontos, hogy az összeget, amit a nyaralásra szánt, a lehető legokosabban használja fel. Nos a MasterCard Úti tippek alkalmazással nem csak az indulás előtti pénztárca ellenőrző listához és miniszótárhoz juthatsz, ami fontos lehet az ATM használatánál, de szezononként frissülő tippeket, hasznos tanácsokat, információkat is találhatsz a legkedveltebb úti célokhoz. Az alapinformációkon túl olyan témákban is részletes információkhoz juthatsz, ami nem csak komfortosabbá teheti nyaralást, de gazdaságosabbá is, hiszen még a helyi vásárlással, alkudozással, borravalóval kapcsolatos szokásokkal is megismerkedhetsz az alkalmazáson keresztül.
Elérhető: iOS-re ITT, Androidra pedig ITT.

Priceline – Íme az alkalmazás, ami abban segíthet, hogy a legolcsóbb szálláshoz, repülőjegyhez vagy belépőjegyhez juthass hozzá. Esetenként akár 40-60 százalékkal is csökkentheted (személyenként) a szállás, a repülő- vagy hajójegyek árát.

PocketGuide – Az első olyan alkalmazás, amely „személyes idegenvezetőként” működik. Segítségével úgy sétálhatsz keresztül egy városon, mintha valaki a kezedet fogná. Felhívja a figyelmet a látnivalókra, megismertet a helyi érdekességekkel, történelmi nevezetességekkel, miközben egy kattintással meg is örökítheted mindezt – mégpedig látványos 3D-s videó formájában.
Elérhető: IOS-re ITT, Androidra pedig ITT.

Mire figyelj az utazási applikációk használata esetén?

Utazásfoglalásakor sok érzékeny, személyes adatot szükséges megadnod ahhoz, hogy az utazó és az utazásszervező között létrejöhessen az utazási szerződés. Az utazási applikációk ugyan megkönnyítik a felek között az utazási szerződés létrejöttét, történjen az akár elektronikus úton, vagy jöjjön létre végül papír alapon. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy az elektronikus formában megadott és tárolt adatok könnyebben felhasználhatók - így az esetleges visszaélés is egyszerűbben elfordulhat.
Az utazási applikációk letöltése előtt érdemes megvizsgálni, hogy az applikáció mögött álló utazásszervező, vagy szolgáltató, mennyire ismert a piacon, mennyire megbízható, vannak-e esetleg tömeges panaszok a szolgáltatásával kapcsolatban. Az applikáció igénybevétele előtt természetesen a legfontosabb dolog, hogy áttekintsd és figyelmesen végigolvasd az applikáció adatvédelmi szabályzatát, ÁSZF-jét, illetve egyéb felhasználási feltételeit! - hívta fel a figyelmet meg adatvédelmi és fogyasztóvédelmi jogi partnerünk, a Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda.

Forrás: Thinkstock

Mi alapján döntsek az applikáció mellett vagy ellen?

Figyeld meg, hogy a szolgáltató:
- milyen személyes és veled kapcsolatos egyéb adatokat gyűjt
- az általad megadott adatokat mire és milyen céllal használhatja fel
- az általad megadott adatokat milyen esetekben, formában, terjedelemben és jogosultsággal adhatja tovább harmadik személyeknek

Hova vezet az applikáció?

Ha az applikáció a különböző közösségi oldalak felhasználói profiljával is működik, javasolt odafigyelni arra, hogy az adott közösségi oldalon az applikáció mely adatunkat éri el, mely alkalmazásunkhoz fér hozzá (például a Facebook-falon való automatikus megjelenítések, barátoknak való üzenetküldés).

A fentiek érvényesek a mobilkészülékünkben tárolt adatokkal és a készülékünkön futtatott alkalmazásokkal kapcsolatban is! Tájékozódj, hogy az applikáció a mobilodon mely adatokhoz (személyes adatok, címlisták, naptárbejegyzések) fog hozzáférni, illetve mely alkalmazásokat (helymeghatározás, közösségi oldalak applikációja) használhatja majd.

Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy hol és milyen úton lehet fellépni az adatvédelmi szabályok megsértése esetén, illetve a szolgáltatónál hova fordulhatsz adatvédelmi kérdésekkel kapcsolatban.

A cikk jogi partnere a Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda, adatvédelemmel kapcsolatos további információkat a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség Tisztelt Vásárló oldalán olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.