házasság feleség erőszak férj szegénység gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számunkra ma már természetes, hogy akkor és annak mondjuk ki a boldogító igent, amikor és akinek csak akarjuk. A világ azonban sokszínű, így más országokban előfordul, hogy nem a szerelem, hanem gazdasági vagy éppen családi érdekek állnak egy-egy frigy hátterében, sőt, az sem szokatlan, hogy egészen kicsi gyerekeket kényszerítenek a fenti okok miatt házasságra. Íme, a világ öt legfiatalabb kis menyasszonya.

Nujood Ali: 10 éves volt a házasságkötés pillanatában

Figyelemre méltó annak a jemeni kislánynak a története, akit a szülei adtak el egy harmincas éveiben járó férfinek. A házasságkötés után rendszeressé váltak az erőszakos közösülések a tízéves kislánnyal, aki korát meghazudtoló módon megszervezte saját menekülését az erőszaktevő férjtől és néhány hónap múlva sikerült a válását is levezényelni, 2008-ban. Sajnos Ali élete mégsem végződött happy enddel: később megírta saját történetét, ami nagyon népszerű könyvnek bizonyult, de édesapja szinte az összes jogdíjtól megfosztotta a lányt. A pénzt jelenleg Ali húgának kiházasítására tervezi költeni…

Forrás: AFP

A legbrutálisabb nászéjszakák történetei

Sokszor halállal végződnek a gyerekekkel kötött házasságok nászéjszakái. Két szörnyű eset híre bejárta az egész világot. A gátmetszést gondolta helyénvalónak az a férj, aki elvett egy a 11 éves kislányt, akinek nemi szerve nem volt kész a közösülésre. Ő belehalt a nászéjszakába, ahogyan az a 8 éves jemeni mennyasszony is, akinek halálhíre bejárta a világot: a 40 éves férfihoz hozzáadott Rawan nem élte túl a nászéjszakát, szétszakadt a méhe.

Margaret Beaufort: 7 évesen ment férjhez

A gyerekek kiházasításának a történelemben legtöbbször politikai okai voltak. I. Erzsébet angol királynő dédanyja, Margit 1441-ben született, és mindössze egy éves volt, amikor édesapja meghalt, így ő lett a Anglia egyik leggazdagabb trónörököse, aki emiatt igazán jó partinak számított egy nősülésre készülő férfi számára. Nem meglepő tehát, hogy még ugyanebben az évben el is jegyezték Margitot, John de la Pole lett a szerencsés vőlegény. A házasságkötésre Margit nyolcéves korában került sor, ám három évvel később VI. Henrik felbontotta a házasságot és az uralkodó a saját féltestvéreinek gyámsága alá helyezte a lányt.

Forrás: Wikipedia

Miért nem szabadna kiskorú gyereket házasságra kényszeríteni?

A gyermekkori házasságkötés sérti a gyermek jogait és gátolja a fejlődését. Egy férjezett lány gyakran nem jár iskolába, és a sokszor lelki és fizikai képességeit meghaladó mértékű házimunka hárul rá. Nagyobb mértékben van kitéve a nem kívánt szex, az erőszak és bántalmazás kockázatának, ahogy a korai teherbe esésnek és szülésnek is. Gyermekeket szül, amíg még maga is gyermek, és ez különféle egészségügyi kockázatokat jelent rá és az újszülötte nézve. A készpénzátutalás egy módja lehet a gyermekházasság megszüntetését célzó programoknak. Azért vetik be, hogy megváltoztassa a szegénység és a korlátozott bevételi források objektív körülményét, amely gyakran olyan lépésekre kényszeríti az éhező családokat, hogy lányaikat negatívan diszkriminálják, és például férjhez adják, annak érdekében, hogy eggyel kevesebb szájat kelljen etetni, vagy a pénzért, amit a vőlegénytől a lány családja vagy szülei kapnak. Ez a fajta támogatás főleg olyan krízishelyzetekben fontos, ahol a lány kiházasítása a túlélés eszköze lehetne.” – írja egyik tanulmányában az UNICEF. Hívd a 13666-os adományvonalat, és segítsd 500 forinttal az UNICEF nemzetközi munkáját!

Aisha: A 6 éves menyasszony

Aisha mindössze hat éves volt, amikor egy 49 éves vallási vezető, Muhammad feleségül vette. A házasság valószínűleg azért kötetett meg, mert Aisha édesapja, Abdulahh jó barátságot ápolt a prófétával, aki nem mellesleg vagyonos ember volt. A házasság egészen Muhammad haláláig, 632-ig tartott, ekkor Aisha hivatalosan özvegy lett.

Illusztráció Forrás: AFP

Mit mond a gyakorlat a fejlődő országokban?

A fejlődő országokban a 20 és 24 év közötti fiatal nők több mint egy harmada azt vallotta, hogy már 18 éves kora előtt eljegyezték vagy férjhez ment. Ez 2007-ben több mint 60 millió nőt jelentett. Az arány Dél-Ázsiában (46%) és a Szaharától délre (39%) a legmagasabb. A gyermekházasságok a Közép-Afrikai Köztársaságban, Guineában, Bangladesben, Maliban, Csádban és Nigerben a legelterjedtebbek, ahol a 20 és 24 év közötti nők több mint 60%-a már gyerekként férjhez ment. A lányok életét a házasságkötés után a munka, a szegénység és családjuk túléléséért való aggódás határozza meg. Azokat a kislányokat, akiket gyerekként férjhez adnak, megfosztják alapvető emberi jogaiktól, így a védelemhez, az egészséghez, az oktatáshoz, a játékhoz és a kikapcsolódáshoz való jogtól. Felmérések azt mutatják, hogy a házasodási átlagéletkor Bangladesben, Guineában és Nepálban emelkedett, de még mindig nem éri el a 18 évet. A 18 évnél fiatalabban szülő nők esetén 60%-kal nagyobb az esélye annak, hogy gyermekük nem éri meg az 1 éves kort, mint azoknál, akik felnőtt korukban szülnek.

Anne de Mowbray: 5 évesen kényszerítettek házasságra

Íme, egy újabb példa a történelemből, ami azt bizonyítja, hogy milyen gyakori is volt politikai érdekek miatt házasodni. Anne 1472 decemberében született, édesapja, John de Mowbray Anne hároméves korában meghalt. A lány mindössze öt éves volt, amikor feleségül adták az akkor négyéves Richardhoz, IV. Edward fiához. A házasság igen rövid ideig tartott: Anna 1481-ben, kilencéves korában máig tisztázatlan körülmények között halt meg, míg férjét, az akkor nyolcéves Richardot a toronyban találták holtan. Valószínűsíthető, hogy nagybátyja, III. Richard rendelte meg a gyilkosságokat…

Forrás: Wikipedia

A világtörténelem legfiatalabb menyasszonya

A világtörténelem legfiatalabb menyasszonya XII. Lajos felesége volt, akit a király születésekor eljegyzett, majd nyolc nappal a születése után feleségül is vett.

Fatima Mangre: 4 éves adták férjhez

Az indiai lány mindössze négyéves volt, amikor édesapja hozzáadta egy tízéves fiúhoz. A lány a szülei házában élt egészen nyolcéves koráig, amikor is a férj eljött érte, hogy megkezdhessék közös életüket. Fatima apja annyira megbánta a történteket, hogy úgy döntött, nem engedélyezi tovább a házasságot, így Fatima nyolcéves korában el is vált. A családfő a társadalmi nyomásokra hivatkozott akkor, amikor arról kérdezték, hogy miért adta férjhez lányát ilyen korán, amit azóta már megbánt.

Habár korábban, évszázadokkal ezelőtt még sok esetben a politikai okok álltak a fiatalon kötött házasságok hátterében, a mai világban inkább a tudatlanság és a vagyonszerzés lehetősége motiválja a szülőket abban, hogy minél korábban férjhez adják gyermekeiket. Abba sok tudatlan szülő nem gondol bele, milyen veszélyei lehetnek ennek: a gyerekekkel szemben elkövetett szexuális erőszak, a bántalmazások, a családon belüli erőszak, a túl korai teherbeesés kockázata mind-mind háromszor-ötször nagyobb eséllyel fordul elő ezekben a házasságokban. Ha véget vetnénk a gyermekházasság intézményének, ezáltal elősegítve a nők nagyobb társadalmi részvételét, azzal segítenénk a kitörést a generációk óta tartó szegénységből.A tudatos és művelt nők sokkal jobban képesek táplálni és gondozni gyermekeiket – ez az út vezet a kevesebb gyermekes és egészségesebb családokhoz. Ha a lányok gyermekek maradhatnak, azzal az egész társadalom nyer.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.