Becsöngetés, megfelelési kényszerek - Hogyan segítsük az iskolakezdést?

Forrás: Thinkstock -
iskola iskolakezdés megfelelési kényszer suli2018 iskolakezdés2018 gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az iskolakezdéssel járó változások megfelelő kezelése mind a gyerekek, mind a szülők együttes feladata. Hogyan tehetjük könnyebbé gyermekünknek az új helyzet pozitív megélését, vagy épp a nyári szünetből az őszi valóságba való visszatérést?

A szülők ugyanolyan izgalommal várják az iskolakezdést, mint a csemetéjük. Fontos, hogy ne legyenek irreális elvárásaink, hagyjunk időt arra, hogy a gyermekünk beilleszkedjen az iskolába. A már több éve iskolás gyermekünket ne szidjuk le a szünidő gondtalansága után, ha nem látjuk rajta a kitörő örömöt, amiért megkezdődött a tanév. Természetes, hogy a várakozás és a szorongás keveredik egymással. Összességében sokat segít, ha a szülő megértő, időt hagy a beilleszkedésre és elfogadja, hogy gyermeke esetleg fáradékonyabb, ingerlékenyebb, hiszen egy-két hétre szükség van az iskolai rendhez való alkalmazkodáshoz.

Forrás: Thinkstock

Az iskolakezdéssel szinte automatikusan elindul a gyermekekben a teljesítménykényszer, egyéb megfelelési kényszer, akár még akkor is, ha a szülő felől semmiféle nyomás nem érkezik. Mi ilyenkor a helyes magatartás? „Az iskola a szülők számára nem csak a teljesítményről, érdemjegyekről és tanári visszajelzésekről szól, fontos számukra az, hogy gyermekük jól érezze magát a közösségben, ott, ahol a nap nagy részét tölti. Ha gyermekünk jól teljesít, és mégis azt tapasztaljuk, hogy nagy benne a teljesítményszorongás, akkor érdemes vele leülnünk, és biztosítanunk őt arról, hogy nem az érdemjegyén múlik a szeretetünk. Az iskolakezdő gyermekek még nem feltétlenül képesek tudatosítani a szorongásaikat, ezért a testük kommunikál helyettük. Ennek a jele az, ha visszatérnek pici korukra jellemző szokások, például ujjszopás, vagy régóta szobatiszta gyermekünk akár újra bepisilhet éjszakánként. Másik jelenség, ami a szorongásról árulkodik, ha a gyermek otthon nagyon agresszív, verekszik, míg az iskolában passzív. Összességében oda kell figyelni arra, hogy őszintén tudjanak beszélni a nehézségekről, az okos szülőnek pedig néha egyszerűen csak meg kell tanulnia hallgatni” – árulta el dr. Süli Ágota, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichiátere, gyermekterapeutája.

Kezdődik az iskola – íme, a legpraktikusabb tanulósarkokhttp://www.life.hu/csalad/20140618-iskolakezdesre-osszevalogattuk-a-legpraktikusabb-tanulosarkokat-szekeket-asztalokat-mutatunk.htmlAkár elsőbe megy a gyerek, akár már gimnazista, mindenkinek szüksége van egy praktikus tanulósarokra ahhoz, hogy megfelelő körülmények között tanulhasson egész évben.Család--Legyen mutatós, de kényelmes - A legdivatosabb iskolatáskák 2014 őszérehttp://www.life.hu/csalad/20140627-iskolataska-trend-2014-osz-igy-lesz-divatos-a-gyerek-a-suliban.htmlTény, hogy egy iskolás gyereknek inkább a küllem számít, mint az ergonómia egy iskolatáska kiválasztásakor. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezünk arról sem, hogy a választott táska, amiben gyermekünk több kilogramm súlyú tanszert cipel majd, óvja a gerincét is. Íme, az idei ősz legmutatósabb és legkényelmesebb táskái.CsaládOrigoAki 13 évesen meghackelte az iskolarendszerthttp://www.life.hu/csalad/20140128-aki-13-evesen-meghackelte-az-iskolarendszert.htmlLogan Lapante, egy amerikai tinédzser egy nap úgy döntött: ha felnő, egészséges és boldog szeretne lenni. Az erre való képességeket pedig soha nem fogja megtanulni, ha a hagyományos oktatási rendszerben vesztegeti az idejét. Kitalált hát egy újat.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.