Kate Middleton máris a második gyermekét várja: egészséges ez a rövid időköz?

Forrás: AFP/Anna Gowthorpe -
terhesség Kate Middleton szülés idő egészség Ördög Nóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cambridge-i hercegnő, Kate Middleton, 13 hónappal első gyermekének születése után ismét várandós – vajon egészséges, ha ilyen rövid idő telik el a terhességek között?

A hercegnő 2013. július 22-én adott életet első gyermekének, a kis George-nak, és férje, Vilmos herceg szeptember 8-án jelentette be a BBC hírtelevízióban, hogy a királyi pár második gyermekét várja. A koraszülés megelőzéséért dolgozó szervezetek minden nőnek azt javasolja, hogy várjon legalább 18 hónapot a szülés és a következő teherbe esés között, hogy szervezetének legyen ideje a regenerálódásra. A szülés után 18 hónapon belül bekövetkező terhesség ugyanis a koraszülés és az alacsonyabb születési súly fokozott kockázatával hozható összefüggésbe. Ha azonban egy nő nagyon jó egészségi állapotban van, szülés előtti vitaminokat szed, és kiváló prenatális gondozásban részesül, ahogyan Kate Middleton, a 13 hónapos kivárás nem lehet probléma.

Forrás: AFP/Anna Gowthorpe

Az orvosok véleménye

Orvosi szempontból ideális esetben körülbelül két évnek kell eltelnie két gyerekszülés között. Ennyi idő kell ahhoz, hogy az anya szervezete kiheverje az előző baba kihordását – és az esetleges szoptatást: a méh regenerálódjon, a hormonok megnyugodjanak, a raktárak ismét feltöltődjenek. A terhesség és a szoptatás ugyanis kimerítheti a nők szervezetében a vas- és a folátkészleteket, mely tápanyagok az édesanya és csecsemője számára egyaránt fontosak. Ha valaki e készletek pótlása előtt esik teherbe, az károsan hathat az anya és a gyermek egészségére egyaránt.

Az Egészségügyi Világszervezet által közzétett adatok szerint, ha két éven belül születik meg a következő gyermek, nagyobb a terhesség és szülés alatti anyai és magzati kockázat.

A terhesség után legalább 15 hónap kell, hogy visszanyerjük eredeti alakunkat

A terhesség alatt a testsúlynövekedés, de főleg a kötőszövetek víztartalmának növekedése miatt megváltozik a nők alakja. Ez a különben spirális alakú kötőszöveti rostok megnyúlásával és kiegyenesedésével jár együtt. Mintegy 15 hónapra van szükség e rugalmas rostok helyreállításához, vagyis hogy visszanyerjék eredeti spirális alakzatukat. A túl hamar bekövetkező újabb terhesség megakadályozhatja a regenerációt, és a nők alakjának megromlásához vezethet. Elég utalni az emlők lazulására, a hasfal kitágulására és a hüvely méretének növekedésére. Az előbbiek a női test esztétikai értékét, az utóbbi a házasélet örömeit ronthatja.

A négygyermekes Natalia Vodianováról a negyedik gyermekének szoptatása közben készült fotó is jól bizonyítja: a szupermodell teste hamar regenerálódik szülés után.
Ördög Nóra első gyermekének születése után mindössze hét hónap telt el, mire a műsorvezetőnő ismét teherbe esett. Nemrég pedig megszületett kisfia, Vencel is.

A nemi életünkre is hatással lehet a szülések közötti túl rövid időtartam

„A szülések közötti túl rövid idő okozta végleges hüvelytágulás miatt kedvezőtlenné válhat a későbbi házasélet, és ez a férfiak nemi aktivitásának csökkenésével járhat együtt. A potencia beszűkülése a férfiak egy részében lelki problémákat okozhat. Mindez egyik magyarázata lehet a fiatal nőkkel való találkozás önbizalom-ébresztő, és ezáltal gyakorta a házasság felbomlásához vezető folyamatának. A családtervezés nemcsak a gyermek vállalását, hanem a gyermekek felnevelésének hosszú távú biztosítását is jelenti. ĺgy a női szépség megőrzésére és a nemi kapcsolatban a zavartalan partneri viszony fenntartására is mindig gondolni kell. A terhességek közötti megfelelő időtartammal, egészséges életmóddal (táplálkozással, tornával) ez is biztosítható.” – áll dr. Czeizel Endre Az egészséges utódokért című munkájában.

Forrás: Thinkstock

A pszichológusok így vélekednek

A pszichológusok szerint a két-három éves kor a gyerekek egyik legérzékenyebb időszaka, amikor a dackorszak is tombol, és a kicsi erőteljesen feszegeti a korlátokat, miközben próbál önállósodni, ám nagy szüksége van a szülők által biztosított háttérre is. Szerintük nem épp ez a legszerencsésebb időszak a kistestvér érkezésére, a legjobb úgy öt-hat éves kor körül vállalkozni a nagy projektre.

Mi a különbség az első és a második terhesség között?

A második terhesség esetében több jelentős különbség is van a magzat mozgásával és a méhben való elhelyezkedésével kapcsolatban. Ilyen például az, hogy a második magzat már sokkal hamarabb mozog, mint az első. Míg az első terhességnél a magzat általában csak az ötödik hónapban kezd mozogni, a második terhességnél már a negyedikben is érezheti a kismama a mocorgást. A második terhességnél általában a baba lejjebb helyezkedik el – ennek oka az, hogy az első terhesség után a hasizmok lazábbak maradnak, ezért azok második terhességet már nem tudják olyan jól megtartani.

Vajúdás és második szülés

A második gyermekkel való vajúdás és a szülés folyamata általában rövidebb, de sok esetben a fájdalom erősebb, mint első alkalommal. Mivel a szervezet már átesett egy hasonló folyamaton, a méhnyak már rugalmasabb, így a tágulási szakasz jóval rövidebb lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.