rehabilitáció kórház elhagyott helyek sziget
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mindössze öthektárnyi nagyságú sziget, a North Brother Island az egyik legelhagyatottabb, legkísértetiesebb helye napjaink New Yorkjának.

A sziget egészen 1885-ig lakatlan volt, ekkor költöztették ide a Riverside kórházat, amit a fekete himlős megbetegedések kezelésének és kutatásának céljából alapítottak. Leginkább arról híres, hogy több mint harminc éven keresztül tartották itt fogva Mary Mallont, azaz ismertebb nevén Hastífusz Maryt.

Mary Mallon története

Az írországban született Mary Mallon 15 éves korában – mint sokan akkoriban – Amerikába hajózott. Mivel Mary a főzésben tehetségesnek bizonyult, szakácsnőnek szegődött. 1906 nyarán a New York-i bankár, Charles Henry Warren vakációzni vitte családját és Maryt bérelték fel, hogy főzzön nekik a nyaralás ideje alatt. Augusztus 27-én Warren egyik lányánál tífuszos láz jelentkezett. Nem sokkal később Mrs. Warren és két cseléd, majd a kertész és Warrenék másik lánya betegedett meg. A ház 11 lakójából hatan lettek rosszul a következő napokban. A nyaraló tulajdonosa, Mr. Thompson tartott attól, hogy nem tudja többet bérbe adni a házát, ha nem derül fény, mi okozhatta a megbetegedéseket, ezért nyomozni kezdett. Kiderítette, hogy Marynek 1900 és 1907 között hét munkahelye volt, s a tífuszjárvány árnyékként követte házról házra. Mary érkezése után a családoknál valaki mindig hastífuszt kapott, a hét év alatt 22 embert fertőzött meg, egy lány pedig meghalt. Maryt székletvizsgálatnak szerették volna alávetni, de mivel ő maga egészségesnek érezte magát, nem volt hajlandó kivizsgáltatni magát. Többszöri próbálkozás után erőszakkal vitték a rendőrök kórházba, ahol Mary székletéből kimutatták a tífuszbacilusokat. A tünetmentes hordozó székletével folyamatosan üríti a baktériumokat. Ha elhanyagolja a tisztálkodást, akár évekig fertőzheti észrevétlenül környezetét. Mary nem értette, miért kell elszigetelve, magánzárkában tengetnie életét, de Mary North Brother Islanden maradt. 1910-ben azonban új egészségügyi biztost neveztek ki, Eugene H. Portert, aki szabadon engedte Maryt azzal a feltétellel, hogy többet nem dolgozik szakácsként. 1910. február 19-én Mary távozhatott a szigetről. Eskü alatt fogadta, hogy nem áll szakácsnak és jobban ügyel személyes higiéniájára. Bár először mosónőként dolgozott, nem sokkal később újra szakácsként helyezkedett el. 1915-ben újabb tífuszjárvány tört ki a Sloane Maternity Hospitalban, Manhattanben. Huszonöt ember megbetegedett, ketten meghaltak. Kiderült, hogy a korábban felvett szakácsnő, Mary Brown valójában Mary Mallon. Mary 1915. március 27-én visszakerült a North Brother Islandre. 23 évig a szigeten maradt. Hat évvel később 1938. november 11-én, 69 évesen halt meg tüdőgyulladásban. A boncolás élő tífuszbaktériumot talált az epehólyagjában. Mary valószínűleg az anyaméhben fertőződött meg a betegséggel. 47 betegséget és 3 halálesetet okozott. Nem ő volt az egyetlen, de mégis ő lett a leghírhedtebb hordozó. Testét elhamvasztották, és hamvait a bronxi Szent Raymond temetőbe temették.

Heroinfüggők szigete

Az 1950-es években egy központot nyitottak itt fiatal kábítószerfüggők rehabilitációjára és oktatására. Legfőképp heroinfüggőket hoztak a szigetre, bezárták őket egy szobába, és addig tartották ott őket, amíg tiszták nem lettek. Az 1960-as évekre azonban a fiatalokkal szembeni egyre súlyosbodó embertelen bánásmód miatt ezt az intézmény is bezárták.

/1409/Elhag2014930143228

Mi a helyzet most?

A sziget jelenleg teljesen elhagyatott, csupán egy madárrezervátumnak ad otthont. A kórház és a drogrehabilitációs központ épületei a mai napig megvannak, ám egyre rosszabb állapotban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.