Szén-monoxid-riasztó szén-monoxid mérgezés Honeywell Szimat-2H szén-monoxid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudjuk, hogy biztonságunk érdekében érdemes lenne beszerezni egy szén-monoxid-riasztó készüléket, de melyiket? Pár ezer forinttól akár 25 ezer forintig is találunk készüléket, de tényleg csak a drága ér valamit? Kijelenthetjük, hogy igen!

A korán jött hideg miatt sokan ellenőrzés nélkül bekapcsolták a fűtőberendezéseket. Pedig a szakszerű ellenőrzésen és a megbízható szén-monoxid-jelző készüléken akár az életünk is múlhat. A szakemberek évente javasolják a kazánok, fűtőberendezések ellenőrzését. Érdemes kiegészíteni a bizonságunkat egy szén-monoxid-riasztóval, de ezeket semmilyen akkreditált laboratórium és hatóság nem vizsgálja be, nem tudhatjuk, melyik jelez megbízhatóan, ha baj van.

Forrás: Life. hu

A Víz, gáz, fűtéstechnika (VGF) című szaklap tesztelt több forgalomban lévő készüléket is. Megállapíthatjuk, hogy sajnos egy kézen meg lehet számolni azokat a berendezéseket, amelyekre valóban rábízhatjuk az életünket. Ha a szakemberek értékeléseit figyelembe vesszük és utánanézünk az áraknak, akkor kiderül, hogy 10 500 forintért már kaphatunk megbízható készüléket, amelynek ára - üzlettől függően - akár 15 000 forintig is felmehet. Az egyik legkedveltebb az amerikai Honeywell H450EN műszer, amely precízen reagál a mérgező anyag észlelésénél, nem riasztgat fölöslegesen. Ez csak jelez, míg a magyar fejlesztésű Szimat-2H készülék le is kapcsolja a kazánt, ha eltérést észlel. Igaz, ennek a legborsosabb az ára (25 000 forint), de ettől kapjuk a legmegbízhatóbb szolgáltatást.

A CO riasztó telepítése

Szén-monoxid-riasztót kizárólag a nyílt égésterű, kéményes gáztüzelő berendezésekhez szükséges beszerezni. A nyílt égésterű gáztüzelők a helységből vonják ki az égéshez szükséges levegőt, s az égéstermékek a kéményen keresztül távoznak. Lakáson belül oda tegyük a CO-jelzőt, ahova a vízmelegítő és a cirkó került.
Az ideális telepítési magasság: 1,8-2-2,5 méter. Nagyobb, 3,5-4 méteres belmagasságú, galériás helyiségekben is ez az optimális telepítési szint, a lényeg, hogy mennyezettől legalább 30-40 centivel lejjebb kerüljön.
A CO könnyebb, mint a levegő, ezért felfelé száll, míg a CO2 nehezebb a levegőnél, ezért a helyiség alsó szintjén koncentrálódik. Talajszint közelében nem szabad elhelyezni a CO-riasztót, mert a készülék így későn érzékelné a bajt, amikorra a helyiség már telítődött a mérgező gázzal.

"Sajnos elmondhatom, hogy az 5000 forint alatti készülékek semmire sem jók. Előfordult, hogy behoztak ilyet hozzánk bekalibráltatni és döbbenten állapítottuk meg, hogy egyáltalán nem érzékeli a szén-monoxidot, ki lehetett dobni. A mi, magyar tulajdonú cégünk által gyártott, bekalibrált műszer annyiban tér el a többi hasonlótól, hogy az előírásnak megfelelő riasztási szintnél nem csak riaszt, de lekapcsolja a kazánt is, így biztosan nem történik ott tragédia, ahol használják. Kétévente javasoljuk a kalibráltatást, hogy precíz maradjon" – tudtuk meg Harlt János gyártástechnikustól.

Forrás: Thinkstock

Figyelem! A szaklap még jónak titulálta a Global GS804 nevű készüléket, amit az idén kivontak a forgalomból!

Mik a szén-monoxid mérgezés tünetei?

„A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen gáz, így gyakorlatilag észrevehetetlen. Ezért sokszor már csak akkor gyanakodnak jelenlétére, amikor baj van. Nagyon fontos, hogy ha fejfájás, szédülés, hányinger lép fel, vegyük komolyan a mérgezés lehetőségét, nyissuk ki az ablakokat, menjünk friss levegőre! Ha félvállról vesszük a jeleket, súlyosabb fázisba is léphet a mérgezés, hányáshoz, epilepsziához hasonló görcsrohamokhoz, szívritmuszavarhoz vezethet. Ekkor már lehet, hogy nem tudunk segítséget kérni, légzésünk megbénulhat, eszméletvesztés is felléphet, legrosszabb esetben pedig beáll a halál” – mondta dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.