Család vs. karrier – nem kell választanod közöttük!

Forrás: Thinkstock -
hivatás családalapítás Aranyanyu2014 család munka Aranyanyu Aranyanyu 2014 karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy fiatal nő számára fontos, hogy karriert építsen, de az is, hogy családot alapítson. A jó hír az, hogy nem feltétlenül kell lemondani az egyikről annak érdekében, hogy a másik tökéletesen működjön. Csak okosan kell csinálni!

Egy korábbi cikkünkben megírtuk: "A családalapítás előtt álló nők 49 százaléka retteg attól, hogy probléma adódik a munkahelyén, ha bejelenti, gyermeket vár. Majd pedig az is kiderül, hogy 24 százaléknak valóban volt konfliktusa abból, hogy közölte munkáltatójával, állapotos.” Az igazság azonban az, hogy nagy részben rajtunk múlik, a munkahelyünkön hogyan várnak bennünket vissza és egyáltalán visszavárnak-e a szülés után.

Forrás: Thinkstock

Párhuzamos tervezés

Miért szeretnénk párhuzamosan, együtt tervezni a családunk és a munkánk jövőjét? Mert azt tapasztaljuk, hogy az életünk akkor működik, akkor kerek, ha ezek a fontos részletek ügyesen és szervesen összekapcsolódnak benne. Tudatosítsd az életcélodat mind a családtervezés, mind a munka területén. Gondold át, mik a preferenciák. Gyerekszülés tekintetében például fontos az életkor - a késői szülés nem teljesen kockázatmentes, különösen ha az első gyerekedet vállalod 35-36 éves életkorban vagy afölött. Tehát nem igaz, hogy előbb a karrier váltóit kell beállítani, mert még ráérünk gyereket szülni.

De ott van a szakmai gyakorlat megszerzésének kérdése is – ha a hivatásod megköveteli, gondolj arra, hogy az egyetemen megszerzett elméleti tudásod időben mélyítsd el a gyakorlatban is. Ez könnyebben megy rögtön az iskola után, mint több év kihagyással. Ugyanennyire fontos az aktuális lelkiállapot is. Gyereket akkor érdemes szülni, amikor jól érzed magad a világban. Ilyenkor az ember nagyobb késztetést is érez rá, hogy életet adjon, teremtsen. Szakemberek sokasága mondja, hogy akkor érdemes gyereket vállalni, amikor tele vagy sikerélményekkel – ez nemcsak a kisbabának lesz jó, hanem a munkád folytatása szempontjából is hasznos. Így ugyanis úgy emlékeznek majd rád, mint sikeres, eredményes szakemberre, ami megkönnyíti majd a visszailleszkedést.

Visszailleszkedés – de mikor? És hogyan?

Ne tervezd el előre, mikor és hogyan fogsz visszaállni a munkába, amíg nincs gyereked, fogalmad sincs, hogy milyen az, amikor van. Amíg otthon vagy a kisbabáddal, okosan teszed, ha nem vágsz el minden szálat, ha nem égeted fel a hidakat magad mögött. Tartsd a kapcsolatot a munkahelyeddel: „Ha érdekes cikket találsz, szakmába vágót, küldd el a linkjét, ha valami szakmai eredményed van, gondoskodj róla, hogy tudjanak róla. Ha meg tudod oldani, tartsd a kapcsolatot a többi szakemberrel. A személyes márkádat így nem fogja eltakarni az anyukaság ténye. Nem mindegy, hogy a munkahelyeden úgy gondolnak rád, mint egy jó szakemberre, aki most éppen otthon van a kisbabájával, vagy mint egy anyukára, akinek majd valahogy helyet kell találnunk” – mondja Molnár-Bánffy Kata coach.

Forrás: Thinkstock

Tanulj! Tanulj! Tanulj!

Amíg otthon van gyesen, gyeden, érdemes ezt az időt kihasználni és tovább képezni magad a saját szakmádban. Iratkozz be egy tanfolyamra, ami hetente csak egy-egy napszak elfoglaltságot jelent – így nem kell hosszú időre megválnod a kisbabádtól, mégis naprakész leszel a saját szakmai területeden, mikor visszaállsz a munkába. Véletlenül se gondold azt, hogy ezek felesleges erőfeszítések. Nem fogják tálcán kínálni neked az állást akkor, amikor úgy döntesz, hogy visszaállsz a munkába, de így sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy gyorsabban és könnyebben visszailleszkedj a munka világába szülés után. Sokaknak sikerült már gyereknevelés mellett a munkában is maradandót alkotniuk, ha kíváncsi vagy rájuk és inspiráló történeteikre, ITT megismerkedhetsz néhánnyal.

A belső energia nyomában – amitől egy nő bármire képes leszhttp://www.life.hu/csalad/20140905-mitol-kepesek-a-nok-neha-akar-hegyeket-is-megmozgatni.htmlMitől nő a nő? Biológiai sajátosságaitól, társadalmi szerepeitől, vagy attól, hogy hasonlít-e az aktuális szépségeszményhez? És vajon miből táplálkozik az a folyton megújuló energia, kitartás és erő, amivel olykor akár hegyeket is képesek vagyunk megmozgatni?Család--Nőként dönteni - korszerű fogamzásgátláshttp://www.life.hu/drlife/20140828-a-korszeru-fogamzasgatlas-tobb-mint-lehetoseg-a-nok-tudatossagat-kepviseli.htmlA korszerű fogamzásgátlás több mint egyszerű lehetőség a nem kívánt várandósság elleni védekezésre. A fogamzásgátló eszközök, módszerek használata (vagy elutasítása) a nők tudatosságának szimbóluma is egyben. Ahogy az is sokat elárul a nő családban, közösségben elfoglalt helyéről, helyzetéről és önbecsüléséről, ha figyelmen kívül hagyja az elérhető lehetőségeket, és a véletlenre vagy partnerére bízza magát és a jövőjét.Dr. LifeThinkstockMüller Péter: "Önmagát eláruló embernek nem szabad magunkat odaadni"http://www.life.hu/sztarszerzok/muller-peter/20140908-muller-peter-mai-bolcsessege-a-noi-odaadasrol-szol.htmlA női szeretet legnagyobb értéke, hogy képes önmagát teljesen odaadni. A női bölcsesség értéke pedig az, hogy tudja, kinek szabad és érdemes magát odaadni... és kinek nem!Müller Péter--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.