Játék az élet – de mikor milyen játékot válasszunk?

Forrás: Thinkstock -
kézségfejlesztő társasjáték sakk játék kártya fejlődés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A különböző fejlődési szakaszokban a gyerekeknek különböző játékokra van szükségük – elősegítik a szociális, fizikai és kognitív fejlődést. A gyerekek a játék által ismerkednek környezetükkel, a világban zajló eseményekkel, a tárgyak különféle tulajdonságaival és a közösségi élettel. Segítségükkel szinte észrevétlenül tanulnak és fejlődnek, miközben remekül szórakoznak.

A három év alatti gyerekek számára alapvetően a készségfejlesztő játékok ajánlottak. Ebben a korban elengedhetetlenül fontos a gyermekek szem-kéz koordinációjának és a finommozgások koordinációjának fejlesztése, mert ezek a rajz- és íráskészségének alapjai. Ezek a típusú játékok pedig elsősorban a finommotorikát fejlesztik. Ezen kívül a forma- és színfelismerés szempontjából fontosak ezek a játékok.

A Life.hu tippjei: Számolni tanulok, Sapientino Junior, Óvodások játéktára: Kicsoda? Micsoda?

Forrás: Thinkstock

Ne feledd a lényeget!

Fontos, hogy a játék során a gyermekek minél felszabadultabbak legyenek és leljék örömüket az egyes tevékenységekben, hiszen ezáltal gazdagítják érzelemvilágukat és a kreativitásuk is szabadon szárnyalhat.

Három- és ötéves kor között a memória alapú játékok a befutók, tehát ebben a korban érdemes elkezdeni a memóriakártyák használatát – a gyerekek boldogan keresik majd a lefordított kártyák között a párokat. Négy-ötéves korban már próbálkozhatunk a játékos sorrendet betartató játékokkal is – a legegyszerűbb társasokkal való játék igazi örömet okoz majd a gyereknek. Ezek segítségével megtanulják betartani a dobók előre kialakított sorrendjét.

A Life.hu tippjei: Szellemlépcső, Malacbanda, Okos kertész, Piatnik Classic - Ki nevet a végén?

Játék az élet – de mikor milyen játékot válasszunk? család Forrás: Thinkstock

Hogyan segíti a társasjáték a gyerekek fejlődését?

A társasjáték a szocializáció része. Segít kialakítani a gyermekek között a társas kapcsolatokat, megismerteti őket a társas hatékonysággal. A társasjáték pallérozza a gyermek személyiségét. Megtanítja a győzelem és a kudarc méltó viselésére, feldolgozására. A társasjátékkal a gyermek megtapasztalhatja a szabályokat és megtanulhatja a szabálykövetést, mivel a társasjáték szabályok közt zajlik. A társasjáték hatással van a gyermek értelmi fejlődésére, fejleszti a gyerekek logikus gondolkodását, figyelmét, valamint a gyermek gazdagítja érzelemvilágát és kreativitását. Segíti a gyermekek nyelvi fejlődését a kommunikációs elemek használatával: egymásra figyelés, figyelem fenntartása, interakció, kérdés és válaszadás.

A hat-nyolcéves gyerekeknek már vásárolhatunk összetettebb memória alapú, illetve egyszerű logikai, taktikai játékokat. A logikai játékok fejlesztik a gyerekek modellalkotó tevékenységét, kialakítják a megfogalmazott összefüggések, hipotézisek bizonyításának igényét, megmutatják a matematika hasznosságát, belső szépségét, az emberi kultúrában betöltött szerepét, fejlesztik a térbeli tájékozódást és az esztétikai érzéket. A betűjátékokkal szintén ebben a korban érdemes elkezdeni játszani. Ezek segítenek a betűk megismerésében és a szóalkotásban: a betűk egymás mellé történő lehelyezésével szavakat alkotunk, a játékostársak által lerakott szavakat toldalékokkal, ragokkal bővítjük. Így ismerjük meg lépésről lépésre a magyar nyelv szépségeit és így őrizhetjük meg nyelvi kincseinket. A betűjátékok azért is fontosak, mert a szövegértés elválaszthatatlan a szövegalkotástól, azzal együtt fejlődik.

A Life.hu tippjei: Quoridor Kid, Elvarázsolt labirintus, Furfafongos labirintus, Rollit

Forrás: Thinkstock

Mit jelent a játék a gyerekek számára?

A játék gyermekek számára magát az életet jelenti, a gyerekek játékkal értelmezik a környezetüket, játékkal dolgozzák fel az őket ért impulzusokat, játékkal oldják a konfliktusokat.

Nyolc- és tizenkét éves gyerekeknek már bátran ajánlhatjuk az összetettebb taktikai, egyszerűbb stratégiai játékokat, kommunikációs játékokat is. A sakkoktatást sok helyen már óvodás korban elkezdik, valójában azonban a hét-nyolcéves gyerekek azok, akik igazán megértik a játék lényegét. A sakkozás fejleszti a gyerekek problémamegoldó képességét és logikus gondolkodását, a kombinatív készséget és az összefüggések felismerésének képességét, ami a divergens (több irányból történő megoldáskeresés egy adott problémára) gondolkodás alapja. Azt viszont kevesen tudják, hogy a sakkozás jó hatással van a gyerekek intellektuális fejlődésére, sőt személyiségformáló hatása is van! A sakkot rendszeresen tanuló és játszó gyerekek fiatalok jobban vállalják tetteik következményeit, gyorsabban mérlegelnek és oldanak meg felvetett problémákat. Erős versenyszelleműek, mégis nagy tiszteletet mutatnak versenytársaik iránt. A sakkjáték kitartásra nevel, megtanítja a játékosoknak, hogy kritikus helyzeteket is meg lehet oldani és nem szabad a harcot az első sikertelenségnél feladni. A sakkjáték ezeken felül tanulásra is nevel, mert csak gyakorlással, tanulással válhat valakiből jó sakkjátékos!

A Life.hu tippjei: Dixit, Quarto, Csótány póker, Carcassone Déltenger, Catan Junior

Forrás: Thinkstock

Tizenkét éves kor felett a gyerekek már élvezik a játékot az összetettebb stratégiai játékokkal és valójában mindenféle témájú társasjátékkal szívesen játszanak. A stratégiai játékok időben kiterjedő gondolkodást igényelnek a játékosoktól egy cél eléréséért. A játékosok a stratégiáikban alkalmazni kívánt taktikát és akciókat előre megtervezve logikusan egymásra építik. A játékosoknak nincsen „passzív” pillanatuk, folyamatosan aktívan részt vesznek a játékban, figyelik egymás lépéseit, hiszen következő lépésük megtervezését befolyásolja ellenfelük lépése, a tét pedig: győzelem vagy vereség! A győzelem vagy a vereség megélésének személyiségformáló hatása nagyobb, mint gondolnánk! A stratégiai játékokkal a gyerekek megtanulják a győzelem vagy vereség méltóképpen történő viselését. Megtanulják, hogyan tanúsítsanak a legyőzött ellenfelükkel szemben is tiszteletet, empátiát. Családi környezetben a játékban a legfontosabb a közösen együtt, egymásra figyelve eltöltött idő. A társasjáték szó fejlesztést, tanítást, gondolkodást, kommunikációt, szocializációt jelent gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A Life.hu tippjei: 7 csoda, Dixit, Pandemic, idővonal, Nyolcperces birodalom társasjáték, Catan telepesei, Scrabble

A kártyajátékokról

A kártyák legelterjedtebb típusai, a francia és a magyar kártyák mellett egyre nagyobb teret hódítanak a kártyás társasjátékok. Ezeknek előnye, hogy kis méretük miatt mindenhová magunkkal vihetjük és teljes értékű társasjátékélménnyel ajándékoznak meg minket. A kártyás társasjátékok skálája az óvodás korosztály számára kidolgozott oktató és készségfejlesztő játékoktól a felnőtteknek szóló stratégiai kártyajátékokig nagyon széles skálán mozog. Ezekkel a játékokkal a gyerekek megtanulhatják a számok felismerését, az óra leolvasását, a szorzótáblát, a nagyobbak pedig választhatnak, hogy sárkányokat nevelnek, babbal kereskednek, aranyásók lesznek. A gyerekek körében az egyik legnépszerűbb kártyajáték a Solo, ami egy makaó típusú játék! Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik.
A Life.hu tippjei: Bang, Solo, Aranyásók-Szabotőr

Támogatott tartalom.

Nem muszáj utálni a matekot - Játékos tanulás kisiskolás korbanhttp://www.life.hu/csalad/20121001-jatekos-tanulas-kisiskolas-korban.htmlAz óvodának vége, kezdődik az iskola. De ez nem azt jelenti, hogy a gyerekek elfelejtenék, mennyire szeretnek játszani. Még szerencse! Mert ha a játék öröme kapcsolódik a tanulás öröméhez, a szülő biztos lehet benne, hogy a gyermek boldogan cipeli majd az iskolatáskát.CsaládKezdődik az iskola – íme, a legpraktikusabb tanulósarkokhttp://www.life.hu/csalad/20140618-iskolakezdesre-osszevalogattuk-a-legpraktikusabb-tanulosarkokat-szekeket-asztalokat-mutatunk.htmlAkár elsőbe megy a gyerek, akár már gimnazista, mindenkinek szüksége van egy praktikus tanulósarokra ahhoz, hogy megfelelő körülmények között tanulhasson egész évben.Család--Tanulj, szórakozz, vásárolj ingyen! – Használd okosan az internetet!http://www.life.hu/csalad/20140513-tanulj-szorakozz-vasarolj-ingyen-az-interneten.htmlHa ügyesen keresgélsz az interneten, rengeteg olyan dologhoz juthatsz hozzá ingyen, amiért máshol tízezreket fizetnél. Tanulhatsz, játszhatsz, vásárolhatsz – mindezt egy fillér nélkül. Íme, a leghasznosabb, ingyenes szolgáltatást nyújtó oldalak.CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.