Charlene hercegné ikerterhessége miatt elég bonyolult lesz a trónöröklés Monacóban

Forrás: AFP/Frazer Harrison -
ikrek trónörökös terhesség hercegség Monaco
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem először jutott eszünkbe Charlene hercegné ikerterhessége kapcsán, hogy vajon melyik gyerek örökli majd a trónt. Most végre megérkezett a hivatalos válasz. Nem lesz egyszerű a dolog, az biztos.

Az 56 éves herceg és 36 éves felesége májusban jelentette be, hogy gyerekük születik - ráadásul ikrekkel terhes. (Ők a hírt hivatalosan is megerősítették, nem úgy, mint Katalin hercegnő és férje, Vilmos herceg, akikről szintén rendszeresen írják a lapok, hogy ikreket várnak.)

Monacóban a miniállam alkotmányának 10. cikke taglalja a trónöröklést, amelynek rendje szerint elsőbbséget élveznek a fiúgyermekek. Amennyiben Charlene az év végén két fiúnak ad életet, az elsőként világra jövő lesz Albert herceg utóda a trónon. Ha egy lány és egy fiú születik, érkezésük sorrendjétől függetlenül a kisfiú lesz a trónörökös. Két hercegnő esetén az elsőszülött lesz majdan a hercegség uralkodója, hacsak később nem születik a házaspárnak egy fia is. Arról azonban nem ír az MTI közleménye, mi van akkor, ha a hercegné császármetszéssel szül és az orvosnak kell döntenie, melyik fiúgyermeket vagy lánygyermeket emeli ki elsőként.

Charlene hercegné 2014. október 8-án egy rendezvényen Forrás: AFP/Frazer Harrison

Albert és Charlene 2011 júliusában kötött házasságot. Az ikrek születése mindenképp átírja a trónöröklés rendjét, jelenleg ugyanis a herceg Caroline nevű nővérére és annak 30 éves fia, Andrea Casiraghi áll a trónöröklés első és második helyén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.