Tudtad? Ez a különbség a megfázás és az influenza között

Forrás: Thinkstock -
betegség tünetek nátha megfázás influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugyan mind az influenza, mind a megfázás légzőszervi megbetegedés, azonban egy dologban különböznek: más-más vírusoknak köszönhetjük őket. 

Tünetek tekintetében eleinte nehéz különbséget tenni, hiszen mindkét betegségnél hasonló jelekkel találkozhatunk: láz, orrfolyás, fej- és torokfájás, égő szemek, sajgó ízületek. Ezek alapján sajnos nem igazán tudunk különbséget tenni a két megbetegedés között. A háziorvosok különböző tesztek segítségével bizonyosodhat meg arról, hogy adott esetben nem csupán náthával, hanem influenzával állunk szemben.

Forrás: Thinkstock

Különbség vírus és vírus között

A megfázást több száz, genetikailag gyorsan változó náthavírus okozhatja, így nem csoda, ha a szervezetünk képtelen mindegyik ellen védekezni. Ezeken túl több százféle influenzavírus is létezik, ezeknek három nagy csoportja van: az A, a B és a C típus. Az első kettő tehető felelőssé a szinte évente ismétlődő járványokért.

Így különböztetheted meg őket

A tünetek ugyan mindkét megbetegedésnél hasonlók, azonban ha ezek 2-3 napnál tovább húzódnak, nagyobb valószínűséggel influenzával van dolgunk. Mivel ez esetben hosszabban állnak fenn a tünetek, gyakran kimerültebbek, fáradékonyabbak is vagyunk. Az influenza tehát súlyosabb, időben elhúzódó és olykor visszatérő tünetekkel jelentkezik a megfázáshoz képest, ezért gyanút foghatunk, ha erőteljes fejfájást, izomfájdalmakat, levertséget és 4 napig vagy tovább is eltartó magas lázat tapasztalunk.

Forrás: Thinkstock

Hogyan kezeljük?

Mivel mind a náthát, mind az influenzát vírusok okozzák, antibiotikus kezelésre nincs szükség. Elsősorban ágynyugalom javasolt, tehát ezeket a betegségeket szó szerint ki kell feküdni, és hagyni kell, hogy a szervezet maga küzdje le a kórokozót. Jó szolgálatot tehetnek ilyenkor a különböző, paracetamolt tartalmazó forró italok, amik segítenek enyhíteni a kínzó tüneteket. Sok pihenéssel és kellő folyadékfogyasztással tovább gyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.

A legjobb megoldás: előzd meg a bajt!

Mozogj sokat a szabadban, de a hideg levegőt ne a szádon, hanem az orrodon át lélegezd be, esetleg egy sálon keresztül. Minden orrfújásnál használj új papír zsebkendőt, amit utána azonnal dobj ki. Moss gyakrabban kezet, különösen tüsszentés vagy orrfújás után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.