Az innováció nagymestere – Richter Gedeonra emlékezünk

Forrás: Thinkstock -
halál évforduló Aranyanyu 2014 Richter Gedeon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyetlen patikájának laboratóriumában fektette le az egész magyar gyógyszeripar alapjait. Richter Gedeon – szaktudásának és elhivatottságának köszönhetően – nemcsak Magyarországon, de az egész világon meghatározó személyiséggé vált a modern gyógyszeriparban. Számos, ma is használatban lévő gyógyszert fejlesztett ki, de talán a legfontosabb mindközül, hogy fogamzásgátló készítményének piacra dobásával forradalmasította a születésszabályozást. Halálának 70. évfordulóján rá emlékezünk. 

Apró patikából hatalmas részvénytársaság

A Richter Gedeon Nyrt. a​lapításának története egészen 1901-ig nyúlik vissza, amikor az alapító, Richter Gedeon gyógyszerész megvásárolta a ma is működő, és a Társaság tulajdonában lévő Sas Patikát, melynek laboratóriumában kezdetekben elsősorban az állati szervek kivonataiból előállított készítmények előállítására helyezte a hangsúlyt. A fejlesztésben megmutatkozó magas szintű innovációra való törekvésnek köszönhetően mindössze hat évvel később már a kőbányai úti hatalmas gyárban folyt a termelés. Az itt előállított első gyógyszerek láz- és fájdalomcsillapítók, valamint fertőtlenítő és életmentő szerek voltak. Mivel Richter Gedeon a kiemelkedő szaktudása mellett kiváló vállalatvezetőnek is bizonyult, a cég hamarosan Richter Gedeon Vegyészeti Gyár néven részvénytársasággá alakult át – ami üzleti szempontból is hatalmas előrelépésnek bizonyult.

Forrás: Thinkstock

A legmeghatározóbb készítmények

A vállalat a folyamatosan növekvő sikereit a fáradhatatlan és szüntelen, világszerte elismert kutatásainak, innovációinak köszönheti: Európában elsőként hozták forgalomba az inzulint, a második világháború után nagy hangsúlyt fektettek a különböző szteroid származékok eljárásainak kidolgozására illetve a B12 vitamin saját eljáráson alapuló gyártása is megkezdődött. 1966-ban megjelentek az első fogamzásgátló készítmények a magyar piacon – forradalmasítva ezzel a születésszabályozást, és gondoskodva a nők egészségéről a tinédzser kortól kezdve egészen a változókorig.

A gondoskodás felelősséggel is jár

A Richter Gedeon Nyrt. mind a mai napig feladatának tekinti, hogy a nők lelki, társadalmi jólétéért tegyen – ezért is hívta életre a Richter a nőkértprogramot, amelynek fontos részét képezi a Richter Aranyanyu Díj. Ennek célja, hogy olyan segítő foglalkozású nőket kutasson fel, mutasson be és díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat.

Forrás: Thinkstock

Richter Aranyanyu Díj: a hétköznapi hőstettekért

"A Richter Gedeon Nyrt.-ben az a rendkívüli, hogy ennyi idő elteltével is ugyanazt a szellemiséget viszi tovább, amit korábban alapítója, Richter Gedeon képviselt." - mondta a Life.hu-nak Beke Zsuzsanna, a Richter Gedon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője, aki szerint Richter Gedeon a korát meghazudtolóan volt úttörő. „Készítményeink fejlesztése és forgalmazása mellett kiemelten fontosnak tartjuk a társadalmi szerepvállalást is.Ezért is indítottuk el a Richter a Nőkért programot, hogy tehessünk annak érdekében, hogy a nők megkapják a társadalmi súlyuknak és szerepüknek megfelelő megbecsülést. Programunk fontos része a Richter Aranyanyu Díj. Számos díjat ismerünk, amelyek nagyon fontosak, hiszen rámutatnak olyan helyzetekre, amelyekben valaki a hétköznapin túlmutatót vitt véghez. De vannak olyan tettek, amelyek a nyilvánosság előtt kevésbé láthatóak. A Richter Aranyanyu Díj csak nőknek szól és célja immár negyedik éve, hogy olyan segítő foglalkozású nőket kutasson fel, mutasson be és díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat.”

Bővebben a Richter Aranyanyu Díjról

2011-ben Rácz Zsuzsa írónő és a Richter Gedeon Nyrt. indította útjára a kezdeményezést. A Richter Aranyanyu Díj legfontosabb missziója a nők önbecsülésének növelése, a hétköznapi hősök elismerése. Minden évben három kategóriában – orvos, pedagógus, egészségügyi szakdolgozó - jelölheted saját, hétköznapi hősödet. A jelöltek közül zsűri választja ki azt a kategóriánként négy nőt, akik közül a közönség szavazatai alapján kerülnek ki az év Aranyanyui. Idén november 3-án kezdetét vette a szavazás, ami egészen november 16-áig tart. A Richter Aranyanyu Díj weboldalán, a Facebookonilletve itt, a Life.hu oldalon is megismerkedhetsz a jelöltekkel - bemutatkozó kisfilmjeiken keresztül - és egyetlen kattintással hozzásegítheted a kedvencedet a győzelemhez! A győzteseket – akik az elismerés mellett pénzjutalomban is részesülnek – november 20-án ünnepélyes keretek között hirdetik ki.

A belső energia nyomában – amitől egy nő bármire képes leszhttp://www.life.hu/csalad/20140905-mitol-kepesek-a-nok-neha-akar-hegyeket-is-megmozgatni.htmlMitől nő a nő? Biológiai sajátosságaitól, társadalmi szerepeitől, vagy attól, hogy hasonlít-e az aktuális szépségeszményhez? És vajon miből táplálkozik az a folyton megújuló energia, kitartás és erő, amivel olykor akár hegyeket is képesek vagyunk megmozgatni?Család--Íme, az ország legnagyszerűbb pedagógusai – ismerd meg őket!http://www.life.hu/csalad/20141030-richter-aranyanyu-dijra-jelolt-pedagogusok-bemutatkozasa-kisfilmmel.htmlNégy nő, négy sors, egy közös életcél: jobbá tenni mások életét. A Richter Aranyanyu Díjra jelölt négy pedagógusának szívmelengető története. CsaládHivatása: életmentő - orvosok, akiktől új esélyt kaphatsz egy jobb életrehttp://www.life.hu/csalad/20141105-a-richter-aranyanyu-dijra-jelolt-negy-orvos-szemelyes-tortenete.htmlÍme, az a négy orvos, akik közül bárkit hozzásegíthetsz a 2014-es Richter Aranyanyu Díjjal járó elismeréshez és pénzjutalomhoz. Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.