A HIV-pozitív fotós, aki megörökítette saját betegségét

betegség fotós fotósorozat világnap AIDS-beteg AIDS HIV HIV-fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
December 1. az AIDS világnapja, amelyet 1988 óta tartanak meg, hogy felhívják a figyelmet a gyógyíthatatlan betegség megelőzésére. Legyen ez a nap az együttérzésé azokért, akik HIV-fertőzés miatt elvesztették szeretteiket, és együttérzés azokért, akik csodaként élik meg az életben maradás örömét.

Albert J. Winn 1989 óta folytat homoszexuális viszonyt partnerével - ő nem családi örökségként kapta a betegséget. "Nem hittem a fülemnek, jó állapotban voltam, egyáltalán nem éreztem magam betegnek. Végighallgattam, hogy mi minden várhat rám az ezt követő években, kimentem a rendelőből, beültem a kocsiba és zokogni kezdtem.” – emlékszik vissza a fotós, aki nem sokkal az első gyógyszerkoktéljának bevétele után döntött úgy, hogy dokumentálni fogja hétköznapjait, hogy megörökíti betegségének tragikus kimenetelét. A projekt a My Life Until Now címet kapta és a mai napig számos rangos nemzetközi díjat zsebelt be. Albert jelenleg szeretőjével, három spánieljével és két macskájával éli életét.

/1411/Egy_H20141130182119

Így alakul ki a betegség

A fertőzés kialakulásához a vírusnak be kell hatolnia egy fehérvérsejttípusba, a limfocitába. A vírus genetikai állománya beépül a fertőzött sejt DNS-láncába. A sejten belül a vírus folyamatosan újraképződik, amely a sejt pusztulásához és új vírusrészecskék kiszabadulásához vezethet. Az új vírusrészecskék ezután további limfocitákat fertőzhetnek meg, amelyeket szintén elpusztíthatnak.

Az AIDS és a család

Sok fiatal lány számára fontos az anyaság, a család. Bár nálunk nem megoldott a HIV-pozitív nők terhesgondozása, az egészségesen megszületett gyermek okozta boldogság feledteti az édesanyával a korábbi problémákat. Sokan például azt sem tudják, hogy egy HIV-fertőzött anyának megfelelő gondozás mellett egészséges gyermeke születhet, a gyógyszerek pedig biztosítják az anya számára, hogy fel is tudja nevelni gyermekét.

Az immunrendszer lassú gyilkosa

A kezeletlen betegnél az AIDS kialakulása öt szakaszban történik. A fertőzés első szakasza – a megfertőződést követő 3-4 hét – alatt a vírus még nem mutatható ki a vérből, a beteg tünetmentes. Ezután következik az elsődleges fertőzés szakasza, ami nyirokcsomó-megnagyobbodással, lázzal, fáradékonysággal és egyéb tünetekkel jár, majd ezek a tünetek (kb. 1-2 hét múlva) hirtelen eltűnnek. A harmadik szakaszban, amely 3-8 évig tart, a betegség teljesen tünetmentes, az immunrendszer még képes kivédeni a HIV vírus hatását, de a T-limfocitasejtek száma folyamatosan csökken. A negyedik szakaszban hasmenés, fogyás, lázrohamok, szájpenész, övsömör és más tünetek jelentkeznek. Végül az ötödik szakaszban (a HIV-fertőzésnek ezt a stádiumát nevezzük AIDS-nek) a beteg immunrendszere már annyira legyengült, hogy az egyéb fertőző betegségeket nem tudja kivédeni. Ezeket opportunista fertőzéseknek nevezzük, ami szó szerint „haszonlesőt” jelent – ezek a fertőzések ugyanis kivárják az immunrendszer elégtelenségét, és akkor támadnak. Több mint két tucat ilyen jellegű betegség fenyegeti a nem kezelt AIDS-beteget, többek között gombás, vírusos, baktériumok által terjesztett fertőzések. A halál oka általában az, hogy a szervezet nem tud ellenállni egy ilyen opportunista támadásnak (legtöbbször a tüdőgyulladásnak).

Így terjed - vigyázz, a vírus nem válogat!

A HIV-fertőzést az okozza, ha a fertőzött személy testfolyadékai egy másik személy véráramába kerülnek. A vér, az ondó, a hüvelyváladék és az anyatej is közvetítheti a vírust. Terjedése: a védekezés nélküli közösülés, a fertőzött vérkészítmény alkalmazásával történő vérátömlesztés, fertőzött injekciós tű használata révén.
Ilyen, amikor az AIDS családi örökséghttp://www.life.hu/csalad/20140911-egy-hondurasi-kisfiut-ot-evesen-megeroszakoltak-aminek-kapcsan-elkapta-a-hiv-virusfertozest.htmlA HIV fertőzés adott esetben senkit sem kímél, de sokkal magasabb arányban fertőződnek meg a droghasználatban közös tűket használók, a homoszexuális férfiak, a szexiparban tevékenykedők. A 12 éves, Hondurasban élő Escarlet Rubit például édesanyja HIV pozitív szeretője erőszakolta meg akkor, amikor a fiú még csak ötéves volt.Család--Íme, a csodaszer, ami minden betegségre gyógyír – és az életedet is meghosszabbítjahttp://www.life.hu/csalad/20141015-a-d-vitamin-potlasa-rendkivul-fontos-gyerek-es-felnottkorban-egyarant.htmlA D-vitamin egy létfontosságú hormon előanyaga, mely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben, ezért hiánya mindenkinél komoly egészségügyi kockázatot jelent – legyen szó tumorok kialakulásáról, skizofréniáról, angolkórról vagy akár súlyos depresszióról. A magyar lakosság több mint 90 százaléka D-vitaminhiányban szenved, és nem kivételek ez alól a gyerekek sem. Család--A gyerekek helytelen táplálkozása akár daganatos betegséghez is vezethethttp://www.life.hu/csalad/20141001-a-gyerekkori-helytelen-taplalkozas-felnottkorra-es-olyan-kronikus-betegsegek-kialakulasahoz.htmlUgye te is hallottad már a következő mondatokat: "Ha néha hamburgert eszik, attól még nem lesz semmi baja a gyereknek!" vagy hogy "Jól van, kisfiam, itt a chips, legalább csöndben maradsz egy kicsit!". A felelőtlen szülők talán nem is gondolják, mekkora károkat okoznak a helytelen táplálkozási szokásaikkal a gyerekeiknek. Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.