Károsak a gyerekekre a 3D-s filmek? A tudósok óvatosságra intenek

Forrás: Thinkstock -
film család szórakozás háromdimenziós mozi gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A háromdimenziós filmek a francia egészségügyi hivatal szerint károsíthatják a gyerekek látását.

Franciaország nemzeti egészségügyi, élelmiszer- és munkabiztonsági hivatala, a 3D-s filmek és játékok betiltására szólít fel a hat éven aluli gyermekek számára, a 13 éven aluliak esetében pedig a technológia minél ritkább használatát javasolja. A hivatal nemrég publikált tanulmányában azt állítja, hogy a 3D-s filmek és játékok a fejlődő vizuális rendszerre gyakorolt lehetséges negatív hatásai miatt be kellene tiltani a technológiát.

Forrás: Thinkstock

Nem eszik olyan forrón a kását

Egy amerikai szemész szakorvos szerint azonban nincs elegendő bizonyíték egy ilyen tilalom bevezetéséhez, mivel a 3D-s filmeket néző gyermekek és felnőttek esetében csupán rövidtávú diszkomfortérzést jegyeztek fel a szakirodalomban.

Így alakul ki a térlátás

Az emberi vizuális rendszer jelentős mértékű változáson esik át gyermekkorban. Többek között a mélységérzékelő agyi területek is változnak, amelyek összefüggésben állnak a 3D-s filmekkel. Ezek a változások tizenéves korig zajlanak, és a gyermek által megtapasztalt vizuális élmények befolyásolják a binokuláris „áramköröket”, amelyek a mélységérzékeléshez szükségesek. A professzor szerint ez arra utal, hogy továbbra is gondosan meg kell figyelni az új technológia kisgyermekekre gyakorolt hatásait.

A professzor elmondta, hogy a francia szakértőket minden bizonnyal a binokuláris látás két tulajdonsága, a vergencia és az akkomodáció aggasztja, amelyek 3D-s filmek nézésekor összeütközésbe kerülhetnek, és kellemetlenséget okozhatnak. A hétköznapi életben a szemünk az egyik tárgyról a másikra mozdul. Amikor a szem egy tárgyra fókuszál, a vergencia „akuttá” válik, és a néző nem kettő, hanem egyetlen tárgyat lát. Ahhoz, hogy a szemek egyetlen, éles képet láthassanak, úgy kell fókuszálniuk, hogy egy tiszta képet hozzanak létre a retinán, mialatt a kép úgy fókuszálódik, hogy mindkét szemben megváltozik a lencse hajlásszöge. Ezt nevezzük akkomodációnak.

Forrás: Thinkstock

Janka, 9 éves

Mi az anyukámmal többször voltunk már 3D-s moziban, és imádom! Olyan érzés, mintha minden ott történne előttem, mintha igaziak lennének a lehulló virágszirmok vagy a tündér csillogó varázsporja. Olyan, mintha én magam is a mesében lennék. Sokkal jobb, mint a sima mozi.

A homályosság miatt van minden?

Általában a binokuláris látás mindkét tulajdonsága működik egy tárgyon, amely egy bizonyos távolságra helyezkedik el a szemünktől, 3D-s filmek esetében azonban a kép a képernyő előtt vagy mögött jelenik meg. A távolság különbsége azt jelenti, hogy összeütközés alakulhat ki, amitől a kép néhány embernél homályosan jelenhet meg. Ez a homályosság egyesekben diszkomfortérzést vált ki.

Banks professzor szerint azonban a rendelkezésünkre álló bizonyítékok nem támasztják alá azt, hogy a 3D-s filmek nézésével kapcsolatos mellékhatások maradandó károsodást okoznának az emberi látásban, ezért a 3D-s filmek betiltása „feleslegesen szigorú” intézkedés lenne.

Lábak, alsó gerincrész és medencecsont nélkül került elő egy 8 éves gyerek holtteste – valószínűleg a legismertebb pedofil kör áll az ügy hátterébenhttp://www.life.hu/csalad/20141202-hogyan-ismerheto-fel-egy-pedofil-milyen-hires-esetekrol-tudunk-hogyan-vedhetjuk-meg-a-gyermekunkben.htmlA napokban lett újra aktuális annak a 8 éves kisfiúnak az esete, aki hazafelé menet tűnt el Diana hercegnő és Károly herceg esküvőjéről 1981-ben Angliában. Most, 33 évvel az eset után robbant a botrány: a fiú apja szerint a westminsteri pedofil kör áll a dolog mögött, de a Scotland Yard annak idején elkendőzte az ügyet.CsaládÍgy teremtenek a gyerekek – ezért fontosak az építőjátékokhttp://www.life.hu/csalad/20141124-az-epitokockak-szerepe-a-gyermek-szemelyisegfejlodeseben.htmlA gyermek életében a világ megismerésének egyik legfontosabb módja, ha maga is részesévé válhat a változásoknak, a változtatásoknak, a teremtésnek, az alkotásnak. És mi mással tudná ezt legkönnyebben megtenni, mint azzal, hogy az építőkockáival művel csodákat?CsaládOrigoTe képes lennél ölni a gyerekedért?http://www.life.hu/csalad/20141118-egy-kutatas-ravilagitott-arra-hogy-kepesek-vagyunk-artani-is-barkinek-ha-az-bantja-azt-a-szemelyt.htmlA Personality and Social Psychology Bulletin című lapban nemrégiben megjelent egy kétrészes tanulmány, amelyben a szakemberek azt állítják, hogy a szeretteink védelme érdekében a legtöbben bármire képesek vagyunk, akár még arra is, hogy egy másik személynek ártsunk.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.