Jó hír! Kevesebb szén-monoxid-mérgezés várható

Forrás: Thinkstock -
kéményseprő Szén-monoxid-riasztó Fővárosi Kéményseprő Vállalat szén-monoxid riasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon a lakások 64%-ban olyan tüzelőanyaggal, földgázzal, fával, szénnel, palackozott gázzal és fűtőolajjal fűtenek, amelyek szén-monoxid-szivárgást idézhetnek elő. A lakóingatlanok tulajdonosai nem sokat tesznek azért, hogy elhárítsák a veszélyt. Ezt megelégelte a Kéményseprő Vállalat, és a lakók segítségére sietett.

Ismét vizsgálják a CO-mérőket, a februári rendkívüli vizsgálat nyomán a szakemberek március 15-éig összeállítanak egy "pozitív listát". Tavaly a fogyasztóvédelmi hatóság kétszer is mintavételezte a szén-monoxid-érzékelőket, és a vizsgálatok során kiderült, hogy többségük nem felel meg az előírásoknak – hozta nyilvánosságra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

A lakosság nagy része tisztában van az otthoni szén-monoxid-mérgezés kockázatával, mégis kevesen tesznek valamit azért, hogy megóvják a családjukat a mérgezéstől.

Szén-monoxid-riasztó: sajnos csak a drágább megbízható Forrás: Life. hu

Január 1-től új, akár életet is menthető szolgáltatással is bővül a kéményseprők feladatköre az éves, kötelező kéményellenőrzés mellett.

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika lap a 22 legveszélyesebb és az öt legmegbízhatóbb szén-monoxid-mérőt tette közzé. Utóbbiakról korábban már a Life.hu is készített összeállítást, amit ITT olvashatsz el. A feketelista az olyan berendezések fényképét tartalmazza, amelyek az elmúlt évben megbuktak a Fogyasztóvédelem vagy a lap saját tesztjein.

A kéményseprőknek ellenőrizniük kell az égéstermék szén-monoxid-tartalmát, amely segíti a balesetek elkerülését. Új feladatuk szerint ellenőrizni és szükség szerint tisztítaniuk kell az ún. összekötő elemet, azaz a tüzelőberendezést és a kéményt összekötő füstcsövet. Gáztüzelés esetében pedig még a tüzelőberendezés és a kapcsolódó vezetékekre vonatkozó műszaki-biztonsági felülvizsgálat meglétét is. Továbbra is feladatuk marad a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlás meglététének ellenőrzése - tájékoztatott minket a FŐKERÜSZ, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft.

Forrás: Thinkstock

Az esetleges tragédiák elkerülése végett kulcsfontosságú a tüzelőberendezések karbantartásának elvégzése, a megfelelő szellőzés biztosítása, amely a nyílászárók cseréjével gyakran megszűnik, ugyanis ledunsztoljuk a lakást. Plusz egy biztonsági faktort jelent a megfelelő szén-monoxid-érzékelő felszerelése. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2014 eleji vizsgálata szerint a piacon kapható készülékek zöme - tízből kilenc - veszély esetén egyáltalán nem, vagy nem megfelelően riaszt, ezért ezek használata súlyos kockázatot jelent. Az ilyen készülékkel rendelkező fogyasztók hamis biztonságérzetben élnek.

Megbízható készüléket 10 000 forint feletti áron kaphatunk, ez üzlettől függően akár 15 000 forintig is felmehet. Az egyik legkedveltebb az amerikai Honeywell H450EN műszer, amely precízen reagál a mérgező anyag észlelésénél, nem riaszt fölöslegesen. Ez csak jelez, míg a magyar fejlesztésű Szimat-2H készülék le is kapcsolja a kazánt, ha eltérést észlel. Igaz, ennek a legborsosabb az ára (25 000 forint), de ettől kapjuk a legmegbízhatóbb szolgáltatást.

A CO riasztó telepítése

Szén-monoxid-riasztót kizárólag a nyílt égésterű, kéményes gáztüzelő berendezésekhez szükséges beszerezni. Lakáson belül oda tegyük a CO-jelzőt, ahova a vízmelegítő és a cirkó került, hazánkban ez legtöbbször a fürdőszobában van.
A lényeg, hogy a mennyezettől legalább 30-40 centivel lejjebb kerüljön.
A CO könnyebb, mint a levegő, ezért felfelé száll, míg a CO2 nehezebb a levegőnél, ezért a helyiség alsó szintjén koncentrálódik. Talajszint közelében nem szabad elhelyezni a CO-riasztót, mert a készülék így későn érzékelné a bajt, amikorra a helyiség már telítődött a mérgező gázzal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.