Különleges cékla krémleves - Készítsd el te is!

Forrás: Thinkstock -
restaurant cékla recept LifeNetwork Kővirág Étterem krémleves
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kővirág Étterem gorgonzola habos célkla krémlevese igazi színes gourmet különlegesség. Egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom. Próbáld ki!

Mi kell hozzá?

- 4 db cékla
- 1 db nagyobb vörös hagyma
- 3 e.k. tejföl
- 1,5 dl tejszín
- 2 db babérlevél
- só, bors, őrölt kömény, torma
- fél citrom leve
- 0,5 l hús alaplé
- gorgonzola hab
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg gorgonzola sajt

Forrás: Thinkstock

Hogyan kell elékészíteni?

Hámozzuk meg a céklát, majd reszeljünk le egyet. (Praktika: a cékla leve elszínezi kezünkön a bőrt, de citromlével eltávolíthatjuk.) A leszerelt cékla egy részéből egy csészébe / tálkába nyomkodjuk ki a levét. Ezzel fogjuk megszínezni az ételt.

A reszelt céklát helyezzük egy jénai tálba és gondosan lapogassuk az aljára. Ezt annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Fedjük le a jénait és tegyük be 100 fokon 15 percre a sütőbe.

Kockázzunk fel két fej céklát 1 db vörös hagymával.

Tegyünk fel a gázra fele-fele arányban vajat és oliva olajat, majd miután elolvadtak, hozzáadjuk a hagymát. A felszeletelt fokhagymát rádobjuk, így már nem fog megégni. Ezek után a felkockázott céklát is beletesszük a fazékba. Megsózzuk és babérlevéllel is ízesítjük. A céklát addig főzzük, míg meg nem puhul.

A sütőből vegyük ki negyed óra elteltével a jénait és a megmaradt utolsó fej céklát reszeljük rá. Egy kevés vízzel ezt a réteget is felöntjük, majd egy percig pihentetjük. Vegyük le a gázról a céklát. Az alaplevet a reszelt céklából nyerjük ki, így egy szűrőn keresztül a fazék tartalmához öntjük. A felhigított cékla kockákat visszatesszük a tűzre és tovább főzzük, borssal és egy csipet köménnyel fűszerezzük.

Verjük fel a habtejszínt, majd morzsoljuk bele a gorgonzola sajtot, végül úgy keverjük össze egy kanállal, hogy ne törjük össze a habot.

A tűzről levesszük a céklát, távolítsuk el a babérleveleket, és turmixoljuk össze. Keverjük össze a tejszínt és a tejfölt, majd erre egy merőkanálnyit merünk a pépesített céklából és keverjük össze. Erre azért van szükség, mert ha közvetlen beleöntenénk a tejszínt és a tejfölt a céklalé egészébe, akkor a levesünk becsomósodna. Ezután folyamatos keverés mellett adagoljuk a leturmixolt céklához. Hozzáteszünk egy evőkanál tormát, majd egy fél citromot belefacsarunk.

Végül a csészébe / edénybe felfogott céklalevet hozzáadjuk, ettől élénkebb színt kap a leves. Tálalásnál a gorgonzolás tejszínből egy evőkanálnyit teszünk a krémleves közepére.

A Restaurant - Magyarország legjobb éttermeinek íze-java teljes adásait keresd a LifeNetwork tévén, még több receptért kattints a LifeNetwork.hu oldalára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.