Íme, a horkolás ellenszere – soha nem gondolnád, hogyan vethetsz véget neki

horkolás család alvás harisnya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A visszeres megbetegedésnél, illetve hosszabb repülőutak során használt kompressziós harisnya megakadályozza az ödéma kialakulását a lábszárban. A gravitáció miatt éjszaka hasonló folyadékfelgyülemlés következik be a nyakban, ami horkolással járó alvási apnoéhoz vezethet, így a harisnya ez ellen is hatékony. 

A vérrögképződést megakadályozó zokni tehát segíthet örökre elbúcsúzni a horkolástól – állítják a kutatók. Az alvás közbeni hangeffektus hátterében ugyanis nyaki zsírpárnák megléte és folyadékfelgyülemlés húzódik meg, aminek a következtében a nyakizmok „összeesnek”, akár több mint tíz másodperces légzésszünetet eredményezve. A lágyszöveteket megrezegtető levegő kiáramlásakor jön létre a horkolás.

Forrás: Thinkstock

Amint az agy regisztrálja a légzés abbamaradását, jelzést küld a légúti izmoknak, hogy ismét húzódjanak össze. Ettől aztán a légutak megnyílnak, a beteg pedig felriad. Ez akár tízpercenként, vagy annál gyakrabban is bekövetkezhet. A felriadásra csak kevesen emlékeznek, mert másodperceken belül visszaalszanak – noha a természetes alvásciklus folytonos megszakadásának révén utána egész nap fáradtak.

Az obstruktív alvási apnoé kezelés hiányában növeli a magas vérnyomás és a szívroham kialakulásának kockázatát. A kezelési lehetőségek között jelenleg alvómaszk vagy légzőpumpa alkalmazása szerepel, a Torontói Egyetem munkatársai azonban 50 érintett férfi bevonásával megállapították, hogy aki kompressziós harisnyával a lábán aludt, óránként átlagosan több mint 30 helyett csak 15-ször riadt fel – olvasható a Sleep Medicine című szakfolyóiratban.

Big Brother az ágybanhttp://www.life.hu/csalad/20140121-big-brother-az-agyban.htmlAzt, hogy mennyire fontos a nyugodt, pihentető, kiegyensúlyozott alvás, ma már mindenki tudja, sőt, a saját bőrén tapasztalja nap mint nap. Éppen ezért egy egyre komolyabb iparág van kialakulóban, ami az alvásminőség javítását célozza meg. Ma már nem csupán a különféle emlékező szivacspárnák és matracok világa vesz körbe bennünket, de egyre több elektronikai eszköz áll rendelkezésünkre, hogy az alvás és ébredés minden pillanata tökéletes legyen.Család--Hatan egy ágyban? Hogyan lehet?http://www.life.hu/csalad/20140107-hogy-szexelnek-a-szulok-ha-egy-agyban-alszanak-a-gyerekekkel.html"Másodjára hármasikreim születtek. Ebből kifolyólag négy egykorú gyereket van szerencsém nevelni. Manapság a csapból is a kötődő nevelés folyik. Az ember akkor is találkozik vele, ha nem akar. Az elveikkel történetesen semmi bajom, de mivel a 8 alapelvüknek a felét távolról sem sikerül teljesítenem, gondoltam, leírom, hogy néz ki a kötődő nevelés a gyakorlatban. Egy ikres nagycsaládban" – írja a Bezzeganya blog szerzője.CsaládKígyók között, Barbie-ágybanhttp://www.life.hu/csalad/20131221-kigyok-kozott-barbie-agyban-gyerekek-es-kulonos-fekhelyeik.htmlA Kenyában született és Angliában nevelkedett James Mollison fotográfus kisgyerekeket fényképez, és kamerájának segítségével megmutatja azt is, hogy ezek a gyerekek hol hajtják álomra a fejüket nap mint nap. Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.