Pályakezdő vagy? Így találhatsz jó munkát gyorsan

Forrás: Thinkstock -
juttatás támogatás iskola pályakezdő állásinterjú bér munka főiskola egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A munkaerőpiac egyik ijesztő vonása a pályakezdők elhelyezkedésének növekvő nehézségei. Az első állás megtalálása majdnem minden kezdő számára lényegesen meghosszabbodott, kitolódott. 

A fiatalok döntő többsége csak az iskola elvégzése után kezd ismerkedni a munkaerőpiaccal, keresi a kapcsolatot potenciális munkaadóival. Ekkor még sokan nincsenek tisztában saját erényeikkel, érdeklődési köreikkel, és jellemzően nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, képességekkel, amelyek meggyorsíthatnák elhelyezkedésüket, munkahelyi beilleszkedésüket.

Forrás: Thinkstock

A 22-es csapdája

A pályakezdők közül sokan panaszkodnak arról, hogy a legtöbb és vágyott állásokhoz a szakmai tapasztalat általában alapfeltétel. Egy pályakezdő azonban legfeljebb gyakornokként tud szert tenni szakmai tapasztalatra, amiért a cégek többsége egyáltalán nem vagy csak igen keveset fizet. sokan olyan munkahelyre adják be a jelentkezésüket, amelyhez iskolai végzettségük alapján túlképzettek, és esetleg szakmai érdeklődésüket illetően másfelé kacsingatnának szívesen. A lényeg: a havi fix bevétel.

A gyakornoki programok előnyei

Igaz, hogy egy cég gyakornoki programjában való részvétel csupán a szakmai fejlődés terén nyújt előrelépést és kevésbé anyagi téren, ám hosszú távon kifizetődő lehet néhány hónapot eltölteni egy nagyvállalati környezetben. Az itt töltött hónapok ugyanis szakmai tapasztalatnak számítanak és ezzel a tapasztalattal magunk mögött könnyebben kaphatunk munkát pályakezdőként. Sőt, sok esetben – ha megfelelő szorgalommal, kitartással, alázattal állunk a munkához - az adott cégnél lehetőséget biztosítanak az elhelyezkedésre.

Milyen egy jó pályakezdő?

Stabil egyéniség és megfelelő értékrenddel bír. Ez mindennél fontosabb, hiszen gondoljunk csak bele, amíg a szakmai tudást lehet fejleszteni, addig az emberi tulajdonságainkat, beivódott attitűdjeinket nem igazán. Éppen ezért ha valakivel megvan a közös hang, sokkal könnyebb integrálni a csapatba is. Tud csapatban dolgozni. Proaktív és magas szintű kommunikációs készséggel rendelkezik.

Forrás: Thinkstock

Így segítenek a munkaügyi központok

Pályakezdő álláskereső az a személy lehet, aki a 25. életévét – felsőfokú végzettségű személy esetén 30. életévét – nem töltötte be, a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, az illetékes kirendeltség által nyilvántartott álláskereső. További feltétel, hogy álláskeresési ellátásra a tanulmányainak befejezését követően nem szerzett jogosultságot. A munkaügyi szervezet által adható támogatások és szolgáltatások igénybevételének feltétele, hogy a pályakezdő a munkaügyi szervezet nyilvántartásában szerepeljen.

A regisztrált pályakezdők elhelyezkedésének elősegítéséhez az alábbi támogatások adhatók, melyek az illetékes kirendeltségen igényelhetők:

Vállalkozóvá válás támogatása, abban az esetben, ha valaki önmaga foglalkoztatását – munkaviszonyon kívüli tevékenységgel - egyéni vállalkozás keretében, vagy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjaként, vagy őstermelőként oldja meg.

6 havi minimálbér folyósításának igénybevétele esetén elég, ha a munkaügyi szervezet nyilvántartásában szerepel az ügyfél

Első munkahely garancia programban való részvétel, amely az első munkahely megszerzésének elősegítését, valamint a szükséges munkatapasztalat megszerzését biztosítja.

Lakhatási támogatás annak érdekében, hogy az álláskeresők munkaerő-piaci helyzetük javítása érdekében olyan munkalehetőséget is el tudjanak fogadni, amikor a munkavégzés helye az állandó lakóhelyüktől távol esik.

A pályakezdők elhelyezkedését is elősegítő, szolgáltatásokat és támogatásokat komplexen nyújtó, uniós finanszírozású TÁMOP 1.1.2 és TÁMOP 1.1.4 munkaerő-piaci programokban való részvétel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.