Mark Wahlberg Kelly Osbourne Miley Cyrus Charlie Sheen színésznő Tom Hanks Francis Ford Coppola Kate Hudson Michael Jackson Goldie Hawn színész Ashlee Simpson Sofia Coppola kim kardashian Jessica Simpson család Ozzy Osbourne Angelina Jolie Kiefer Sutherland Will Smith Janet Jackson Kurt Russell Jon Voight tehetség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Állítólag a legtöbb famíliában van legalább egy tehetséges ember. Vannak azonban olyan családok, ahol a tálentum lépten-nyomon felbukkan. Íme, 13 olyan celebcsalád, ahol bebizonyosodott: a tehetség családi örökség.

Mi is az a tehetség?

Tehetségen azt a velünk született adottságokra épülő, majd gyakorlás, céltudatos fejlesztés által kibontakoztatott képességet értjük, amely az emberi tevékenység egy bizonyos vagy több területén az átlagosat messze túlhaladó teljesítményeket tud létrehozni.

A Smith család

Will Smith kétségtelenül nagy név Hollywoodban és ez a feleségéről, Jada Pinkettről is elmondható. Lányuk, Willow nagy sikereket ért el a Whip my hair című számával, így elég fiatalon vált popsztárrá. Fiukat, Jadent pedig A karate kölyök című film tette igazán híressé.

Jaden Smith, Willow Smith, Will Smith, Jada Pinkett Smith és Trey Smith Forrás: Northfoto

A Voight család

Jon Voight és lánya, Angelina Jolie mindketten nagy sikereket értek el, amit Oscar-díjjal is jutalmaztak. A pletykák szerint kapcsolatuk mindig is feszült volt, de úgy tűnik, mára talán már megbékéltek.

John Voight és Angelina Jolie Forrás: Northfoto

A tehetséget gondozni kell?!

Hosszú időn keresztül az a nézet volt domináns, hogy „a tehetség utat tör magának”, csak hagyni kell kibontakozni... Ezt ma már minden kutató, hozzáértő gyakorlati szakember téveszmének tartja, s csak arra jó, hogy letegyük a saját vállunkról a felelősséget, s áthárítsuk a „tehetségígéretekre”, megengedve azt a következtetést is: „ha nem tört utat magának, minden bizonnyal nem is volt eléggé tehetséges a diák”. Ma már világszerte egyértelműen megfogalmazódik az a követelmény, amit Czeizel professzor már évekkel ezelőtt meghirdetett: „A tehetséget keresni kell”! Sokan az iskolai tehetséggondozó munka legkritikusabb pontjának tartják ezt a területet. Nem véletlenül, hiszen ha nem találjuk meg az igazi tehetségeket, a leggondosabban összeállított program sem lehet hatékony. Másrészt azért is kritikus elem ez, mert ugyanakkor nagyon nehéz korrekt módon azonosítani a tehetséget. - írja Balogh László, a Mindennapi Pszichológia szerzője.

A Coppola család

Francis Ford Coppolának olyan elképesztő filmekért lehetünk hálásak, mint A Keresztapa-trilógia és az Apokalipszis most című remekművek. Lánya, Sofia az Elveszett jelentés című film rendezéséért Oscar-díjat kapott. Nem is beszélve arról, hogy Francis unokaöccse, Nicholas Cage szintén az egyik legismertebb színész a világon.

Nicholas Cage, Francis Ford Coppola és Sofia Coppola Forrás: AFP

A Jackson család

Először is essen szó a Jackson Five együttesről, amiről sokan hallottunk már. A csapatból kilépve Michael Jackson az egyik legnagyobb sztárrá vált, de testvére, Janet szintén fényes zenei karriert tudhat magának.

Janet és Michael Jackson Forrás: AFP

Mire figyeljen oda a szülő?

Annak érdekében, hogy a tehetséges gyermekből tehetséges, alkotó felnőtt váljék, a szülői elvárásokat érdemes optimális mederben tartanunk. Hiszen az se jó, ha túl kevés, és az sem, ha túl sok a követelmény, elvárás a gyermekkel szemben. Ilyen esetekben is érdemes fejben tartani, hogy a gyermek tudjon gyermek maradni. Hiszen a gyermekkorából származó élmények erőforrásként szolgálhatnak későbbi élete során. A szülők feladata, hogy gyermekük számára lehetőségeket mutassanak, felkeltsék az érdeklődésüket, hogy majd egy adott területen a felnőtté váló ember ki tudjon teljesedni és megvalósítsa önmagát.

A Cyrus család

Az Achy Breaky Heart énekese, Billy Ray Cyrus 12 kiadott country-albummal büszkélkedhet és többmillió példányban eladott saját slágergyűjteménnyel. Lánya, Miley Hannah Montanaként vált igazán ismertté, majd egyre csak növekvő zenei karrierjéről. Mostanában Arnold Schwarzenegger fiával való viszonya miatt került többször is a kamerák kereszttüzébe.

Billy Ray Cyrus és Miley Cyrus Forrás: AFP

A Wahlberg család

Donnie Wahlberg egy ismert fiúcsapat, a New Kids on the Block tagjaként vált ismertté. Ebben az időben bátyja, Mark a nem túl népszerű színészek táborát erősítette, bár napjainkra ez megfordult: Mark filmsztárrá vált, míg Donnie-nak csak kisebb színészi szerepekkel kell beérnie.

Mark és Donnie Wahlberg Forrás: AFP/Noel Vasquez

Milyen a tehetséges gyerek belső világa?

A tehetséges gyermekek sérülékenyebbek, mint a társaik. Az ingerekkel szemben nyitottak; bizarr, szokatlan viselkedésük van; szociális viselkedésük, ítéleteik függetlenek; határozott énképük, erős identitásérzésük népszerűtlenné teheti őket.

A Simpson család

Ashlee és testvére, Jessica is színészi vagy zenei karriert szeretett volna befutni. Apjuk, Joe pedig minden követ megmozgatott azért, hogy ez az álom valóra váljon, több-kevesebb sikerrel el is érték mindezt.

Ashlee Simpson és Jessica Simpson Forrás: AFP

A tehetség jelei

A tehetséges gyerek korán kezd beszélni, nagy a szókincse.
Sokat kérdez, gyorsabban tanul, mint a többiek.
Nagyon pontos a memóriája.
Borzasztóan kíváncsi, nagyon hosszan tud egy számára érdekes témára koncentrálni.
Széles körű általános műveltséggel rendelkezik, érdeklődik a világ iránt.
Élvezi a problémamegoldást, gyakran kihagyja a közbülső lépéseket, és eredeti kapcsolatokat hoz létre.
Szokatlan és élénk a fantáziája.
Korán megtanul olvasni.
Erős érzelmeket és véleményeket fejez ki.
Furcsa humorérzéke van.
Magasra teszi a mércét, törekszik a tökéletességre.
Elveszíti az érdeklődését, amikor valamit többször kell végeznie.

A Hanks család

Nincs olyan ember, aki ne hallott volna a két Oscar-díjjal is büszkélkedő Tom Hanksről, a világ egyik leghíresebb színészéről. Fia, Colin szintén színészi babérokra tört, szerepelt például a Narancsvidék című filmben és Az elit alakulat című sorozatban.

Tom Hanks és Colin Hanks Forrás: AFP

Az Osbourne család

Ozzy Osbourne a Black Sabbath zenekar legendás énekese, családtagjai pedig inkább az MTV-n futó valóságshow-ból lett híres. Felesége, Sharon saját beszélgetős műsorral büszkélkedhet, míg lánya, Kelly rövid zenei pályafutása után inkább a divatvilágban találta meg a helyét.

Kelly Osbourne, Sharon Osbourne, Ozzy Osbourne és Jack Osbourne Forrás: AFP

Majsai László pszichopedagógus szerint

A tehetséges gyermekek gyakran nehezebben kezelhetők kortársaiknál, ha azonban figyelsz a jelekre, az egyszerű magatartászavart könnyen megkülönböztetheted a kiemelkedő képességekkel rendelkező csemete problémáitól.

A Sutherland család

Kiefer Sutherland legjelentősebb munkája a 24 című televíziós dráma. Édesapja, Donald karrierje közel 50 évet ível át, több filmműfajt is érintve, mint a drámát és a vígjátékot.

Donald Sutherland és Kiefer Sutherland Forrás: AFP

A Sheen család

Martin Sheen karrierje több filmszerepet és sorozatban való szereplést is felölel. Az elnök emberei című sorozatban nyújtott alakításáért számos díjjal jutalmazták. Fiát, Charlie-t már a legjobban fizetett televíziós színésznek is megválasztották, másik fia, Emilio Estevez pedig olyan filmekben játszott, mint a Nulladik óra és a Szent Elmo tüze.

Charlie Sheen, Martin Sheen és Emilio Estevez Forrás: AFP

A Hawn/Russel család

A sikeres színésznő, Kate Hudson Goldie Hawn második házasságából született gyermeke. Goldie Hawn Oscar-díjas színésznő már több mint 30 éve alkot egy párt Kurt Russell-lel, akinek híres filmjei közé tartozik a Szabadulás New Yorkból és a Grindhouse: Halálbiztos című alkotások.

Kate Hudson és Goldie Hawn Forrás: AFP
A leghíresebb Oscar-győztes családokhttp://www.life.hu/csalad/20150212-a-leghiresebb-oscar-gyoztes-csaladok-a-tortenelembe.htmlÍme, négy, Oscar-díjjal is elismert híres család mutatunk be, melyek közül kettő is három generációra visszamenőleg büszkélkedhet a becses díjjal. CsaládFélelem az apokalipszistől, feldolgozatlan gyógyíthatatlan betegség - Öngyilkos családok a XXI. századbanhttp://www.life.hu/csalad/20150129-felelem-az-apokalipszistol-feldolgozatlan-gyogyithatatlan-betegseg-ongyilkos-csaladok-a-xxi.htmlAz öngyilkosságnak számos módja van, de mindközül talán az a legszörnyűbb, amikor a szülők először a magatehetetlen kisgyerekekkel végeznek és csak azután magukkal. Az pedig ép ésszel szinte már felfoghatatlan, amikor a családi kupaktanács közösen, felelősségük teljes tudatában dönt úgy, hogy a család minden tagja véget vet az életének.CsaládThinkstock14 éve indultak útnak, eközben négy gyermekük született - a 21. század leghíresebb utazó családjahttp://www.life.hu/csalad/20141119-a-vilag-leghiresebb-utazo-csaladja-a-xi-szazadban.htmlHerman és felesége, Candelaria 14 éve megállás nélkül járják a világot, mindeközben négy gyermekük született, mindegyikük más-más országban. És egyelőre nem tervezik, hogy hazamennek…Család--Ahol az egész család kikapcsolódik – A top 7 gyerekbarát wellness-szálloda itthonhttp://www.life.hu/csalad/20140929-gyerekbarat-wellness-szallodak-ahol-a-felnottek-es-a-gyerekek-is-jol-erzik-magukat.htmlNincs is jobb dolog egy őszi, hűvös hétvégén, mint egy pihentető wellness-szállodában lazítani. A jó hír az, hogy akkor sem kell lemondanod erről az élményről, ha gyerekek hada vesz körül. Mutatunk néhány olyan szuper helyet, ahol a különböző programoknak hála a gyerekek is jól érezik magukat és a szülők is pihenhetnek.CsaládOrigoCsalád vs. karrier – nem kell választanod közöttük!http://www.life.hu/csalad/20141003-csalad-vagy-a-karrier-nem-kell-valasztani-a-ketto-kozott.htmlEgy fiatal nő számára fontos, hogy karriert építsen, de az is, hogy családot alapítson. A jó hír az, hogy nem feltétlenül kell lemondani az egyikről annak érdekében, hogy a másik tökéletesen működjön. Csak okosan kell csinálni!CsaládOrigoIlyen, amikor az AIDS családi örökséghttp://www.life.hu/csalad/20140911-egy-hondurasi-kisfiut-ot-evesen-megeroszakoltak-aminek-kapcsan-elkapta-a-hiv-virusfertozest.htmlA HIV fertőzés adott esetben senkit sem kímél, de sokkal magasabb arányban fertőződnek meg a droghasználatban közös tűket használók, a homoszexuális férfiak, a szexiparban tevékenykedők. A 12 éves, Hondurasban élő Escarlet Rubit például édesanyja HIV pozitív szeretője erőszakolta meg akkor, amikor a fiú még csak ötéves volt.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.