Főzőiskola Srí Lankán – készítsd el te is a legfinomabb fogásokat, otthon!

Fotó: Kovács Eszter -
főzés Srí Lanka étel curry főzőiskola
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok közé az utazók közé tartozom, akik nemcsak a remek tengerparti pihenés és a kulturális látnivalók metszéspontja alapján határozzák meg a következő úti céljukat, hanem bizony a gasztronómiára is figyelnek.

Olaszország pizza nélkül, Japán sushi nélkül, az Államok hamburger nélkül nem is lenne ugyanaz, így Srí Lanka és a rice and curry is elválaszthatatlanok lettek egymástól. Nyilván nem egy fogás írja körbe tökéletesen az adott ország étkezési szokásait, így meg kell említenünk például a teát, a pol sambolt, a kottut és a kiribathot is - aki nem ismerné ezeket a neveket, nyugodtan keressen rájuk, a következő kattintás pedig valószínűleg egy repülőjegy-vásárlás lesz Srí Lankára.

Ha kíváncsi vagy, milyen egy varázslatos teaültetvény Srí Lankán, olvasd el korábbi cikkünket, ITT.
Katz Dávid, a cikk írója és Karunka, a főzőiskola tanára Forrás: Kovács Eszter

Itthon, még az indulás előtt, szorgalmasan kigyűjtöttünk minden “kötelező” ételt, így próbáltunk minden nap változatosan étkezni, hogy minél szélesebb képet kapjunk erről a nagyszerű országról. Természetesen voltak hullámvölgyek, óriási baklövések, de összességében mindig jól laktunk. Az utazás utolsó napjára időzítettünk egy csodás programot, amit még itthon találtunk az interneten böngészve: Karunka főzőiskoláját.

Mindenki, kivétel nélkül, ódákat zengett az oktatásról és az együtt elkészített ételekről. Nem is volt kérdés, mi is foglaltunk egy időpontot. Nem is mi lettünk volna, ha nem késsük le az indulás időpontját, hiszen a másik kötelező program, a szörfoktatás kicsit elhúzódott. A csoport nem várt meg minket, nélkülünk mentek a piacra bevásárolni. Annyira nem bánkódtunk, mivel Kandyben már volt szerencsénk egy igazi piachoz, így a szemközti bódéban vártuk vissza a csoportot, és egy egg hoppersszel vigasztalódtunk.

Karunka konyhája a lakása teraszán volt, kellemes árnyékban lengedezett a szellő, mi pedig ismerkedni kezdtünk. A csoport összetétele igazán változatos volt: amerikai házaspártól az angol nászutasokon keresztül egy ausztrál pár is velünk tartott, akik már a bemutatkozásnál leszögezték, hogy otthon vizslájuk van.

Fotó: Kovács Eszter

A Srí Lanka-i étkezést az ízek és a színek jellemzik leginkább. Végeláthatatlan a fűszerek száma, így nem is fukarkodnak a használatukkal. Karunka gyorsan elsorolta, hogy mit is fogunk főzni: halcurry (csípősen és kókuszkrémesen), dhal curry (vöröslencse), burgonyacurry, ananászcurry, okracurry és az elmaradhatatlan rizs.

Mindenki kapott munkát, a kókuszdió feltörésétől és reszelésétől kezdve (itt a barna, szőröset használtuk) az egyszerűbb fokhagymapucoláson át a fűszeradagolásig. Az első feladat a kókuszkrém és a kókusztej elkészítése volt, amely minden fogás alapeleme volt. Végtelenül egyszerű mindkettő készítése, de a kókuszdió belsejének kireszelése itthon nem lehet egyszerű feladat. Ha valakinek van egy jó tippje, ne tartsa magában!

Annyi pohár vizet öntünk a kireszelt kókuszbelsőre, ahányat használunk. Összeöntjük és azonnal, erősen kinyomkodjuk a fehér levet és egy másik tálba tesszük át a kókuszreszeléket. Így el is készült a kókuszkrém, amelyet egy szitán való átszűréssel tökéletesíthettünk. A kókusztej pedig ennek a maradéknak ismét egy pohár víz felöntésével kezdődik, majd újra gyúrni kezdünk. Az így elkészült, második felöntéssel kapott kókusztejet félretesszük és a kókuszreszeléktől megszabadulunk. Ezt én elsápadva figyeltem, hiszen én eddig itthon ezt a kókuszreszeléket használtam, ott meg kiöntik a szemétbe? Mi lesz velem ezután?!

Gyorsan összeszedtem magam, hiszen már a zöldségek aprításánál, szeletelésénél tartottak a többiek. Minden étel receptjét szorgosan lejegyzetelte mindenki, de én három olyat választottam ki, ami bárki számára könnyen elkészíthető márciusban is, csak egy kis kreativitás és utánajárás szükségeltetik hozzá. A receptek 4 főre vonatkoznak.

DHAL CURRY - lencse

Főzés: 15 perc; előkészület: 5 perc (2 óra áztatás)

Hozzávalók: 0,5 kg lencse (lehetőleg vörös), 6 db fokhagymagerezd, 1 db lilahagyma, 20 db currylevél, 1,5 ek chilipor, 0,5 ek garam masala, 1 ek só, 3 bögre kókusztej, 1 bögre kókuszkrém

Fotó: Kovács Eszter

Elkészítése: a lencsét 2 óra áztatással készítjük elő, leöntjük a vizet, átmossuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk, a többi fűszert pedig a lencsére dobjuk. A kókusztejet és -krémet ráöntjük a lencsére, gyors kavarás és mehet is az egész a tűz fölé, fedővel, 15 percre.

ANANÁSZCURRY

Főzés: 10 perc; előkészület: 10 perc

Hozzávalók: 3 db ananász, 2 db lilahagyma, 6 db fokhagymagerezd, 20 db currylevél, 1 db fahéjrúd, 2 db pandanlevél, 2 ek olaj, 1 ek currypor, 0,5 ek só, 3 ek chilipor, 0,5 ek garam masala, 1 ek bors, 1 ek kurkuma, 2 bögre kókuszkrém, 0,5 bögre kókusztej, 1 ek cukor

Fotó: Kovács Eszter

Elkészítése: az ananászt megpucoljuk, feldaraboljuk és félretesszük. Az olajat melegíteni kezdjük, közben felszeleteljük a hagymát, zúzzuk a fokhagymát és ha elég meleg az olajunk rádobjuk az ananászt és már indul is a móka. Az összes fűszert a hagymára szórjuk és jól összeforgatjuk. A feldarabolt ananászt óvatosan a serpenyőbe vagy fazékba tesszük és az egészet leöntjük a kókusztejjel és -krémmel. 10 perc elteltével meghintjük az egészet cukorral és készen is vagyunk.

HALCURRY

Főzés: 15 perc; előkészület: 10 perc

Hozzávalók: 1 kg hal (bármilyen tengeri), 10 db fokhagymagerezd, 1 db fahéjrúd, 20 db currylevél, 2 db pandanlevél, 1 ek garam masala, 2 ek chilipor, 2 ek bors, 1 ek currypor, 1 ek sáfrány, 1 ek só, 2 ek olaj, 2 pohár víz

Fotó: Kovács Eszter

Elkészítése: A halat feldaraboljuk, a hagymát aprítjuk, a fokhagymát zúzzuk, majd az összes hozzávalót egybeöntjük egy nagy lábosba, összekeverjük és 15 percig főzzük fedő alatt. Rizst főzünk és az elkészült curry-fogásokat frissen tálaljuk.

Tisztában vagyok vele, hogy nem minden fűszer szerezhető be a sarki boltban, de a pandanlevél és a friss currylevél elhagyható, de néhány delikáteszben ezeket is megtaláljuk. Nem hittem a szememnek, mikor hitetlenkedve bementem egy egyikbe, mindent megtaláltam, pofátlanul alacsony áron.

Mi még elkészítettük a többi fogást, jókat nevettünk és két óra elteltével jól megérdemelten el is pusztítottunk mindent. Meleg szívvel gondolunk vissza a Karunkánál eltöltött néhány órára és minden barátot és családtagot megvendégelünk hamarosan, csak találjunk szép ananászt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.