Már a nyelved is lóg? Versenyfutás a gyerekkel - te elrakod, ő szétszórja

Forrás: Thinkstock -
takarítás család pszichológia nevelés rendrakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha felkaptad a fejed a cikk címére, akkor tuti, hogy te is megélted már a teljes reménytelenséget. Amikor hónapokig szalad a lakás, a gyerek örökké maszatos, és a rendetlenség szinte újratermeli magát. Illetve van azért ludas a dologban: a saját csemetéd, aki káoszt hozott a mindennapjaidba.

Jó, lehet, hogy túlzás a káosz kifejezés (bár elég sokan élik meg így egy száguldó kétéves lakásrombolását), tény, hogy sok energiát emészt fel, ha katalógus-otthonra törekszel akkor és ott, ahol életed tüneményes lakója éppen felfedezi a világot.

Forrás: Thinkstock

Szűrőlapát-korona, tenyérnyom a tapétán - csak játszik a gyerek

Egy kétéves gyerek kíváncsisága egy atombomba hatékonyságával vetekszik, és ennek lehetsz te (és a párod is) "áldozata" - ha ezt így fogod fel. De mielőtt elkönyvelnéd magadban, hogy végérvényesen elveszítetted a versenyt a lurkóval szemben, rossz anya és rossz háziasszony vagy, tisztázzuk gyorsan: a rendetlen lakás azért nem tartozik az élet nagy válságai közé. Krízisállapotként élheted ugyan meg, hogy térdig jársz a kirángatott zoknik és bugyik között, hogy a gyerek minden elérhető konyhai eszközt megszerez, és néha szűrőlapáttal a fején, lekváros tenyérrel császkál a szobában. Dühíthet a kiöntött liszt, gyümölcslé és guruló csokigolyó a konyhában, és hogy egyetlen szobanövény sincs biztonságban a folyosón. Magyarázkodhatsz a párodnak, hogy te igenis "eldugtad" a távirányítót a gyerek elöl, és tényleg nem tudod, hogy a csodában szerezte meg és szedte darabokra. Szóval kiakadhatsz azon, hogy folyton alulmaradsz a nem kívánt megmérettetésben, de szemlélheted másként is a kérdést.

Ahelyett, hogy a hajad tépnéd kétéségbeesetten, kiabálnál a gyerekkel, járókába zárnád vagy fásultan és rosszkedvűen pakolnád el újra meg újra a szétdobált tárgyakat, ráébredhetsz arra is, hogy a mozgékony, a legtitkosabb fiókot is kirángató, firkálás-fan gyerek mennyire ügyes, kitartó és álhatatos kis emberke, aki még csak nem is kalandor, egyszerűen így akarja megszerezni a lehető legtöbb információt környezetéről.

Hiába beszélsz neki?

Jusson eszedbe Szabó Lőrinc zseniális gyerekverse, a Lóci óriás lesz. Ahol a költő apuka tomboló gyerekével vív csatát, majd ahogy szidás közben lehajol a gyerek mellé, váratlanul egy másik "szemszögből" látja meg a világot. A gyerek magasságából, a gyerek szemével.

Csoda a világ - és tele van félelmetes titkokkal

Mert a kisgyereket izgatják az illatok, formák, színek és ízek. Imádja a mozgást. Csodának látja a világot és ezt a csodát birtokolni akarja, de kicsit fél is a nagyok világától, és ez feszültséget is okozhat benne. Ha ezt felméred és belátod, akkor torpedómunkáját kevésbé érzed majd rombolónak, és nem akarod feltétlenül aktuális élethelyzetedben megmutatni, hogy te igenis uralod a helyzetet, hogy te igenis tiszta és pedáns otthont tudsz teremteni a családnak.

Forrás: Thinkstock

Persze akadhatnak nehezíthető tényezők, kísérhetik laza, szeretettel teli, elfogadó anyai magatartásodat rosszalló pillantások. Neheztelhetnek a nagymamák, vagy tehetnek bántó megjegyzéseket rokonok (akik persze tök ügyesek voltak, és simán lepipáltak téged, bár ez húsz éve történt és szemernyi bizonyíték sincs rá...), ennek ellenére az a jó, ha nem engeded, hogy mások döntsék el helyetted, mit kell tenned.

Te dönts - te nevelsz, te takarítasz

A gyerekneveléssel kapcsolatos preferenciákat te határozod meg, és nyugodtan hagyd figyelmen kívül azokat a megjegyzéseket, amelyek megpróbálnak rossz színben feltüntetni téged, a gyereked viselkedését vagy otthonod állapotát. A legtöbbször valódi rálátása soha nincs egy külső embernek (még akkor sem, ha időnként belátnak az életedbe), nem tudják mennyi energiával rendelkezel, milyen módszereket alkalmazol, és azt se, hogy miért engeded el a problémát - amit remélhetőleg egy idő után te már nem problémaként érzékelsz. Amennyiben sebeznek a pillantások, beszólások, ne nyiss vitát, de mondd el, nyitott vagy arra, hogy külső segítséget igénybe végy. Takarítónőre azonban nem telik, de ha bárki segíteni szeretne, te nem akadályozod meg.

Pakold el, rejtsd mélyre, rakd magasra

Akad azonban néhány nagyon fontos alapszabály, hogy "szabadjára engedett" picúrod biztonságban legyen.

- Pakold el (magasra vagy zárható szekrénybe) mindent, ami SZER - vegyszer, mosószer, gyógyszer, illatszer. Amit ártatlannak ítélnél elsőre (parfüm, testápoló, ablaktisztító), azokat is rejtsd el. Nem minden vegyszer halálos, de kinek hiányzik egy rémülettel eltöltött óra az ambulancián.

- Kés, villa, olló - mondani se kell, minden, ami szúr, vág, éles vagy hegyes, nem kerülhet a gyerek kezébe.

- Pakolj el minden olyan tárgyat, amit begyömöszölhet a szájába - előzd meg a fulladásos tragédiát. (Ide tartozik a fémpénz, a gyöngyök is - vagyis a gyöngysorod is, ha van. A nájlontasakok, táskák is tiltólistán vannak.)

- Kerüljön biztonsági zár azokra a fiókokra, szekrényekre, amik veszélyes tárgyakat tartalmaznak.

- Kerüld el a lépcsőzetes bútorelhelyezést. Így is megpróbál majd felmászni magasra (vágyott tárgyat lát), de legalább ne segíts neki.

- Helyezz el biztonsági rácsokat a lakásban. Ne guruljon le a lépcsőn, esetleg ne tudjon a tűzhely közelébe jutni.

Forrás: Thinkstock

Anyu táskája csupa titok

Egy anyuka táskája garantáltan tele van veszélyes dolgokkal: aprópénzzel, fájdalomcsillapítóval, vegyszerrel. Ügyelj, hogy ne kerüljön a kicsi kezébe, mert nemcsak a rendetlenséget fokozza a kicsi, ha kiborítja, de veszélyes is lehet.

Mi maradhat gyerekkéz-magasságban?

Nem sok minden. Ez a korszak a "pakolj mindent magasra" a szülők életébe. De az se jó, ha steril, tárgymentes környezetben akarod tartani a kicsit, mert akkor nem éri elég inger. A saját játék is "kevés" és soha nem lesz olyan érdekes, mint a felnőttek tárgyai (például a sáros csizmád sarka - lelked rajta, nyalhatja-e a gyerek vagy sem).

Ami nem okoz bajt, azok a következők: edények, fedők, műanyag lábosok, műanyag poharak, szita, szűrő. Ruhaneműk - ha nincsenek rajta könnyen megszerezhető csatok, gombok. Zoknik, sapkák, könnyű, színes kendők. Ezeket nyugodtan kirángathatja, szétszórhatja, használhatja. Minél színesebbek ezek a tárgyak, annál jobbak.

Gyereknyál, porcica

Rendeltetésszerű (újra)használat elöl öblítsd el a konyhai eszközöket. Ez fontosabb lehet a rendnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.