Hajbakapva - ki nyeri a csatát? Te le tudod vágni a gyereked haját?

Forrás: Thinkstock -
higiénia hajvágás család gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hajápolás és a hajvágás sem tartozik a kicsik kedvenc időtöltése közé. Sokszor unatkoznak, néha akár félnek is a hajukkal kapcsolatos műveletektől.

Ahhoz azonban, hogy a picurkád ápolt legyen - bár kócosan is nagyon édes lehet - fontos lehet az a bizonyos hajvágás, amit a legtöbb esetben borzalmas sírás közepette lehet csak megejteni.

Forrás: Thinkstock

Nem kell azonban, hogy stresszes legyen a művelet, de az már a te döntésed, hogy a biztonságos és játékos feltételeket otthon teremted meg, vagy bevállalod a gyerekfodrászatot. Sokan, főleg a gyerek első három évében, az otthoni hajvágásra esküsznek.

Ennek több formája is adott:

Vágd le, amíg alszik

Ezt csak az egészen kicsi gyerekeknél érdemes bevállalni, ha úgy látod, tényleg szükség van rá. Néha csak pár nyisszantás az egész, mert ha alszik, és megfelelő a póz, észre sem veszi a babád a mesterkedésed. Ha már nagyobb, két-három év körül van a kicsi, azért ne titokban ess neki a hajának, mert rossz néven veheti, ha felébred és meglepődve tapasztalja, hogy eltüntek fürtjei.

Pancsi közben

Fürdőkádban ülve remekül el lehet terelni a gyerekek figyelmét a hajvágásról. De ha lehet, ilyenkor ketten (az apukával) vagy a nagymama segítségével láss neki a műveletnek. Ha az apuka nyitott erre, akkor csobbanjon be a gyerek mellé, és amíg ők ketten elsüllyesztik a fürdőszoba összes tengeralattjáróját (minden flakont és gumiállatot, ami csak fellelhető a közelben), vagy létrehozzák az évszázad legnagyobb fürdőhabját, te simán lenyisszanthatod a felesleges tincseket.

Forrás: Thinkstock

Mesenézés, mesehallgatás

Tudjuk, hogy a mese valósággal hipnotizálja a gyerekeket. Ha elég időt adsz az elmélyülésre, a szinte transzban lévő kicsi garantáltan nyugton marad addig, amíg frizurát igazítasz a kusza kóc helyett.

Vállalod a fodrászatot?

Olyan három éves kor körül már megérhet a helyzet arra, hogy "komolyan" vegyétek a gyerekfrizurát. Amennyiben elég nyitott a csemetéd, és tudod, hogy az új helyzet, helyszín inkább izgalomba hozza, mint megrémíti, ha nem fél az idegenektől, és hogy ez az idegen hozzá érjen, akkor hajrá. Remélhetőleg folytonos duruzsolással, és egy jól elhelyezett képernyővel (a a kedvenc meséjével) képesek lesztek nyugton tartani addig, amíg a szakember sztárfrizurát varázsol a nagylánynak vagy nagyfiúnak. Néha jól jöhet a terep előkészítése, elmondod hova mentek, mi történik majd ott. Máskor, vagy más gyereknél a meglepetés ereje segíthet. Például az, hogy a te hajad vágják az egyik székben, az apuka meg utánad viszi a csemetét, és a te példád nyomán - Nézd, te is olyan szép leszel, mint anya" - veszitek rá, hogy nyugton maradjon, hogy elfogadja megváltozik az ő frizurája is.

Forrás: Thinkstock

"Ragaszd vissza a hajamat!"

Három éves kor körül azonban már érdemes azt is tisztázni a gyerkőccel, hogy a változás nem lesz végleges, mert újra nő majd a haja. De ez a növekedés lassú, és másnap nem fog azonnal hosszú hajjal ébredni - ahogy hitte ezt egy ismerős bölcsis kislány is, aki szőke fürtjeitől könnyű szívvel vált meg, majd másnap ordítva követelte az anyukájától, hogy adja, ragassza vissza a copfját. Ő nagyon nehezen élte meg a valóságot, és azt hitte, a haja levágásával valami pótolhatatlan dolog veszett el a testéről. Évekig nem lehetett észérvekkel újabb hajvágásra késztetni. Érdemes tehát - a gyerek életkorának megfelelő szavakkal tisztázni, mi is történik valójában, valamint hogy a haj elvesztése nem okoz fizikai károkat a szervezetnek, és ha ügyesen kezeljük a dolgot, a lelkére se veszi a gyerek a szükséges hajvágást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.