Gyerekek és a tűz - előzd meg a baleseteket!

Forrás: Thinkstock -
betegség balesetek megelőzés család egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon a közelmúltban kettő, New Yorkban hét gyermek égett halálra. A két kisgyerek - mára már nagy valószínűséggel állítható - maga okozta a tüzet, a hét gyermek haláláért felelő lángok fellobbanását még nem tudni,ki vagy mi okozta.

A hazai, taktakenézi gyermekhalált okozó rettenetes tűzbaleset sokáig foglalkoztatta a közvéleményt. Nem csak azért, mert sokkoló még a gondolat is, hogy apró gyerekek égtek elevenen halálra, azért is, mert mindenki azonnal a felelősöket kereste. De hogyan lehet megelőzni azt, hogy egy szemfüles óvodás esetleg gyufát vagy öngyújtót szerezzen a konyhából?

Forrás: Thinkstock

Elég egyetlen, óvatlan pillanat, a szülő (vagy a felnőtt, akinek a gondjaira vannak bízva a gyerekek) ha egy percig nem figyel, már megtörténhet a baj. És aligha van olyan felnőtt, aki gyerekként legalább egyszer ne esett volna kísértésbe. Ki ne "tüzeskedett" volna a szülők határozott felvilágosítása vagy tiltása ellenére?

Mégis, annyira szívettépő, amikor a mágikus erővel fellobbanó lángok iránti kíváncsiság vagy a kísérletezés vágya ilyen rettenetes áldozatot követel.

A tűzbalesetek megelőzése azonban nem hanyagolható el, még akkor sem, ha tudjuk, a gyerek gyors, résen van, "kifigyeli" , mikor lankad a szülő figyelme és sokszor a felnőttek hanyagsága az, ami a "kezére játszik". Vagyis, ami a kezébe adja a gyufát.

Mire figyeljünk?

- Soha, de soha ne hagyjuk gyerekek számára elérhető helyen a tűzgyújtáshoz szükséges eszközöket. A konyhában ha lehet, használjunk gázgyújtót gyufa helyett. De még ekkor is figyeljünk arra, hogy a gyerek ne tudjon kísérletezni a gáztűzhely rózsájának begyújtásával.

- Ne hagyjunk elérhető helyen öngyújtót, sokszor a rég elkóbolrolt, elfeledett öngyújtó kerül elő, és szinte mindig van még annyi tölltőanyag benne, hogy fellobbanjon a láng.

- A kocsiban se hagyjunk öngyújtót, néha pontosan két percre hagyja magára a felnőtt a gyereket meg a kesztyűtartóban lapuló gyújtót. Ez pontosan elegendő ahhoz, hogy a gyerek magára gyújtsa az autót.

- Soha ne maradjon kisgyerek egyedül olyan lakásban (egyébként sem!), ahol kályhával fűtenek. Elég egy kipattanó szikra ahhoz, hogy felgyulladjon a szőnyeg. Máskor a gyerek csak segíteni akar - meg akarja rakni a kályhát és ezért kinyitja az ajtaját.

- Ne engedjük, hogy felügyelet nélkül kísérletezzen a gyerek a konyhában. Még egy tojásrántotta megsütése is okozhat halálos balesetet, ha közben a láng belekap a ruhája ujjába.

Forrás: Thinkstock

- Ha felügyelet mellett kísérletezgethet a gyerek a főzéssel (nyílt lángról van szó), akkor mondjuk el, milyen ruhában szabad csak a tűzhely mellé állni - kerülje, és kerüljük mi is a gyúlékony, műszálas, valamint a bőszabású ruhadarabokat. Ne lógjon be a tűz fölé, vagy az edény alól kicsapó láng ne tudjon belekapni a ruhaneműbe.

- Ha hosszú a haja a gyereknek, főzőcskézés előtt fogja össze copfba - nagyon sokszor a gyerek hajába kap bele a tűz.

- Semmilyen gyúlékony vegyszer (másfajta se) legyen a gyerek által elérhető helyen.

- Ne legyen elérhető, bekapcsolható a gyerek számára felizzásra képes elektromos eszköz, például vasaló, vagy villanykályha.

- Már nagyon kicsi korban informáljuk a gyereket a tűzzel kapcsolatos veszélyekről.

- Próbáljuk felkészíteni a gyerekeket arra, hogy tűz esetén milyen módon tudják a lehető leggyorsabban elhagyni a lakást, vagy milyen módon hívjanak azonnal segítséget.

- Furcsának tűnhet, de családban is lehet tűzvédelmi "gyakorlatot" tartani, ahol sorra veszik azokat a fontos dolgokat, amelyek akár meg is methetik a gyerek életét. Lehet, hogy valódi tűz esetén teljes pánikba kerül a kicsi, de lehet, hogy éppen egy játékos gyakorlatozás lesz az, ami azt egyetlen szükséges információt eszébe juttatja, ami segíti majd menekülését. Például, hogy próbáljon a lehető legmesszebb kerülni a tűz fészkétől, hasaljon a padlóra, vagy vizes ruhával próbálja védeni az arcát, szemét és a légzőszerveket. Hogy csak akkor nyisson ablakot, ha azon biztosan menekülni tud, különben a beáramló oxigén csak még nagyobb tüzet okoz, "belobbanthatja" a lángokat.

Forrás: Thinkstock

- A gyerek életkorától és felkészültségétől függhet az, hogy megpróbálja eloltani vagy sem a lángokat, de alapeset, hogy az élete a legfontosabb, a menekülésre koncentráljon, és csak akkor és olyan esetben próbáljon oltani (egy nagyobb gyerek), ha arra valóban felkészült, és valóban kézben tudja tartani az eseményeket (például egy konyharuha gyulladt csak fel - dobja bele a mosogatóba és engedjen rá vizet). De ilyen esetben is tudnia kell, hogy mit mivel lehet csak oltani. A serpenyőben felgyulladt olajat például tilos vízzel oltani, ilyenkor a tűz elfojtása segíthet.

Dráma! Hét gyermek halt meg egy lakástűzbenhttp://www.life.hu/drlife/20150321-lakastuzben-meghalt-het-gyerek-szombatra-virradora-a-new-york-i-brooklyn-negyedben.htmlHét gyermek veszítette életét szombatra virradóra, amikor tűz ütött ki New York-i, Brooklyn negyedben lévő lakásukban.Dr. Life--Elkészült a tűzoltó robot prototípusahttp://www.origo.hu/techbazis/20150206-elkeszult-a-tuzolto-robot-prototipusa.htmlTűzoltó robotot fejlesztett az amerikai tengerészet: a jövőben elkerülhetőek lesznek a több száz emberéletet követelő tragédiák. A droidot nemcsak vízen, a későbbiekben szárazföldön is be lehetne vetni.TechbázisMi legyen a gyerek? Tűzoltó s katona!http://www.origo.hu/itthon/20150210-mi-legyen-a-gyerek-tuzolto-s-katona.htmlEgy genetikus, egy búvárfotós mérnök, egy sportszervező, egy komédiás és két közgazdász, no meg egy diplomata. Továbbtanulással foglalkozó cikksorozatunk második részében hat fiatalt mutatunk be.Itthon

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.