Nők és a tájékozódás. Valóban két külön fogalom?

Forrás: Thinkstock -
nők navigáció férfi tájékozódás vezetéstechnika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Ha egy férfi és egy nő egy időben leugrik egy felhőkarcoló tetejéről, melyik ér le előbb? A férfi. Miért? Mert a nő eltéved útközben." Ahogy ez a morbid vicc is mutatja, a nők tájékozódási képességének igen rossz híre van... Főleg a férfiak körében. Aljas rágalom vagy tudományosan bizonyított tény? Utánajártunk!

A férfi és a női agy

Kutatások bizonyították, hogy a férfiak a térképek böngészése közben az agyuk jobb féltekéjét használják, mivel az agyuk azon részén egy magasan specializált tájékozódási központ található. Ezzel szemben a gyengébbik nem a tájékozódási feladatok megoldásához mindkét agyféltekéjét használja – kisebb hatásfokkal.

Forrás: Thinkstock

Az a fránya térkép

Egy útvonal kibogarászása gyakran neked is problémát okoz? Nem meglepő. A férfiak fejben, gondolatban is képesek elforgatni egy térképet, míg a nők rendszerint abba az irányba forgatják a kezükben, amerre haladnak. Nem csoda hát, hogy sokkal több férfi lesz taxisofőr, pilóta vagy akár építészmérnök. A férfiak a tájékozódást egyetlen szempontra, például az út kanyarulataira szűkítik. A férfias tájékozódás lényege a leegyszerűsítés, míg a nők sok szempontot figyelembe vesznek: alakokat, tárgyakat, jeleket, színeket. Bár a férfiak gyorsabban tájékozódnak, a nőknek mindez lassabban, de biztosabban megy.

A mai napig előítéletek, sértő megjegyzések, olykor kifejezetten durva beszólások kísérik a női sofőrök jelenlétét az utakon. Mintha a jogosítvány megszerzése és a forgalomban való aktív jelenlét kizárólag férfiprivilégium lenne, pedig megfelelő felkészítéssel a nők egyenrangú társak az utakon. De tényleg rosszabbul vezetnek a nők? Egy korábbi cikkünkből megtudhatod!

Perifériás látásban a nők a nyerők!

Nem szabad csüggedni, van, amiben a nők a jobbak! A nők perifériás látásukkal ugyanis jobban tájékozódnak szűkebb környezetben. A nők nemcsak néznek, hanem látnak is. A gyengébbik nem könnyebben megjegyzi és észreveszi a környezetében a tárgyak helyét, míg a férfiak sokszor azt sem látják, ami kiszúrja a szemüket. „Drágám, nem tudod véletlenül, hova raktam a szemüvegem?" Ismerős kérdés?

Női vs. férfi sofőrök

Az eltérő tájékozódási képesség kétségtelenül az autóvezetésnél okozza a nőknek a legtöbb problémát. Hogy a női vagy a férfi sofőrök-e a jobbak? Nincs egyértelmű válasz. A férfiak bizonyítottan jobban tájékozódnak, a reflexeik is gyorsabbak, így általában hamarabb is érnek célba. A nők viszont biztonságosabban vezetnek, kevesebb balesetet okoznak. Ez annak is a következménye, hogy tágabb perifériás látásuknak köszönhetően olyan baleseteket is el tudnak kerülni, amelyekben a másik autó lenne a hibás. Azt viszont nem tagadhatjuk, hogy a női sofőrök bizony gyakrabban tévednek el, és a parkolás is nehezebben megy nekik – főleg, ha szűk helyre, tolatva kell beállniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.