Gyereknevelés munka mellett? Íme, 5 hasznos tipp az időbeosztáshoz

Forrás: Thinkstock -
tippek-tanácsok anya munka időbeosztás gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lelkiismeret-furdalás – ez a leggyakoribb érzés, amit a dolgozó anyák megélnek minden áldott nap. Hiszen a munka és a ház körüli teendők mellett nehéz időt szakítani arra, hogy értékes és tartalmas időt töltsünk gyermekünkkel. A helyzet azonban nem menthetetlen, íme öt tipp, amely könnyebbé teheti a munka melletti gyereknevelést, mégpedig úgy, hogy segít a hatékony időbeosztásban.

1. Tervezz előre, szabj határidőket!

Ahhoz, hogy a munka mellett minden ház körüli teendőt elvégezz, és még a gyermekedre is kellő figyelmet fordíthass, fontos, hogy jól beoszd az idődet. Tervezd meg előre a napjaidat, és szabj határidőket, hogy gyorsabban haladhass a teendőiddel. Jó, ha tudod például, pontosan melyik napodba fér bele 45 perc főzés, 10 perc a mosógép elindítására vagy 15 perc a gyerekszoba rendbe rakására. Emellett sok időt megspórolhatsz az online vásárlással és ügyintézéssel is.

Forrás: Thinkstock

2. Tegyél mindent a helyére!

Sokszor rengeteg idő megy el azzal, hogy keresünk valamit. Ennek nagyon könnyen elejét veheted, ha azonnal a helyére teszed a dolgokat. Még akkor is, ha az adott pillanatban nincs hozzá sem erőd, sem kedved. Hosszú távon azonban kifizetődik.

3. Delegáld a feladatokat!

Mérlegelj, és ne szégyellj segítséget kérni! Ha vannak olyan teendők, amelyeket más is el tud végezni helyetted, nyugodtan engedd ki őket a kezedből. Riaszd a nagyszülőket, kérj segítséget a férjedtől, fogd be az idősebb gyereket, vagy egy kevésbé elfoglalt barátnődet. Az is segít, ha egy másik anyukával felváltva mentek a gyerkőcökért a bölcsibe vagy az oviba.

4. Mondj búcsút az időrabló tevékenységeknek!

Felmennél pár percre a Facebookra, és azt veszed észre, hogy már az ötödik huszadrangú ismerősöd profilját böngészed? Napi 10 percet beszélsz telefonon anyukáddal vagy a barátnőddel arról, hogy éppen mit reggelizett, vagy hogyan viselkedett a gyerek? Hidd el, az elején nehéz lesz ezektől megszabadulni, de ha sikerül, a legjobb esetben akár 30 percet is megspórolhatsz magadnak, amit hasznosabban is eltölthetsz.

Forrás: Thinkstock

5. Teremts nyugalmas estéket!

Ez az időszak, ha lehet, legyen a pihenésé. Miután a gyerek ágyba került, már ne végezz semmilyen megerőltető munkát. Relaxálj, igyál meg egy pohár bort, beszélgess a pároddal, vedd számba a másnapi teendőket, de ami a leglényegesebb: zárd le nyugodtan a napot. Ez segít ugyanis abban, hogy energikusabban vágj neki a következő napnak.

5 + 1 Fogadd el, hogy nem vagy szupernő!

Nehéz és tiszteletreméltó feladat a gyereknevelés mellett a munkában is helytállni. Nem szabad irreális elvárásokat támasztanod magaddal szemben. Légy toleráns és elfogadó, hiszen egy-egy baki akarva-akaratlanul is be fog csúszni – a hollywoodi filmekből ismert szupernők ugyanis a valóságban nem léteznek.

Megdöbbentő! Nemet váltott az ötéves gyermek - kislányból kisfiú lett http://www.life.hu/csalad/20150424-egy-oteves-amerikai-kislany-sajat-akaratabol-valtott-nemet-es-lett-kisfiu.htmlJacob, az ötéves kisfiú annak idején Miának született, egy Massachusettsben élő család három lánya közül másodikként. A kislány meghökkentő története hároméves korában kezdődött, amikor bejelentette a családjának, hogy nemet szeretne váltani: ő valójában kisfiúnak érzi magát. Család--Hol késik a királyi bébi? Veszélyben van Katalin hercegné második babája?http://www.life.hu/csalad/20150427-katalin-hercegne-es-vilmos-herceg-masodik-gyermeke-nem-szuletett-meg-a-kiirt-idoben.htmlKatalin hercegné és Vilmos herceg második babáját eddig április 25-ére, azaz múlt szombatra várták - a legkisebb royal baby-ről viszont mind ez idáig semmi hír. Katalin hercegné túlhordja második gyermekét? Vagy az eddig hivatalosnak gondolt időpont volt téves?Család--Töltsd a hétvégét Vuk és Karak társaságában - íme, Budapest legmenőbb játszóterei!http://www.life.hu/csalad/20150424-budapest-legmodernebb-es-legmenobb-jatszotereinek-a-listaja.htmlHasználd ki a jó időt, fáraszd le a gyerkőcöt Budapest egyik jól felszerelt játszóterén! Szerencsére ma már nem kell sokat keresgélni, a főváros szinte minden pontján elég jó a felhozatal. Mutatjuk a Life.hu top 5 listáját.CsaládAz állatok csodálatos hatása - lovakkal gyógyulnak a sérült gyermekekhttp://www.life.hu/csalad/20150422-a-hazai-lovasterapias-kezelesek-agairol-es-eredmenyeirol-beszel-bozori-gabriella.htmlGyógyító és igaz barát – egy ló közelsége csodálatos hatással lehet a sérült gyermekekre. A lovaglás segítségével gyorsabb, eredményesebb gyógyulás, képességfejlődés, és rehabilitáció érhető el. A lovasterápiás kezelések széleskörű alkalmazásáról Bozori Gabriellával, a fóti Lovasterápiás Központ vezetőjével beszélgettünk.Család--Nők és a tájékozódás. Valóban két külön fogalom?http://www.life.hu/csalad/20150410-a-nok-agyanak-terbeli-tajekozodasi-keszsege-rosszabb-es-a-ferfiakenal.html„Ha egy férfi és egy nő egy időben leugrik egy felhőkarcoló tetejéről, melyik ér le előbb? A férfi. Miért? Mert a nő eltéved útközben." Ahogy ez a morbid vicc is mutatja, a nők tájékozódási képességének igen rossz híre van... Főleg a férfiak körében. Aljas rágalom vagy tudományosan bizonyított tény? Utánajártunk!CsaládThinkstockAz apa új életet kapott, az anya új életet adotthttp://www.life.hu/csalad/20150407-a-lifenetwork-jon-a-baba-hadas-krisztaval-cimu-musoranak-masodik-evadja-bernadett-szulese.htmlA Kulcsár családban két héten belül két új élet is érkezett: a férj újjászületett egy szervtranszplantációnak hála, a feleség pedig egy egészséges kisfiúnak adott életet. Történetüket a Jön a baba első évadjában láthatták.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.