Amikor a babád még csak egy ebihalra emlékeztet - Várandósságod 5. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
babavárás Libero2015 terhesség hétről hétre magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig hiszed el? Pedig bizony az 5. hétre már a legtöbb terhességi teszt is megerősít benne: a szíved alatt egy aprócska új élet vág bele az ismeretlenbe. Lássuk hát, mi történik ez idő alatt a pocakodban.

Csöpp babád az 5. héten már majdnem 2 milliméteres, testének alakja azonban még inkább egy aprócska ebihalra emlékeztet, semhogy egy kisemberre. Az ultrahangos vizsgálat során már látni lehet egy sötét foltot a méhen belül - ez a petezsák, benne pedig a magzat. A babának szépen lassan elkezdenek kialakulni a végtagocskái, ám ezek ekkor még csak apró dudoroknak látszanak.

Forrás: Thinkstock

Ezen a héten kezd fejlődésbe a baba gerince is a gerincvelővel együtt, sőt az agya, a törékeny csontocskái és a kezdetleges izmai is. Bár a szíve még nem dobog, elkezd kialakulni a teljes érrendszere, és az 5. hét végére már saját vérsejtjei is lehetnek.

A te életed is így kezdődött

Bár a szervezetedben már az első négy hétben is hatalmas változások zajlanak, mindebből te valószínűleg semmit sem érzékelsz. Ez zajlik a pocakodban a sikeres fogantatást követő hetekben.

Az orvos ekkor már pontosan meg tudja mondani, hogy a méh falán hol tapadt meg a kicsi, és ki tudja számolni a szülés várható időpontját is.

Eközben te...

Farkaséhség és émelygés - szokj hozzá! A nem túl kellemes kombó akár napi rendszerességgel is válthatja egymást. A legendás reggeli rosszullét ekkor már a nap bármelyik szakában magával ragadhat. Melleid kifejezetten érzékennyé válnak, mivel a tejtermelésért felelős mirigyek száma megsokszorozódik.
Mostantól fokozottan vigyázz magadra, hiszen felelős vagy egy másik életért is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.