A legkellemesebb időszak - Várandósságod 13. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
terhesség Libero2015 terhesség hétről hétre kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ne csodálkozz, ha ebben a periódusban igazi energiabombának érzed magad! Megszűntek végre az első három hónap fárasztó tünetei, ráadásul még a pocakod sem olyan méretes, így kényelmesen tudsz jönni-menni. 

Babácskád feje mostanra nagyjából akkora, mint egy jól megtermett őszibarack, és ahogy a szemei a fej két oldaláról az orrocskája felé közelítenek, már egyre kevésbé hasonlít egy kis földönkívülihez.

Az ultrahang-felvételeken már a fogcsírái is látszódnak, sorban álldogálnak és várakoznak, hogy néhány hónap múlva a felszínre törjenek.

Forrás: Thinkstock

A kicsi belei már szinte teljes egészében átvándoroltak a köldökzsinórból a magzatba, és a mája is megkezdi az epe, a hasnyálmirigye pedig az inzulin kiválasztását.

Ebben az időben a baba már igen jól elszórakozgat a hasadban, beszélgetni, nyelni tanul, kortyolgatja a magzatvizet, amelytől néha csuklani kezd, ez azonban csöppet sem kellemetlen a számára. Az ultrahangvizsgálatokon néha olyat is látni, hogy a kicsi a hüvelykujját a szájába veszi, és reflexesen szopizni kezdi.

Eközben te...

Méhed rohamos növekedése gyakran okoz enyhe, szúró hasi vagy lágyéktáji fájdalmat. Ez a méhet tartó szalagok nyúlása miatt van, és teljesen normális, bár nem túl kellemes jelenség.
A terhesvitaminok továbbra is fontosak, ne hagyd el őket! A megnövekedett vitamin- és ásványianyag-igény kielégítése miatt szinte nélkülözhetetlenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.