Ki akar lapos fejű gyereket? Ezt tedd, hogy ne legyen nyomott a baba tarkója

Forrás: Thinkstock -
kisbaba csecsemő szülés egészség fej születések Libero2015 koponya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Anyaként őrülten nehéz mindig jó döntést hozni. Egyszerre követni a belső hangot, az anyai tanácsokat, más mamák ajánlásait, az oktatókönyvek tippjeit és a fórumozó anyukák trükkjeit. Ezekből kellene összegyúrni a legjobb megoldást bizonyos helyzetekre, és akkor még ott van az is, hogy a poronty egyébként pedig azt csinál, amit akar...

Számtalan megválaszolatlan kérdés és megannyi téma, amiben úgy érezheti a szülő, hogy egész egyszerűen nincsen jó döntés. Mit kapjon a pici? Kizárólag anyatejet vagy tápszert is? Hol aludjon? Köztünk vagy rögtön a saját szobájában? És ugyanilyen ördögi kör az is, hogy miképpen is altassuk és fektessük a csöppséget úgy, hogy tökéletes legyen a fejecskéje...

Forrás: Thinkstock

Nem elég, hogy örülünk, ha a baba végre elalszik, az sem mindegy, hogyan teszi ezt. Hason? Háton? Oldalt? Kitámasztva? Kell-e forgatni? Szabad piszkálni?

Milyen az ideális babafej?

Azt mondják, egy kisbaba legszívesebben abban a helyzetben tartja a buksiját, ahogy az anyaméhben is tette. Aztán persze ott van a genetika is, hogy mit örököl a bébi, valamint a szülés milyensége is; a szülőcsatornában ugyanis szintén torzulhat az apró fejecske. Ezek a tényezők mind-mind befolyásolhatják, hogy milyen lesz a gyermek fejformája, vagyis sokszor nem is csak az határozza meg az alakot, hogy merre is néz a pöttöm alvás közben.

Persze ideális esetben a csöppség kobakja szép kerek, de az is előfordulhat, hogy az egyik oldalon kicsit laposabb vagy ferdébb. Ezt persze észre kell venni, és figyelni is kell rá az altatásnál. Az újszülöttek koponyája ugyanis még nagyon puha, így alakul is. Ezért praktikus, ha eleinte többet fekszik a kerekebb felén, hogy később szimmetrikus legyen a buksija. Ehhez persze rendszeresen forgatnod is kell őt az ágyában, nyomás alatt ugyanis nem növekszenek és erősödnek megfelelően a koponyacsontok. (Ez a veszély a kisfiúknál fokozottabban fennáll, mint a kislányoknál, hiszen az ő fejük általában nehezebb.)

Beszélj a védőnővel!

A kicsi fejformája az első évben formálódik a legtöbbet, ezért nagyon fontos, hogy hónapról hónapra figyeld, hogyan alakul. Ha a baba mindig a hátán fekszik, a koponyája hátul lehet laposabb, ha csak az egyik oldalán, akkor értelemszerűen ott lesz egyenesebb.

Forrás: Thinkstock

Fontos, hogy időről időre megkérdezd a gyermekorvost, hogy a gyermeked mindkét oldala egyformán fejlődik-e. Mert ha az egyik oldalán gyengébbek az izmok, az később tartászavarokhoz és más rendellenességekhez is vezethet.

Ha az orvos úgy találja, hogy az újszülötted izmai nem szimmetrikusak, javasolni fogja a megfelelő fektetési pózt. Ha a különbség jelentősebb ennél, akkor babamasszázzsal vagy gimnasztikával lehet orvosolni – már egészen kicsi korban is.

Hasfájós babák elixírje: babamasszázs Indiából

Az indiai babamasszázs nem csak a hasfájás elmulasztására való. Sőt, mondhatjuk azt is, hogy a masszírozás hatása az egész szervezetre kiterjed. A kisbaba fejlődésére jótékony hatással van az idegrendszer stimulálása, az izmok masszírozásán keresztül. Ez a masszírozás nemcsak az idegrendszert stimulálja, de az izmokban lévő feszültségek is a masszázs hatására el tudnak távozni. A módszerről itt írtunk bővebben.

Segíts neki!

Ha egyébként semmilyen rendellenessége nincs a picurnak, a szakértők általában a háton altatást javasolják. Amikor szopizás után eleget büfizett, nyugodtan leteheted a hátára fektetve. Ha nem büfizett, akkor az oldalára fektesd. Támaszd ki egy párnával vagy takaróval, hogy ne dőljön el. Így sem a hátára nem tud gördülni – és esetleg félrenyelni –, sem a hasára.

Arra viszont figyelj, hogy ne tudja magára húzni a támasztékot! Napközben a hasára fektetve is leteheted, de tartsd szemmel, hogy ne fúrja a fejét a matracba, mert megfulladhat. Az egészen kicsiknek ugyanis gyenge még a nyakuk, nem tudják megfelelően forgatni a fejüket. És ahogy napról napra kíváncsibb lesz, szívesen nézelődik majd kifelé a rácsos ágyból. Neked pedig követned kell, mit csinál, és a megfelelő irányba forgatni, vagyis segíteni a világ felfedezését, az egészsége megőrzése mellett. Ez talán a legnagyobb anyai kihívás, de korántsem lehetetlen. Hidd el, neked is menni fog!

Kiságy vagy szülői szoba: meddig hagyjuk, hogy a pici közénk furakodjon?http://www.life.hu/csalad/20150512-egyutt-alvas-vagy-kisagy-hol-aludjon-a-kicsi-a-szuloi-agyban-vagy-sajat-szobaban.htmlRengeteg olyan kérdés gyötri az anyákat, amelyeknél sosem tudhatják, mikor hoznak jó vagy rossz döntést. Az egyik ilyen téma az együtt alvás kérdése is, vagyis hogy hány évig engedjük a kicsit magunk közé, matracozzunk-e, illetve meddig aludjunk el vele, majd pedig vonuljunk át a szülői hálóba az éjszaka közepén.Család--Amikor teherbe esni teljesítménytúra: beavatkozások, lehetőségek napjainkbanhttp://www.life.hu/csalad/20150507-ha-nem-akar-jonni-a-baba-milyen-beavatkozasok-orvosi-lehetosegek-vannak.htmlAzt mondják, a stressz a legjobb fogamzásgátló, és ez sok esetben igaz is. Előfordulhatnak azonban olyan eshetőségek is, amikor valami más baj van. Szervi, szervezeti, nála vagy nálam. Vagy csak nem klappolunk össze. Mikor jön el az a pont, amikor külső segítség kell? És ha eljött, hová fordulhatunk? A Life.hu most ennek járt utána.CsaládThinkstockTápszeres voltam, és túléltem: anyatejet vagy tápszert egyen a baba?http://www.life.hu/csalad/20150506-anyatej-vagy-tapszer-az-orok-kerdes-hogy-mit-egyen-a-baba.htmlMár régóta tudjuk, hogy a szoptatásnál kevés intimebb dolog van anya és gyermeke között. Azzal is tisztában vagyunk, hogy "jót tesz" a babának a szoptatás, mivel így kerül kapcsolatba azokkal a jótékony mikroorganizmusokkal, amelyek végül a testében tanyát vernek. Szakértők szerint az anyatej közel 700 baktériumvariánst tartalmaz, de mi lesz azzal, akit nem tud így táplálni az édesanyja?Család--A félkarú Bethany Hamilton a mai nap leggyönyörűbb kismamájahttp://www.life.hu/csalad/20150509-bethany-hamilton-a-legcsodasabb-kismama-uzeni-ne-add-fel-az-almaidat.htmlAhogy arról korábban a Life.hu beszámolt, első gyermekével várandós Bethany Hamilton, a lány, vagyis mára nő, aki tizenhárom évesen egy cápatámadásban veszítette el a karját. A boldog kismama az élő példa arra, hogy soha nem szabad feladni az álmainkat!Család--Ki ez a tökéletes alakú kismama és ez a tündéri kislány?http://www.life.hu/csalad/20150508-alec-baldwin-es-csaladja-hilaria-baldwin-es-a-kislanyuk-carmen.htmlEgy bájos Instagram-fotó, csak éppen arcok nélkül. Ennek ellenére nem nehéz kitalálni, melyik híres színészcsalád van a képen.Család--Nyugi! Nem vagy rossz anya, csak szorongsz a szülés utánhttp://www.life.hu/csalad/20150430-szules-utani-szorongas-depresszio-ezert-alakul-ki-a-noknel-anyaknal.htmlA felmérések szerint a szülést követő szorongás és depresszió kialakulásában a hormonális változások, valamint az új élethelyzet okozta stressz játszanak igazán nagy szerepet. Amikor is az újdonsült anyuka úgy érzi, tehetetlen, túlságosan leterhelt, képtelen egyedül megbirkózni a napi feladatokkal,és közben állandó bűntudata van, hogy rossz anya...CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.