Beszélj hozzá, becézd, énekelj! - Várandósságod 15. hetének történései

terhesség szülés Libero2015 terhesség hétről hétre kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pici babád elképesztő sebességgel gyarapszik továbbra is - a 15. hétre már 11-12 centi hosszú, és kb. 50 gramm a súlya. Jövő ilyenkor gyermeked már 27 hetes lesz! El tudod ezt hinni?

Babád bőre igen vékonyka, a zsírpárnái még nem alakultak ki, így a bőre alatt futó vérerek az egész testecskéjét vörösbe borítják. Ezen a szinte átlátszó bőrön kezd el szépen növekedni a baba szőrzete, az úgynevezett lanugó, amely lassan az egész testét be fogja borítani. A magzati szőr legfontosabb szerepe, hogy a magzatmáz meg tud rajta tapadni, így nem fog a baba bőre felázni a magzatvízben.

Forrás: Thinkstock

Várandósságod 14. hetének történései

A 14. héten rengeteg aprócska, de fontos változás történik a babáddal: növekedésnek kezd a pici szemöldöke, első hajszálai is megjelennek, és ujjacskái végét már körmöcskék díszítik. Mindez a te pocakodban történik – hihetetlen belegondolni, ugye?

A gyermeked már szorgalmasan hallgatózik a pocakodon keresztül - hallja a hangokat, zajokat, dallamokat. A te beszéded megnyugtatja, énekelj hát neki, beszélj hozzá bátran! Az apuka hangja még ismeretlennek hathat, de lassacskán hozzászokik majd. Azt is észreveheted, hogy az erős zajoktól meg-megrezzen a pocakodban.

Erre a hétre a pici járóreflexe is kialakul, ami azt jelenti, hogy ha talpacskája hozzáér a magzatburok belső falához, akkor akaratlanul is lépdelni kezd. Hát nem édes?

De nemcsak a lábacskáit használja, gyakorolja a fogóreflexet is - olykor-olykor meg is markolja a köldökzsinórt.

Eközben te...

A méhed lassan átlépi a csípőcsontok magasságát, ekkor már a köldök alatt 7-8 centiméterrel lehet majd érezni. A melled is szembetűnő változásokon megy keresztül: a mellkas vénái egyre jobban kitágulnak, és a mellbimbó udvara is növekedésnek indul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.