Izgalmas pillanatok - Várandósságod 17. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
Libero2015 várandósság terhesség hétről hétre kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magzatod a 17. hétben már két és fél deciliternyi magzatvízben lubickol. Ha eddig még nem érezted babád mozgolódásait, akkor most már bármelyik pillanatban beazonosíthatod. Izgalmas pillanatok ezek.

Gyermeked ettől a héttől kezdődően csak hízik és hízik - a hőszigetelés és az anyagcsere szempontjából fontos, hogy megfelelő zsírréteget szedjen magára. Születésekor babád súlyának 2-6%-a tiszta zsír, ennek segítségével tudja majd megtartani testhőmérsékletét a méheden kívül is.

Forrás: Thinkstock

A magzatvízet babád gyakran nyeldesi, a vastagbelében gyülemleni is kezd a mekónium, azaz az emésztett magzatvíz végterméke. Ekkor már a kiválasztás is működik: a baba a magzatvízbe üríti a vizeletét.

Várandósságod 16. hetének történései

Markol, rúg és bukfencezik – a 16. héten a babád már vígan ficánkol a pocakodban. Ehhez pedig elegendő helye is van, mivel a hasad minden nappal egyre csak gömbölyödik.

Ha most megröntgeneznék a hasadat, gyermeked csontjai már tisztán láthatóváv válnának. Apró végtagjait egyre erőteljesebben és gyakrabban mozgatja, a reflexmozgásokat pedig lassan felváltják az akaratlagos mozdulatok, mint az ujjszopás és nyelés. A méhen kívüli hirtelen zajokra babád most már ijedtséggel reagál!

Eközben te...

A méhed teteje mostanra a szeméremcsontod és a köldököd között félúton jár, így a hanyatt fekvés néha kicsit kényelmetlen lehet. Bár a baba súlya még nem olyan nagyon vészes, de szokatlanul nyomhatja a belső szerveket fekvés közben. Próbálj meg oldalra fordulni és úgy aludni, mert akkor a gyomor mögött futó főérről leveszed a súlyt, könnyebben elalszol, és nyugodtabb lesz az éjszakád.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.