Ásványi anyagokkal és vitaminokkal a vetélés ellen

szülés vetélés Libero2015 magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kisbabád egészségét, már a születés, sőt a fogantatás előtt sem árt óvni. Most olyan praktikákat ajánlunk neked, amivel megőrizhető magzatod életét a születésig. 

Magyarország elég rossz statisztikákkal szolgál, ami a vetélések számát illeti, ugyanis minden negyedik terhesség végződik a magzat elvesztésével. Az okok széles skálán mozognak a szervi rendellenességektől egészen a genetikai elváltozásokig. Még ha ezek nem is lehet mindet kiküszöbölni az ásványi anyagok hiánya – és a vitaminhiány – is sokszor vezethet fertőzésekhez, betegségekhez, és ezek okozzák a vetélések jelentős részét.

Amikor elhatározod, hogy kisbabát szeretnétek a pároddal, mindenki a folsavat emlegeti az orvostól az ismerősökig. A kismamavitaminok skálája igen széles, ezért most útmutatásul, íme néhány a listáról, hogy megtudd amikor beveszel egy-egy pirulát mire jó és, hogyan óvod kisbabád egészségét és terhességed harmóniáját.

Forrás: Thinkstock

Folsav (B9): A folsavnak nagyon fontos szerepe van a terhesség korai szakaszában, hiszen a gerincet, vagyis a velőcsövet lezáró folyamat csak ennek az anyagnak a jelenlétében történik meg. Már a gyermektervezés ideje alatt, érdemes elkezdeni a folsav szedését a megfelelő vitaminkombinációval. Folsavat tartalmaz: a zöld leveles zöldségfélék (brokkoli, spárga) főzelékfélék (lencse, bab, borsó) és citrusfélék, valamint a mogyoró és teljes kiőrlésű termékek.

Vas: Elengedhetetlen a vérképző szervek működéséhez, hiányában a terhesség utolsó szakaszában halál is felléphet, ezért figyelj arra, hogy a készítmény, amit megvásárolsz tartalmazzon vasat. Az állati eredetű vasforrások (húsok, máj) sokkal jobban hasznosulnak, mint a növényiek (dió, gabonamagvak, hüvelyesek).

Cink: Sajnos ez az értékes ásványi anyag sok terhességi készítményben nem található meg, pedig fontos szerepet játszik az élettani folyamatokban. Hiányában fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, ami vetéléshez is vezethet. Cinket tartalmaz: gabonafélék, olajos magvak, tejtermékek.

Réz: A magzat szempontjából létfontosságú, hiszen az idegrendszer és az agy kifejlődésében is kulcsszerepet játszik. Hiányában spontán vetélés léphet fel. A lencse, búzakorpa, szárazbab, mogyoró, máj tartalmaz rezet.

Forrás: Thinkstock

Magnézium: Az egyik legfontosabb vitamin, ami segít megelőzni a spontán vetélést és a koraszülést, emellett pedig a terhességgel járó görcsöket is enyhíti. A magnézium mellett fontos a kálcium bevitele is a szervezetbe, mert segítik egymás felszívódását. A bab, sárgaborsó, lencse jó magnéziumforrás.

Jód: Fontos szerepe van a magzat súlyfejlődésében, ezért elengedhetetlen, hogy terhességed alatt a megfelelő mennyiségű jód a szervezetedbe kerüljön. A pajzsmirigy működését is befolyásolja, és mivel ez az egyik hormonképző szervünk, fontos, hogy ne legyen túl vagy alulműködésben, amikor a terhességed első szakaszába lépsz. A hús, a tej, a tojás és az ivóvíz tartalmaz jódot.

D-vitamin: A nem megfelelő D-vitamin bevitel koraszüléshez vezethet, hiányában a magzat nem fejlődik megfelelően. D-vitamint tartalmaz: a halolaj, tojás, tejtermékek, margarinok és a máj.

C-vitamin: végül, de nem utolsó sorban a vitaminok királyáról se feledkezz meg, hiszen az immunrendszer egészséges működése – amit ez a vitamin remekül szabályos – elengedhetetlen ahhoz, hogy a kisbaba és a kismama is egészséges legyen. C-vitamint tartalmaz: citrusfélék, zöldség- és főzelékfélék, csipkebogyó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.