A mézeshetek után - Úton az ellaposodott házasság felé

Forrás: Thinkstock -
házasság Deáki Tímea párkapcsolati válság kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb hosszú távú kapcsolatban és házasságban a felek egy idő után totálisan feloldódnak egymás társaságában - ennek köszönhetően pedig néha furcsa dolgokat is megengednek maguknak. Ezekre a  - gyakran vicces - szokásokra azonban érdemes odafigyelned, nehogy a végén a mindennapok rutinja teljesen bekebelezze szerelmeteket.

1. Sms-eztek/cseteltek egymással a szomszéd szobából, mert túl lusták vagyok felállni

Már annyit sem ér a párod, hogy személyesen oszd meg vele a mondandódat? Az ember társas lény, szüksége van a szóra és a tartalmas, odafigyelő kommunikációra. A beszélgetés hiánya komoly problémák táptalajává válhat, tedd félre picit a telefont!

2. Elfelejted kedvesed keresztnevét

Számodra ő csak "Bubumaci", "Nyuszifül", vagy "Cukorborsó", így ha valaki Ádám hogylétéről érdeklődik, hirtelen fogalmad sincs, kiről van szó. Igen, ő a te Bubumacid!

Forrás: Thinkstock

Ági, 33 éves

"Engem a férjem Mókuspatkánynak hív szerelme jeléül, én őt Prémseggűnek. Nem tudom már, hogyan jöttek ezek a nevek, lehet, nem tűnik kedves dolognak, pedig nekünk az. Bár ezeket azért nyilvánosan nem hangoztatjuk."

3. Egymás kurkászása

Elmúltak már azok az idők, mikor órákat készülődtél a fürdőszobában a nagy találkozás előtt: most már közösen szépítkeztek, néha-néha besegítve a másiknak. Te kedvesen leborotválod szerelmed nyakáról és hátáról az oda nem illő szőrszálakat, ő pedig kinyomkodja a számodra elérhetetlen pattanásaidat. Hát nem romantikus?

4. Ajtót csukni? Minek?

Sok kapcsolatban nagy mérföldkőnek számít az a pont, amikor a felek úgy érzik, ideje minden apró titkukat megosztani a másikkal... De tényleg mindent! Ilyenkor jön el a nyitva hagyott fürdőszobaajtók ideje: legyen szó kis vagy nagy dologról, a szégyenérzet végleg elszáll. Az igazán meghitt szituációt tovább lehet fokozni, ha míg te a dolgodat végzed, párod a melletted lévő csapnál szimultán fogat mos.

Kati, 35 éves

Én imádom a férjemet, de vannak dolgok, amikből köszönöm, de nem kérnék. Engem úgy neveltek, hogy nyilvánosan ne végezzem se a kis, se a nagy dolgomat, és mossak kezet utána mindig. Hál' Istenek a férjemet is így nevelték, így nálunk a nyitott ajtós pisilés nem fordul elő.

5. Együtt tusolás - szex nélkül

Eljön az idő, mikor az együtt tusolásnak szimplán praktikus okai lesznek: az idő- és a vízspórolás. Szex? Inkább közös hátmosás.

Ez már a vég?

Magatokra ismertél az előbbi pontok valamelyikénél? Lehet, hogy ideje kicsit átgondolnod kapcsolatotok jövőjét, és esetleg nagyobb erőfeszítéseket tenned szerelmetek életben tartásáért.

Nem kell azonban kétségbe esned, a baj nem olyan nagy, mint amilyennek elsőre látszik. Sok pár több hullámvölgyön is átesik közös életük során.

Érdemes azért elolvasnod és megszívlelned szakértőnk tanácsait!

Deáki Tímea, párterapeuta szerint

"Az emberek szeretnek társas kapcsolatban élni, de nem szeretnek unatkozni benne, így egy idő után - amikor már elül a lila köd, ami egyáltalán nem mese - kicsit átalakulnak a dolgok a kapcsolatban. Az elején a szerelmes másnak látja kedvesét, mint amilyen valójában. Ez persze teljesen rendben is van így, a szerelem ugyanis minden téren megszépíti a társunkat. Tény azonban, hogy amikor elér a kapcsolat egy másik szintre, és színre lépnek a dolgos hétköznapok, a szerelem sokkjától már nem vezérelt fél elkezdi a párja valóját is meglátni. Baj akkor van, ha már nem okoz örömöt a másik jelenléte, ha nem találnak semmi szépséget a dologban, ha már nem akarnak tenni azért, hogy jobb legyen. Illetve akkor, ha nem tolerálják egymást, ha csak a másik hibáit veszik észre, de a magukét egyáltalán nem. Ha nincs igény a közös programozásra, ha más mindig fontosabb. Ezek olyan árulkodó jelek, amik ellaposodott kapcsolatról tanúskodnak. Itt még lehet tenni ellene, de ahhoz mindkét fél együttes akarása szükséges."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.