Megpecsételt sorsok - Tragikus életű sztárcsaládok

Forrás: AFP/Jason Merritt -
Judy Garland anya-gyermek kapcsolat tragikus Peaches Geldof Bobbi Kristina Brown végzet Whitney Houston Liza Minnelli sors Paula Yates
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sors, végzet vagy egyszerű véletlen? Vannak családok, akiket mintha megátkoztak volna: tragédiák sorozata kíséri végig életüket generációról generációra. A következőkben olyan híres anya-lánya párosokat vettünk górcső alá, akik élete kísértetiesen hasonló és tragikus véget ért.

Whitney Houston és Bobbi Kristina Brown

Forrás: AFP/Jason Merritt

Vannak, akik megpróbálnak tenni ellene, de vannak olyanok is, akik beletörődnek végzetükbe, átadják magukat a sors akaratának, és nem küzdenek többé – ebbe a második csoportba tartozott Bobbi Kristina Brown is, a néhai aranytorkú énekesnő, Whitney Houston lánya.

Whitney Houstont minden idők legsikeresebb soulénekesnőjének tartották, albumait mintegy kétszázmillióan vásárolták meg világszerte.

A színpadon a rajongók egy sikeres, erős asszonyt láttak, nem is sejtve, milyen démonokkal kellett megküzdenie a színfalak mögött.

Whitney már a 90-es évek elején elindult azon a bizonyos lejtőn, amikor is hozzáment Bobby Brown énekeshez, akivel egy közös lányuk született. Férjének több összetűzése is volt a törvénnyel, ezért sokan úgy gondolták, hogy Bobby rossz hatással lesz Whitney-re. A balsejtelem be is igazolódott: az énekesnő elkezdett kábítószereket használni, kokaint, marihuánát és gyógyszereket, a sikeres slágerek pedig hirtelen abbamaradtak. Az évek alatt Whitney fizikailag súlyosan leépült, gyönyörű hangját elveszítette, és férje állítólag fizikailag is bántalmazta. A 2000-es években kétszer is elvonókúrára ment, majd 2010-ben kijelentette, hogy megszabadult függéségétől.

Az aranytorkú énekesnőt 2012. február 11-én, a Beverly Hills-i Beverly Hilton Hotelben lévő lakosztályának fürdőkádjában a személyi testőre holtan találta, Whitney feje a víz alatt volt.

A vizsgálatok kimutatták, hogy Whitney halálát kokainfogyasztás és az artériaelmeszesedéses szívbetegség együttes hatása miatti vízbe fulladás okozta. Az énekesnő 48 éves volt.

Forrás: AFP/Lucy Nicholson

Bobbi Kristina Brown hiába született luxuskörülmények közé, hiába volt az édesanyja a világ egyik legsikeresebb énekesnője, Bobbinak ennek ellenére sem volt könnyű élete. Az édesanyja és édesapja alkohol- és drogproblémáit a lány már igen fiatal kora óta nyomon követhette:

a szülők saját gyermekük előtt pusztították magukat különböző szerekkel, nem mutatva túl jó példát cseperedő kislányuknak.

Bobbi Kristina számtalanszor volt szemtanúja annak is, ahogy apja összeveri romokban heverő édesanyját. A pletykák szerint Bobbi Kristina Brown már 14 éves korában komoly kábítószer-problémákkal küzdött, 15 évesen pedig elvonóra kellett mennie, miután önkezével próbált véget vetni életének. Édesanyja halála már az utolsó csepp volt a pohárban: Bobbi rajongásig szerette Whitney-t, az elvesztésekor átélt traumát is drogokkal próbálta enyhíteni. A néhai énekesnő lánya a kábítószerek rabja lett. Az énekesnő halála után Bobbi Kristina hozzáment a saját mostohatestvéréhez, Houston nevelt fiához, Nick Gordonhoz. A frigy megosztotta a közvéleményt és a családot egyaránt, ám sokan abban reménykedtek, hogy a fiatalok majd egymás támaszai lesznek, és együtt ki tudnak mászni a gödörből. Ez azonban sajnos nem sikerült.

2015. január 31-én – akárcsak három évvel ezelőtt az édesanyját – Bobbi Kristinát is a kádba bukva találták meg eszméletlenül Georgia állambeli otthonában.

A 21 éves lányt azonnal kórházba szállították, és sokáig mesterséges kómában tartották, az életét azonban nem sikerült megmenteni. Hat hónapnyi vegetálás után 2015. július 26-án Bobbi Kristina Brown követte édesanyját a túlvilágra.

Paula Yates és Peaches Geldof

Forrás: AFP

Paula Yates kezdő zenei újságíróként 1977-ben, egy karácsonyi partin találkozott a Nobel-békedíjra is jelölt híres ír zenésszel, Sir Bob Geldoffal. A két fiatal rögtön egymásba szeretett, 1986-ban pedig össze is kötötték az életüket. A házasságból három kislány született: Fifi Trixibelle, Pixie és Peaches Honeyblossom.

Yates azonban túlságosan is vadóc természetű volt ahhoz, hogy családanya maradjon.

Egy általa vezetett tévéműsorban megismerkedett az INXS karizmatikus frontemberével, Michael Hutchence-szel, akivel hamarosan viszonyt is kezdett. Yates 1995-ben, közel 18 év után elhagyta a Live Aid segélykoncert megszervezéséért lovagi ranggal kitüntetett Geldofot, és átköltözött új szerelméhez, Hutchence-hez Ausztráliába. Hatalmas lánggal égő, önpusztító kapcsolat volt az övék, amelynek elengedhetetlen kelléke volt az alkohol és a kábítószer – egy ilyen viszonynak a papírforma szerint is tragédiával kellett végződnie. Alig két év együttélés után Hutchence-t holtan találták szállodaszobájában, a rocksztár a saját nadrágszíján lógott.

Yates képtelen volt túltenni magát szerelme halálán, egyik depressziós időszakból a másikba zuhant, idegállapota labilissá vált, és súlyosan anorexiás lett.

Ismerősei úgy gondolták, hogy Yates fel tudta volna dolgozni Hutchence halálát, ha az énekes nem szoktatja rá az ivásra és a kábítószerezésre. Yates alig három évvel élte túl Hutchence-t, 2000 szeptemberében herointúladagolás okozta a halálát.

Forrás: AFP

Peaches Geldof híres és gazdag szülők gyermekeként egészen fiatalkora óta a bulvármédia érdeklődésének célpontja volt. Anyja halála idején Peaches tizenegy éves volt, és

az egész hátralévő életét végigkísérték a Paula Yatesszel való párhuzamok: a drogok, az alkohol, az anorexia és persze a zaklatott, hedonista celebéletstílus.

Nagyjából 22 éves koráig egy volt a bulvármédia kedvenc ifjú botrányhősei közül, 2012 körül azonban sikeresen maga mögött hagyta a régi, züllött korszakát, férjhez ment, született két kisfia, és már-már példaértékű megkomolyodásként beszéltek az életében bekövetkezett fordulatról. Peaches a családjával vidékre költözött, felelős anyaként jelent meg a médiában, és minden úgy nézett ki, happy end lesz a sokkal rosszabbul induló történetben, épp ezért döbbentette meg a közvéleményt a halála. A modellként, újságíróként és televíziós műsorvezetőként is ismertté vált kétgyerekes, 25 éves Peaches Geldofot 2014. április 7-én holtan találták otthonának vendégszobájában, a délkelet-angliai Kentben.

A hatóságok megállapították, hogy a fiatal nő – édesanyjához hasonlóan – végzetes adag heroint adott be magának.

Judy Garland és Liza Minnelli

Forrás: theredlist.com

Judy Garland bájos kislányból a nézők szeme előtt vált érett, vonzó asszonnyá, sikert sikerre halmozott, felejthetetlen alakítást nyújtott például Dorothyként az Óz, a csodák csodája című filmben. Rövid, mindössze negyvenhét évig tartó életének nagy részét rivaldafényben töltötte, drámai és musicalszerepeivel, és énekesként is, a 20. század első felének egyik legnagyobb sztárjává vált. Alig volt 13 éves, amikor szerződést ajánlott neki a Metro-Goldwyn-Mayer, ami a színésznő egész sorsát megpecsételte. Sokak állítása szerint

a hollywoodi stúdióban dolgozó fiatal sztároknak amfetamint adtak, hogy bírják a tizenkét-tizenöt órás forgatási napokat, így lett az ifjú Garland súlyos szenvedélybeteg.

Hiába csillogott a filmvásznon, a visszaemlékezések szerint a gyönyörű színésznő soha nem volt igazán boldog. Egész életében magánéleti problémákkal küzdött: ötször ment férjhez, és számtalanszor kísérelt meg öngyilkosságot. Három gyermeke született – köztük Liza Minnelli is –, akiket egyedül kellett felnevelnie.

Soha nem hitte el magáról, hogy tehetséges és vonzó nő, és drogfüggősége miatt egy idő után szerepeket sem ajánlottak fel neki.

1969-ben, 47 évesen gyógyszer-túladagolás okozta a halálát.

Forrás: theredlist.com

Liza Minnelli 1946. március 12-én született Vincente Minnelli rendező és Judy Garland gyermekeként. Születése idején édesanyja, Judy Garland már komoly alkohol- és gyógyszerfüggőségtől szenvedett, a kicsi Liza karrierjét azonban a családi megpróbáltatások nem hátráltatták: hamarabb tudott énekelni és táncolni, mint írni és olvasni. Hétévesen már a Palace Theatre tagja lett New Yorkban, 17 évesen szerepelt a Best Foot Forward című musicalben, amiért megkapta a Theatre World díjat, 19 évesen pedig már a Broadwayn játszott. Liza Minnelli pályafutása az évek múlásával egyre magasabbra ívelt, komikus-melodramatikus személyiségét imádta a közönség. Mindössze 22 éves volt, amikor édesanyja gyógyszer-túladagolásban meghalt.

Judy Garland boldogtalan személyisége megpecsételte lánya sorsát is. Liza állandó küzdelmet folytatottaz édesanyjától örökölt vagy inkább eltanult gyógyszer, alkohol- és kábítószer- szenvedélybetegségeivel.

Pályafutása során minden rangosabb díjat begyűjtött, köztük a Tony-díjat, a Mar del Plata-i fesztivál legjobb színésznő díját, Emmy-díjat, Oscar-díjat, Golden Globe-díjat, a Brit Akadémia díját, és a Donatello-díjat. A sikeres karrier hátterében – édesanyjához hasonlóan – boldogtalan magánélet rejtőzött. Voltak időszakok, amikor már csak a gyógyszerek és alkohol segítségével tudott létezni, aztán1984-ben barátnője, Liz Taylor rábeszélésére részt vett egy elvonókúrán. Bár a klinikán talpra állították, szenvedélybetegsége máig élete állandó kísérője maradt. Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy – szintén csak anyjához hasonlóan – Lizának sem volt szerencséje a férfiakkal: négy házassága is válással végződött, egyik kapcsolatából sem született gyermeke.

A 69 éves díva idén márciusban ismét egy rehabilitációs központba vonult, hogy segítséget kapjon drog- és alkoholproblémái legyőzéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.